Året om i liten trädgård + Tävling

KATEGORI

Året om i liten trädgård

Från en karg jordplätt till prunkade oas på bara två år, är det ens möjligt? Ja helt klart, och på det är Patrick Oscarsson och Erik Dahlin ett levande bevis. I mars lanserades deras trädgård i bokform som bjuder på massor av härlig inspiration till hur du får frodigt grönt på liten yta.

Tävling: Vi lottar ut 5 st exemplar av “Året om i liten trädgård” – Tävlingen hittar du längst ner.

I boken ”Året om i liten trädgård” samlas alltifrån handfasta tips, till spännande projekt och ljuvliga recept, allt dokumenterat i Linda Lomelinos fantastiska bilder.

– Det här är ingen faktabok, säger Patrick, vårt mål var att göra en härlig och inspirerade måbrabok. Framför allt ville vi visa att man inte behöver kunna en massa om trädgård, vi jobbar med helt andra saker till vardags och har fått till det ändå.

1

Det som för ett par år sedan bara var en hög med schaktmassor har på kort tid förvandlats till en prunkande blomsteroas. Trädgården förändras från år till år, och framför allt är det odlingsglädjen som fått styra.

– Här finns inga regler, säger Erik, vi kan ju inga regler så vi har helt enkelt fått testa oss fram.

– Vi var som kossor på grönbete från början, skrattar Patrick. Jag ser på gamla bilder att jag sådde majs redan i mars, den ställdes ut i april och dog så klart redan efter en vecka. Helt fel så klart, men jag var så himla pepp.

Men trots majs-fadäsen säger de ändå att det viktigaste är att våga testa. Att så egna plantor på fönsterbrädan går alldeles utmärkt utan växthus, och våga mixa det du sätter i rabatterna, trivs det inte är det bara att flytta.

2

– Naturen är väldigt förlåtande, säger Erik, man vill ofta in och styra vad som ska växa på de olika platserna, men ibland kan man faktiskt låta naturen ta sin egen väg. Det blir kanske inte alltid som visionen man hade från början, men det kan ju bli väldigt bra ändå.

– Jag tycker man kan låta det vara lite busigt och härligt i trädgården, säger Patrick, det kan få vara lite stökigt. Folk tror att vi lägger massor av tid på trädgården, men det gör vi inte.

Vi är där när vi har lust, resten av tiden får den leva sitt eget liv. Det är inte hela världen om det kommer lite ogräs, mycket av ogräset är jättefint att ha i buketter, så låt det vara lite levande – Det är härligt!

3

Tips för liten trädgård

Man kan driva upp mycket själv hemma på fönsterbänken. Fröer är ett billigt och roligt sätt att få växter till trädgården.

Dela

Det finns massor av växter som går utmärkt att dela. Så dela dina perenner, sprid ut i trädgården och byt med andra.

Blanda

Blanda blommigt och ätbart. Grönsaksland kan bli väldigt tomma och tråkiga efter skörd men våga blanda upp med annat. Dahlior och kål trivs utmärkt ihop hos oss.

Testa

Våga testa, det värsta som kan hända är att det inte blir någonting.

Gödsla

Växter älskar gödsel så var inte rädd för att ta i.

Inspireras

Ta en promenad i grannskapet, bläddra i böcker eller på nätet. Det finns massor av härliga idéer att låna överallt.

Blomsteräng

En blomsteräng ger väldigt mycket glädje för lite arbete. Behöver inget underhåll och blommar hela sommaren till härligt surr av fjärilar och bin.

Gör det du tycker om!

Det absolut viktigaste är att göra det du tycker om, då bli blir det oftast bra. För oss handlar trädgården om avkoppling och vi har aldrig haft några krav.

Tävling

Vi lottar ut 5 ex. av boken ”Året om i liten trädgård”. Vinnarna presenteras här den 27/5. Vänligen fyll i formuläret för att vara med.

4

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -