Ska du bygga pool? Lär mer om tid och kostnader!

Att bygga pool – samlingspunkten för familj och vänner

Trädgårdens nya smycke trädäck och poolhus är en härlig källa till glädje. Här njuter de av bad, grill och umgänge från tidig vår till sen höst.

Poolkalas, lek och plask, vardagsmotion och härliga grillkvällar vid poolkanten. För familjen Balmér Neyman i Nacka är den nya poolen en riktig oas där de tillbringar många dagar och kvällar under sommarhalvåret.

”Poolen med däcket och poolhuset har blivit vår nya samlingspunkt. Vi är faktiskt mycket mer utomhus nu än innan vi hade pool.”

Per och Sara, som tillsammans har fem barn i åldrarna åtta till arton år, hade länge funderat på att bygga pool. Problemet var att trädgårdens förutsättningar var begränsade. På grund av den stora mängden berg skulle en vanlig nedsänkt, fyrkantig pool inte fungera utan sprängning. Därför föll valet, i samråd med poolleverantören, på en åttkantig så kallad ”garden pool”, som varken kräver betongplatta eller måste vara fullt nedgrävd. Istället sänkte de ner poolen delvis och byggde in den i samma tryckimpregnerade trä som däcket runtom poolen.

–Tomten är ganska bergig, men just där vi ville placera poolen fanns en kil i berget där en pool med denna form passade in precis. Vi hade tur som slapp spränga, eftersom det medför en rejäl extrakostnad, konstaterar Per och tillägger att de är väldigt nöjda med slutresultatet trots att de först hade tänkt sig en annan poolform.

Bygga Pool Villaliv 2
Med fem barn i familjen är poolens kostnad väl värt det. Många härliga baddagar och sköna grillkvällar har tillbringats här.

Anlitade trädgårdsarkitekt före bygget

Familjen började sitt poolbygge med att kontakta en trädgårdsarkitekt, eftersom de ville ha ett helhetstänk kring både poolen och trädgården.

– Det var ett bra beslut. Anna var ett mycket bra stöd och var med oss hela vägen. Vi diskuterade vad vi ville ha, både i växtväg och i anläggningen runt poolen, och hon ritade ett förslag, säger Sara.

Trädgårdsarkitekten hjälpte dem med allt från utformning, anläggning och ljussättning till marklovsansökan. Att bygga pool kräver inget bygglov men eftersom marknivån ändrades med mer än 50 cm var de tvungna att söka marklov hos kommunen.

– Genom att anlita en trädgårdsarkitekt har vi haft omfattningen på projektet klart för oss från dag ett, vilket har varit skönt, fortsätter Sara som har valt lättskötta, rådjurshärdiga växter i lila och vitt som omgärdar poolens trädäck och övriga tomten.

Hantverkare och eget arbete

Projektet har varit en mix av eget arbete och utlejt arbete. Den största och mest komplicerade delen, monteringen av poolen och byggnation av trädäcket, lade de ut på hantverkare.

– Det var ett klokt val, eftersom det dels var ett stort jobb och dels innebar en hel del komplicerat arbete i och med poolens form och inklädnad samt tomtens höjdskillnader. Våra två hantverkare, arbetade i en månad för att färdigställa däcket, säger Per.

Poolen, som har ett standardöverdrag värms upp av en värmepump som håller en temperatur på 28 grader. Den rengörs med hjälp av en saltklorinator, vilket ger enklare poolskötsel än vid dosering med vanligt klor samt behagligare badvatten.

– Vi tillbringar max en timme i veckan på att sköta om poolen. Det är smidigt och knappast betungande, säger Per och påpekar att man ska tänka på att placera pumphuset så långt bort som möjligt från pool och umgängesplats, eftersom den låter ganska mycket vilket kan upplevas som störande.

Poolreportage hos familjen Per Neyman och Sara Balmér Neyman i Nacka.
Poolhuset har ett stort glasparti som vetter ut mot poolområdet. ”Här sitter vi och myser oavsett väderlek och tittar ut över poolen”, säger Per.

Byggde vinterisolerat poolhus

I ena kortänden ligger ett nybyggt, inbjudande poolhus med ett stort glasparti som vetter ut mot poolområdet. Poolhuset, som är en nyckelfärdig modul, byggde familjen ihop själva. Eftersom de valde att isolera huset kan de använda det året om.

– Här sitter vi och myser oavsett väderlek, och tittar ut över poolen. Det är extra härligt på kvällarna när belysningen är tänd i poolen. Och här äter vi nästan alla måltider på sommaren, säger Per.

Trots storleken på projektet och allt arbete det inneburit tycker Sara och Per att bygget gått relativt smidigt. Mycket tack vare de duktiga hantverkare som familjen anlitat och den kunniga trädgårdsarkitekten som hjälpt dem ritningar och planering. Det jobbigaste i hela projektet var att bli av med massorna som blev över efter grävningen.

– Som tur är har vi kunnat återanvända mycket på tomten när vi byggde upp den igen efter arbetet. Annars kan det bli ganska stora kostnader för att frakta bort schaktmassor, säger Sara.

”FAKTUM ÄR ATT VI ÄR HEMMA MYCKET MER ÄN NÅGONSIN TIDIGARE EFTER ATT VI HAR FÅTT POOLEN. VI VILL HELT ENKELT INTE LÄMNA VÅR HÄRLIGA OAS, SÄGER PER OCH SARA UNISONT.”

Nu njuter familjen av sin nya samlingspunkt, som Per beskriver som ett ”smycke” i trädgården. Barnen och deras kompisar älskar att bada och det har avverkats många poolkalas här.

Sara och Pers tips för att bygga pool!

  • Ska du bygga pool så gör det till ett gemensamt projekt. Kostnaden och mängden nedlagd tid kräven en hel del så båda måste tycka att det är kul.
  • Dela upp projektet i mindre delprojekt och slutför ett projekt i taget innan du påbörjar nästa. Annars kan det kännas övermäktigt.
  • Ta hjälp av en trädgårdsarkitekt. Det sparar både tid och pengar. Dessutom blir slutresultatet så mycket bättre!
  • Använd hantverkare som byggt pooler förut. Ta referenser och ring och kolla upp dem.
  • Skapa stora ytor runt poolen, gärna med ett trädäck, för att umgås och sitta.
  • Se till att inga stora träd står för nära poolen, så att ni slipper löv och annat skräp i den.

Kostnader för att bygga och anlägga pool

Bygga poolhus: 65.000 kr.
Poolens trädäck: 226.000 kr.
Trädgårdsarkitekt: 50.000 kr.
Pool 3,66 x 6,6 m: 107.000 kr.
Anläggningsarbete för pool inklusive platsbyggd trappa: 130.000 kr.
Eldragning för pool: 23.000 kr.
Specialimpregnering ”Sioo”: 15.000 kr.
Diverse byggmaterial: 50.000 kr.
Växter: 30.000 kr.
Sten och grus: 10.000 kr.
Specialstålkanter för rabatter: 5000 kr.Merkostnad energiåtgång efter att poolen är på plats: Enligt Per och Sara är den ökade energiåtgången ytterst marginell, max 2000 kwh på årsbasis.

Bygga Pool Villaliv 5

Tidsåtgång för projekten

Poolbygget: 1 vecka.
Bygga poolhus: 3 veckor.
Impregnera trädäck: 1 vecka.
Rabattgrävning och jordkärrning: 2 veckor.
Skapa gångar: 1 vecka.
Plantering: 2 veckor.

 

 

 

Text: Karin Cedronius, foto: Kristina Sahlén.

Läs mer:

 

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -

Relaterade artiklar