Bygga lekstuga eller köpa färdig – tips
En lekstuga är en tillfällig lekplats för de flesta, men det går att konstruera en stuga som har ett mer långsiktigt syfte. Bygg stugan billigt själv och efter egen design eller köp en färdigkonstruerad variant, välj vad som passar dig bäst. Här ger vi våra bästa tips och råd på området.
Om dina barn önskar sig en lekstuga är det tid att agera ganska fort. Detta eftersom lektiden i dessa är relativt kort. En lekstuga måste inte vara helt enastående, det går lika bra att bygga lekstuga med resvirke och spill som att bygga med helt nytt virke. Det är upp till var och en vad som passar bäst gällande pris, arbetsinsats och konstruktion.
Vi på Villaliv är övertygade om att du kommer lyckas alldeles strålande. Här finns både snabba lösningar och snickeritips.
Bygglov för lekstuga?
Många undrar om det krävs bygglov för att bygga lekstuga, och vårt svar är att det i de flesta fall inte behövs. Men för att vara på den säkra sidan är det alltid smart att informera byggnadsnämnden i din kommun om dina byggnadsplaner.
Då får stugan du bygger vara högst 3 meter och ha en yta på max 15 kvadratmeter. Bygg som minst 4,5 meter från tomtgränsen, vill du bygga närmare tomtgräns måste du få det skriftligt godkänt från angränsande granne.
Läs också: Färdiga husmodeller för en mindre budget
Utöver attefallshus, om du inte redan har en komplementbyggnad på totalt 15 kvadratmeter såsom en friggebod på din tomt, ska det egentligen vara fritt fram att bygga.
Bygga lekstuga med långsiktig användning
Ett smart drag när du ska bygga lekstuga till barnen är att tänka långsiktigt med ditt byggande. För vad ska du göra när de inte längre vill leka där?
Genom att lägga lite högre takhöjd, det vill säga så att en vuxen person kan stå där inne, kan den sedan användas som förvaringsbod för verktyg och cyklar exempelvis. Ser du även till att det finns en normalstor dörr in till stugan så skulle det kunna gå att ändra om lekstugan till ett litet gästhus när det är färdiglekt där.
Alla möjligheter finns och handlar främst om kostnad, men det gäller att du redan vid byggstarten öppnar upp för det. Det kan vara klokt att från starten lägga lite extra isolering i väggar, tak och golv. Det blir bara jobbigt att gå tillbaka i ett senare skede och göra om bygget.
Bygg en enkel lekstuga
Se till att du har en ordentligt utarbetad ritning till din lekstuga med olika steg för att bygga, att bara ha en konstruktion i huvudet är inte att föredra. Det behöver inte vara komplicerat att bygga en lekstuga, här följer tips i tre enkla steg för en konstruktion som dock inte rekommenderas för långsiktig användning.
- Det är viktigt att du har en bra grund för lekstugan, oavsett om du bygger själv eller köper färdig. Bäst är om marken är dränerad och stabil. Om marken inte rör sig under olika årstider räcker oftast sten eller betongplattor som grund, men har du lermark eller annan rörlig mark emellanåt så måste du lägga ner lite mer tid på grunden. Gjut då plintar för bästa resultat.
- Om du har en bra grundmark kan du börja med att skyffla undan det översta jordlagret där lekstugan ska byggas och fyll på med grus. Trampa gruset hårt för att det ska bli ordentligt packat. Använd dig sedan av plank och vattenpass för att marken med det packade gruset ska bli jämn. Lägg ut hörnstenar av sten- eller betongplattor mät med vattenpass. Bygg en bottenram av reglar eller använd tre lastpallar som byggrund och montera en OBS-skiva på dem som bottenplatta.
- Bygg upp väggarna med reglar och bygg antingen tätt med någon typ av fasadbrädor eller sätt upp 12-millimeters plywood. Takbrädor eller plywood lämpar sig väl som tak, men glöm inte att täcka med takpapp för att täta och skydda materialet. Har du en gammal dörr eller ett gammalt fönster kan det vara charmigt att montera dessa på lekstugan, annars går det att bygga själv eller köpa sådant i bygghandeln. Måla lekstugan i en färg som barnen gillar och som passar in med andra hus på tomten. För att skapa extra flärd kan du även bygga till en liten trapp eller altan, en perfekt avsats att sitta och fika på en solig sommardag.
Vill du ha en mer långsiktig konstruktion för att använda lekstugan som annat i framtiden rekommenderar vi dig att tala med din bygghandel för tips.
Lekstuga byggsats – köp en färdig konstruktion
Om du inte känner dig helt bekväm med att bygga en lekstuga från grunden finns det alltid byggsatser och färdiga konstruktioner att köpa i bygghandeln. Dessa kostar vanligtvis från 5000 kronor och uppåt, beroende på modell, storlek och material.
Det kostar således lite mer än att bygga en enkel av skivor och spillvirke, men kan vara värt för den som inte känner sig redo för att ta tag i byggandet på egen hand. Du kan transportera stugan hel eller isärtagen, och om det senare är fallet är stugorna ofta lätta att montera.
Du slipper därmed göra en stor del av arbetet själv. Om du vill ha en variant som är lätt att flytta runt så kan du köpa en lekstuga i plast. Dessa bör inte lämnas ute året om och kostar allt från en tusenlapp och uppåt.