Äntligen grilltider!

KATEGORI

Grilltider

Svenskarna grillar som aldrig förr och tävlingen om vem som har den flådigaste grillen med flest finesser är i full gång. Gasolgrillarna är nu på god väg att gå om kolgrillarna!

Försäljningssiffrorna hos grilltillverkaren Landmann talar sitt tydliga språk. Företaget säljer numera runt 60 000 kolgrillar, engångsgrillar inte inräknat, på ett år. Men gasolgrillarna, som ofta är mer påkostade, knappar in.

55 000 gasolgrillar såldes förra året i Sverige, och det är framför allt de lite finare grillarna som kostar mellan 3 000 och 6 000 kronor som säljer allt bättre.

— När vi startade 1993 var det i princip bara kolgrillar som gällde, nu är det nästan tvärtom. Kunskapen om hur lättanvänt och säkert gasol är har ökat och därmed också efterfrågan, säger Jonas Axelsson, säljare på Landmann.

Läs också: Villalivet gör stort golvtest! Billigast var bäst!

Han menar också att designen blir allt viktigare, många har satsat stora pengar på att bygga fina uteplatser och trädgårdar och då vill man att grillen ska vara en del av konceptet. Att grillningen traditionellt har varit en männens lekstuga håller Axelsson delvis med om, men tillägger:

— Fast nu, i och med gasolgrillarnas intåg, så är det nog fler och fler kvinnor som grillar. Det är inget stort omständligt helgprojekt längre – det är klart på 5-10 minuter och man behöver inte hålla på med kol och tändvätska, säger han.

Men stjärnkocken Jan Boris-Möller är skeptisk till vår iver att lägga tusentals kronor på riktiga utekök. Maten struntar i var värmen kommer ifrån, menar han.
— Det är skitsnack att det skulle bli bättre med det ena eller det andra! Jan Boris-Möller tycker absolut att de flotta grillarna har drag av manlig vuxenleksak.
— Män är prylgalna, så är det bara. Men jag brukar säga att ju större och vräkigare kök, desto mindre mat lagar man, säger han.

Själv anser Jan Boris-Möller att det är rena turen om köttet blir rätt. Folks fascination för grillning förklarar han med den sociala biten, det är mysigt att samlas kring grillen och umgås. Och för alla grillentusiaster har han framför allt ett kungsord:

“Tänk på att alla bitar ska vara lika tjocka. Kyckling bör bankas ut så att den är som en handflata ungefär, sedan räcker det med 15 sekunder på varje sida!”

Tre heta grilltips

  • Skär inte för tjocka köttbitar! Max en centimeter, det ska gå fort att grilla dem.
  • Strunta i att lägga köttet i marinad! Det är ändå omöjligt att avgöra om den verkligen gått in i köttet.
  • Grilla färdigt köttet innan du blandar in tillbehör. Men ha gärna många olika såser, som kan sparas i kylen om det blir över.

Jan Boris-Möllers mumsiga laxpaket

Laxpaket Jan-boris

Recept: Jan Boris-Möllers mumsiga laxpaket

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -