- Annons -

Drömrabatter i silver och pastell. Plantera med Elin!

Drömmer du om en blomstrande sommarrabatt med underbara rosor och matchande perenner? Plantera nu så den står klar till sommaren och kan växa på sig och komma igen år efter år.

Elin Debora är trädgårdsmästare och driver företaget Debora Garden. Hon älskar att fånga trädgårdens olika skepna- der, både estetiskt som designer och i ord och bild som skribent.

I de här två rabattförslagen finns rosor, buskar och perenner som ger en lång tids fägring och är tåliga. Hör efter vilken odlingszon du bor i så alla växter kommer att trivas eller fråga i din handelsträdgård om alternativ.[emaillocker]

sommarrabatt

Förbered platsen och jorden

Fundera först över var du vill placera din rabatt och hur klimatet är just där. Placeringen av de här rabatterna bör vara i soligt något skyddat läge. Tänk på att rabatter placerade intill husväggar ofta blir alldeles för torra för att växter ska trivas så flytta ut dem ca 40 cm. Gräv bort eventuell grässvål. Var noga med att platsen är fri från rotogräs.
Fyll på med harpad matjord eller jord från säck. Tänk på att jorden i en nyanlagd rabatt sjunker ihop efter en tid.

Jordförbättra genom att mylla ned brunnen kogödsel över hela ytan.

Perenner, tacksamma trostjänare

Rätt placerade och skötta perenner kan bli mycket långlivade. Redan första året blommar perenner som köpts krukplanterade och växer sedan på sig och blommar allt mer med tiden. Alunrotens dekorativa blad står sig hela vintern i gynnsamma lägen. Gräset ‘Morgning Light’ är mycket dekorativt med frost på stråna.

Rosor – ett kärt besvärsommarrabatt

Rosor kan vara underbara eller helt hopplösa. Sök fakta om den ros du ska köpa för att veta om den kan trivas hos dig. Generellt sett så trivs rosor i en något lerhaltig, mullrik jord, relativt vindskyddat och soligt. Rosa ’Sommerwind’ trivs i nästan alla lägen och är lättskött och Rosa ’Gråsten’ har benvita blommor som passar till det mesta. Båda är perfekta i rabatter och blommar ända in i hösten. De blir kring 70cm höga och lika vida.
Förädlade rosor behöver planteras djupt för att bli härdiga. Sätt förädlingsstället, det ställe där grenar och rot möts, tio centimeter under jord.

Alternativ till lökväxterna

Vår- och sommarblommande lökväxter köper du som lökar och planterar på hösten. Vill du ha tidig blom redan första året utan lökväxter så byt ut en del av perennerna i framkant mot trift, Armeria maritima, som finns i blom så här års i plantskolorna.[/emaillocker]

Den ovala rabatten

Den här rabatten är friliggande och lika snygg att se på från alla håll. Blomningen börjar tidigt och slutar när frosten tar de sista rosorna. Först ut är snödroppar och narcisser, sedan rosor, perenner och prydnadsgräs. Cremevita rosor möts upp av kransveronika, stäppsalvia och kantnepeta i lila toner. Genom hela rabatten går en svängd linje av det gråtonade gräset Miscanthus sinensis ‘Morgning Light’ och strödda i det blommar under sommaren jätte-löken Allium giganteus med lila bollar på höga stänglar. Alunrotens silvriga blad förstärker den dimlila känslan tillsammans med formklippt gråbladigt havtorn.

sommarrabatt

Rabatten är 4m lång och 3m som bredast och placeras i soligt läge.

Växtförslag ovala rabatten

9st. Allium giganteum jättelök
5st. Hemerocallis ‘Artic Snow’ daglilja
7st. Heuchera ‘Silver Scrolls’ alunrot
1st. Hippophae rhamnoides ‘Hikul’ havtorn
6st. Miscanthus sinensis ‘Morning Light’ glansmiskantus
11st. Nepeta faassenii ‘Walkers Low’ kantnepeta
4st. Rosa Floribunda-gruppen ‘Gråsten’ rabattros
19st. Salvia nemorosa ‘Caradonna’ stäppsalvia
6st. Veronicastrum virginicum ‘Fascination’ kransveronika
10st. förp. á 10st. Galathus nivalis snödroppe, lökar, planteras i grupper
10st. förp. á 10st. Narcissus ‘Thalia’ mininarciss, lökar, planteras i grupper

Den halvmåne-formade rabatten

Den enkla lilla rabatten kan placeras med långsidan som baksida mot eller framför en vägg, häck eller liknande. Den vackert rosa rosen ’Sommer-
wind’, en extremt tacksam rabattros även i salta och blåsiga lägen, växer i bakkant tillsammans med vitblommande tre-bladsspira vars blommor ser ut som små fjärilar. I framkant växer japanska blodgräs med ljust gröna blad och vinröda toppar som passar fint till de limegröna jättedaggkåporna.

Rabatten är 2,8m lång och bredast på mitten 1m.

sommarrabatt

Växtförslag halvmånerabatten

6st. Alchemilla mollis jättedaggkåpa
4st. Imperata cylindrica ‘Rubra’ japanskt blodgräs
4st. Gillenia trifoliata trebladsspira
3st. Rosa ‘Sommerwind’ modern buskros
3st. förp. á 10st. Narcissus ‘Cheerfulness’ doftande narciss, planteras i grupper

TEXT och foto elin debora [email protected]

 

 

- Annons -