Bygga pool – expertråd!

KATEGORI

Expertens goda råd för ett lyckat poolbygge

Expertens bästa pool-råd

  • Välj poolplacering med omsorg, både vad gäller antal soltimmar och i förhållande till bostadshuset.
  • Hitta en lokal leverantör så att du har en bra kontakt för framtida frågor och reservdelsköp.
  • Se över vilken slags uppvärmning du vill ha. Alla tomter har olika förutsättningar och alla familjer har olika behov och krav.

Bygga pool

Ett poolbygge är ett stort projekt, som dessutom kan kosta en del. Därför gäller det att vara väl förberedd och ha gjort sin research inför byggstarten. Här är några goda råd till blivande poolägare från Folkpools expert Emma Nygren-Tibblin.

Det kan vara svårt att förstå exakt vad som ingår när du köper ett poolpaket, därför är det bra att boka ett hembesök med en expert, som kan titta på din tomts förutsättningar och visa dig hur poolbygget ska gå till samt vilka förberedelser som måste göras.

– Titta runt på marknaden och jämför alternativ. Kontakta gärna flera olika leverantörer. Välj den som känns bra, men tänk på att det helst ska vara en etablerad expert med lokal närvaro, så att du har en kontaktperson i närheten som kan erbjuda service och förse dig med reservdelar i framtiden, säger Emma Nygren-Tibblin på Folkpool.

Planera väl

God planering är a och o när man bygger pool. För det tar sin tid och är ett stort arbete.

– Planera ordentligt innan du sätter igång och ha inte för bråttom. Se till att ha en rimlig tidsplan för bygget och se över din totala poolbudget, fortsätter Emma Nygren-Tibblin.

Glöm inte att räkna in kostnaden för området runt poolen, som trädäck eller stenläggning, i den totala budgeten. En pool är så mycket mer än en skön plats att bada på. De flesta poolägare vittnar om att området kring poolen blir deras nya vardagsrum där de umgås såväl dagtid som på kvällarna.

Den viktiga placeringen

Fuska inte med grundarbetet. Bra markarbete med dränering och rätt återfyllnadsmaterial är också avgörande för ett bra resultat och lång livslängd på poolen. Tänk även på att placera poolen på bästa platsen, både vad gäller antal soltimmar och lä, men också så att det är enkelt att ta sig till poolen från huset. Placering i söderläge ger inte bara ett skönt solläge utan också lägre uppvärmningskostnader, eftersom solen värmer upp vattnet i poolen. Självklart ska man även hålla fritt från träd och buskar runt poolen, eftersom de skräpar ner och skuggar.

“God planering är a och o när man bygger pool.”

Uppvärmning är en annan viktig parameter i poolsammanhang. Det finns många bra alternativ i dag. Allt från växelvärmare som använder överbliven energi från bostadshuset till solceller och – den vanligaste värmekällan – poolvärmepump som fungerar ungefär som en luftvärmepump.

– En annan aspekt som många inte tänker på är pooltaket, som har flera fördelar. Förutom att det håller värmen och förlänger säsongen så kan man bada oavsett väderlek. Pooltaken går dessutom att dra undan helt när det är vackert väder ute, säger Emma Nygren-Tibblin.

Lag på skydd

Alla poolägare är enligt lag skyldiga att antingen täcka över sin pool med ett säkert poolskydd, eller bygga in poolen med ett 90 cm högt staket och låsbar grind. De flesta väljer poolskyddet eftersom det har flera funktioner. Framför allt är det till för säkerheten, men det hjälper även till att hålla poolen ren från skräp samtidigt som det håller kvar värmen i vattnet och minskar förbrukningen av kemikalier i poolen.

En halvtimmes underhåll i veckan

Precis som med de flesta prylar i hemmet gäller det att underhålla sin pool och rengöra den med jämna mellanrum under säsongen. Det kräver inte så mycket tid som många tror. En halvtimme i veckan är ungefär vad du behöver lägga ner, menar poolexperterna. En standardpool kräver veckovis kontroll av vattnets pH-värde och tillsättning av klor vid behov. Vanligast är att man använder multifunktionspuckar som innehåller klor, pH-stabilisatorer eller flockningsmedel.  Sedan bör du lägga lite tid på den fysiska städningen som dammsugning av botten och borttagning av skräp. Det gör du vid behov, precis som städning av hemmet.

Pooler kräver sällan bygglov, men det du bygger runt om – som murar och plank – kan du behöva tillstånd för. Du kan också behöva bygglov om poolen placeras nära granntomten eller marklov om du förändrar marknivån mycket. Kontakta byggnadsnämnden i din kommun för att diskutera dina planer, eller tala med din lokala leverantör som ofta har bra koll på vad som gäller i just din kommun.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -