Goda råd för bästa utespa

KATEGORI

Tänk dig ett eget spabad hemma

Alltid tillgängligt för avkopplande bad när du själv har tid och lust. Det är faktiskt enklare än du tror och skönare än du anar. Ett riktigt spabad i det bästa utespa tänkbart är lätt att installera, lätt att använda och lätt att bli förälskad i.

bästa utespa

En genomtänkt produkt

Ett riktigt spabad är byggt för nordiskt klimat och alltid utrustat med reningsverk, massagemunstycken och belysning.  Det är viktigt att det välisolerat för att ge en bra driftsekonomi och att ett bra termolock medföljer. Allt övrigt som krävs är en plan yta, elanslutning och vatten från trädgårdsslangen. Sedan är det bara att börja njuta.

Installation spabad

Badet levereras normalt som en komplett, färdig enhet och är enkelt att installera. En behörig elektriker ska ansluta el över en jordfelsbrytare. Ingen fast installation av vatten krävs utan vatten fyller man med trädgårdsslangen.

Tillbehör spabad

Det finns speciella spatrappor att välja till som underlättar när man kliver i och ur badet. Själva termolocket är inte tungt men ganska otympligt, med en locklyftare blir det enkelt för en person att täcka av och lägga på locket på badet. Flera olika modeller finns att välja mellan. Hos en välsorterad spabutik så finns även dofter och andra tillbehör för spabad.

Energiförbrukning

Förbrukningen beror på hur ofta och länge man badar, var i landet man bor och hur bra isolerat badet är. Snittförbrukningen brukar ligga på ca 3-4 000 kWh per år vid bad ett par gånger i veckan vid en badtemperatur på 38 grader och en årsmedeltemperatur på 7 grader vilket motsvarar Stockholmstrakten. De flesta bad på marknaden är bra isolerade men stora skillnader förekommer. En del leverantörer marknadsför ”glädjesiffror” så se till att din leverantör har dokumenterade siffror som stämmer med verkliga förhållanden. Begär en kopia på testen annars finns den förmodligen inte.. Nordic Impulse DP uppmätte låga 184 kW/mån vilket ger en energiförbrukning på ca 2 210 kWh per år. Det är för närvarande den lägsta förbrukningen som uppmätts för spabad på Statens Tekniska Forskningsinstitut. Läs mer om energitest på SP, Statens Tekniska Forskningsinstitut.

Att välja rätt placering

Ofta är platsen given med befintlig yta på altanen. Ibland kan man ha en mysig plats på tomten men tänk på att det är en fördel att placera badet nära huset. Det blir mer lättillgängligt och gör att det blir mer spontana bad i synnerhet på vintern då man bara behöver ta några steg ut för att komma i badet.

Underhållskostnad

Även underhållskostnaden är relativt låg för ett spabad. Med kemikalier, teststickor och nya filter blir det ungefär 800-1 500:-/år, beroende på modell. Men räknar vi med drickan som går åt när man badar så blir det lite mer förstås.

Spaskötsel för att få det bästa utespat

Desinficera med en matsked klor efter varje bad och låt locket vara av minst 15 minuter efter doseringen. Kolla pH-värdet varje vecka och justera vid behov. Det är viktigt att värdet är rätt för att kloret ska fungera. En gång i månaden tar man ut och tvättar filtret. Allt vatten ska bytas ut två till fyra gånger per år om man badar en till tre gånger i veckan. Om man fyller från egen brunn så ska påfyllningsfilter användas.

Underlag för spabadet

Rent praktiskt krävs att badet ska placeras på en plan, hårdgjord yta som klarar badets belastning, vanligen ett trädäck eller en yta av marksten. Ska det stå på gräsmattan måste man gräva undan 1-2 decimeter och fylla upp med krossad singel som planas ut och packas hårt. På singelbädden lägger man en markisolering i polystyren. Ett enkelt och billigt sätt att få extra isolering mot marken och bra skydd för badet. Baden kan även byggas in i ett trädäck. Genom att bygga in badet till halva höjden så får man ett enklare insteg och behöver ingen trappa till badet. Tänk bara på att maskinrumsluckan ska vara åtkomlig.

Enkel installation

  • En plan yta som badet placeras på, så som ett trädäck eller marksten.
  • En behörig elektriker som gör installation, alltid med jordfelsbrytare.
  • Trädgårdsslang för vattenpåfyllning

Enkel skötsel

  • Dosera lite Spaklor eller Spabrom efter varje bad för desinficering.
  • Kolla pH-värde en gång i veckan.
  • Tvätta filtret en gång i månaden.
  • Byt vatten 2-4 gånger per år om du badar 1 till 3 gånger per vecka.

Enkel att använda

Spabadet är framtaget för att vara lätt att använda. Utan planering så kan du få ett avkopplande bad i varmt, rent vatten med välgörande massage när du själv önskar. Dagens bekymmer rinner av och trötta ben och rygg får välbehövlig vila. Du får din egen sköna stund att koppla av, själv eller med din partner och de som har familj upptäcker att här är ett ställe vi kan prata med varandra i lugn och ro, barn och vuxna utan störande telefoner och datorer. Och efter badet så är man varm och avslappnad och många upplever en stor fördel att det är lättare att somna.

Välj leverantör

Välj en väletablerad och välkänd leverantör som finns inom rimligt avstånd och kan erbjuda delar, service och tillbehör för spabad i framtiden.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

[ai_buddy_chat]
- Annons -
[ai_buddy_chat]

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -