Förbered dina uteväxter för vår

När vintern börjar glida mot sitt slut och det doftar smått av vår i luften är det hög tid att förbereda dina uteväxter för våren och göra fint i trädgården. Gör du detta i god tid så säkrar du upp för att växtligheten på tomten kommer att frodas och må bra när våren slår ut ordentligt.

Så fort vårsolen börjar skymta med sina små strålar och marken är bar från snö så är det hög tid att sätta igång att påta i trädgården. Uteväxterna vill fram, samtidigt gäller det att skydda dem mot kvarstående frost och kyla som fortfarande kommer på kvällar och nätter. Det, och mycket mer tipsar vi om här.

Förberedelser och städninguteväxter

Inför vintern har du säkerligen spridit massor av löv, grenar, granris eller lagt filttyg på vissa platser över din trädgård för att skydda dina uteväxter. Dessa skyddande åtgärder ska du nu få bort och bör även ta bort delar av växter som inte överlevt vintern, samt fräscha upp på nytt.

Börja med att tvätta alla redskap och krukor som du ska använda så att du inte sprider eventuella växtsjukdomar vidare. Kratta sedan bort kvistar och ta bort gammalt skyddande filttyg från till exempel odlingslådor och annat, och ersätt med nytt fräscht. Tänk på att använda en snällare kratta med runda kanter för att inte slita upp gräsmatta och rötter som börjat rota sig inför våren. Vissa gamla växtdelar får gärna vara kvar, det är bara bra för jorden. Ta dock bort det mesta, eftersom att växterna lätt blir bleka och gängliga om solens strålar inte kommer åt dem på grund av skymmande gamla växtdelar.

När du är i färd med att städa bort gammalt och göra fint, så kan du även passa på att gödsla din vårträdgård. Använd dig av naturgödsel, barkmull eller kompost. Då får växter som perenner och andra uteväxter en riktigt bra start på våren med mycket näring, och de får ett extra skydd mot eventuella frostiga nätter och tjäle i jorden.

Uteväxter att plantera på våren

När du kört en ordentlig rensning bland växterna i trädgården är det hög tid att plantera nya. Dels för att alla kanske inte överlevt vintern, och dels kanske du vill hjälpa våren på traven genom att lägga en god grund för fler nya blommor och gröna blad i din trädgård. Men vilka blommor tål egentligen en tidig plantering utomhus och klarar av vårens bleka, skarpa och många gånger kalla vårljus? Här ger vi på Villalivet några tips på blommor att plantera under tidig vår:

 •    Hyacintuteväxter
 •    Krokus
 •    Påskliljor
 •    Tulpan
 •    Scilla
 •    Narcisser
 •    Bellis
 •    Pensé
 •    Pärlhyacint
 •    Primula
 •    Små barrväxter
 •    Gräs
 •    Murgröna

Så sätter du växterna rätt

Såklart varierar det hur varje växt trivs och vad som kan vara bra att tänka på. Men i stora hela finns det några tips att ge när det kommer till att plantera i din trädgård på tidig vår.

De flesta vårplanteringar har inte så lång levnadstid, men de hjälper till att få jorden frodig för sommarväxterna och är helt klart ett vackert inslag som får våren att kännas desto mer intensiv och närvarande. Börja med att luckra upp fjolårets jordmylla. Fyll på med mer mylla där det behövs, vattna och sätt dina växter eller lökar.

Dessa nya vårväxter behövs oftast ingen gödsling, det du kan göra är att avsluta planteringen med att täcka över synlig mylla med torrt gräs, barr eller annat täckmaterial. Vattna regelbundet och rensa bort blommor som vissnat. Är det minusgrader på natten kan du täcka över dina uteväxter med fiberduk eller filttyg mot kvällningen för att plocka upp när dagen börjar och graderna blir varmare. Lycka till!