Magnoliaträd – Så sköter du och förökar din magnolia
Magnoliaträd är lövfällande eller städsegröna träd som tillhör släktet Magnolia. Dessa träd är kända för sina stora och spektakulära blommor som vanligtvis är vita eller rosa och har en mild, söt doft. De är vanligt förekommande i Nordamerika och Asien, men de kan också odlas i många andra delar av världen och de vackra träden är väldigt populära i Sverige.
Magnoliaträd trivs bäst i ett fuktigt och varmt klimat och planteras vanligtvis på våren eller hösten när risken för frost har minskat.
Det är viktigt att välja en plats som har tillräckligt med utrymme för att trädet ska kunna växa fullt ut, och som också har tillräckligt med solsken och skydd mot starka vindar. För att plantera ett träd bör du först gräva ett hål som är ungefär dubbelt så brett som trädets rotsystem och ungefär lika djupt som rotsystemet. Magnolior trivs bäst på en solig eller delvis skuggig plats i en väldränerad jord.
Magnolior trivs bäst på platser med mycket solljus, men de kan också trivas på platser med lite skugga. Om du bor i ett varmt klimat kan det vara en fördel att välja en plats med eftermiddagsskugga för att undvika att magnolian utsätts för för mycket hetta.
De föredrar en väldränerad jord med pH-värde mellan 6 och 7. Om din trädgård har en tung lerjord kan det vara en bra idé att tillsätta organiskt material som kompost eller lövverk för att öka jordens dränering och förbättra dess struktur.
Tänk också på att magnolior kan bli ganska stora över tid, så se till att välja en plats som ger busken tillräckligt med utrymme att växa. Om du planterar en magnolia i närheten av en byggnad eller annan struktur, se till att det finns tillräckligt med utrymme runt busken för att undvika framtida problem.
Läs också: Luktärt Odling & Skötsel: Guide till doftande blommor
Magnolior trivs bäst i klimat med milda till varma somrar och kalla vintrar. Om du bor i ett område med mycket kalla vintrar kan det vara en fördel att välja en plats som skyddas från starka vindar och som får lite extra sol under vintern för att hjälpa busken att överleva.
Sammanfattningsvis är det bäst att välja en plats med mycket solljus eller lite skugga, en väldränerad jord, tillräckligt med utrymme och skydd mot starka vindar och kalla vintrar för din magnoliabuske.
Läs också: Odla citronträd – Så odlar du ekologisk citron hemma
Placera sedan trädet i hålet och fyll på med jord, tillsätt vatten för att hjälpa till att släta ut jorden och ta bort eventuella luftfickor runt rötterna.
Se till att vattna trädet regelbundet efter plantering, tills det etablerar sig och börjar växa på egen hand.
När planterar man Magnoliaträd?
Magnoliaträd kan planteras i Sverige på våren eller hösten när jorden är mjuk och fuktig. Det är viktigt att undvika frost och extrem hetta under planteringsperioden för att säkerställa att trädet kan etablera sig ordentligt. Det är också viktigt att välja en lämplig plats, med tillräckligt med sol och skydd mot vind.
Var finns magnoliaträd att köpa? Magnolia kan köpas på de flesta plantskolor och trädgårdscentrum. Det är också möjligt att köpa magnolia online från olika webbutiker som säljer träd och växter.
7 Skötselråd för Magnoliaträd
- Magnoliaträd placering – Trädet trivs bäst i väl dränerad, fuktig och näringsrik jord med full sol till halvskugga. Välj en plats där trädet kommer att få tillräckligt med ljus men också skyddas från starka vindar och frost.
- Plantering – Gräv ett hål som är minst dubbelt så stort som rotsystemet och fyll på med en blandning av näringsrik jord och kompost. Placera trädet i hålet och fyll på med jordblandningen tills det är nivå med markytan. Vattna ordentligt och täck med ett lager kompost.
- Vattning – De behöver regelbunden vattning, särskilt under torra perioder. Vattna djupt och långsamt en gång i veckan eller oftare om det är mycket varmt och torrt. Se till att inte övervattna, eftersom detta kan skada rotsystemet.
- Gödsling – Magnoliaträd behöver näring för att växa och blomma ordentligt. Gödsla trädet med ett balanserat gödningsmedel på våren och hösten, enligt anvisningarna på förpackningen.
- Beskärning – Beskär efter behov, men undvik att beskära för mycket på en gång. Ta bort döda, sjuka eller skadade grenar och forma trädet för att främja en sund tillväxt.
- Skydd mot skadedjur – De kan drabbas av skadedjur som skalbaggar och bladlöss. Behandla trädet med ett insektsmedel vid behov.
- Frostskydd – De är känsliga för frostskador och bör skyddas om det förväntas bli frost. Använd frostskyddsmaterial eller täck trädet med en stor duk eller filt. Ta bort skyddet när risken för frost är över.
Vilka sorter av magnolia finns det?
Det finns cirka 210 olika arter av magnolia och många fler kultivarer och hybrider. Här är några vanliga sorter av magnolia:
- Grandiflora – en vanlig sorts magnolia som ofta kallas söderns magnolia. Den har stora, vita blommor och blanka, mörkgröna blad.
- Stellata – en annan populär sort med stjärnformade vita eller rosa blommor som blommar tidigt på våren.
- Soulangeana – en hybridmagnolia med stora, kupolformade blommor som är rosa, lila eller vitt i färgen.
- Liliiflora – en mindre sort av magnolia med lila eller rosa blommor som blommar tidigt på våren.
- Kobus – en japansk sort med vita, doftande blommor som blommar tidigt på våren.
- Denudata – en kinesisk sort med stora, vita blommor som blommar tidigt på våren.
- Sieboldii – en japansk sort med stora, vita eller rosa blommor som blommar senare på våren än många andra sorter.
Dessa är bara några exempel på magnoliasorter. Det finns många fler sorter som varierar i storlek, blomfärg, blomningstid och bladfärg.
Tips på att föröka magnolia
Magnolia kan förökas genom sticklingar, frösådd och ympning. Både ympning och stickling är metoder som används för att föröka växter, men de skiljer sig åt i hur de utförs.
Ympning innebär att man tar en del av en växt (oftast en kvist eller en knopp) som ska förökas och fäster den på en annan växt, som kallas grundstammen. På så sätt får man en växt som har egenskaperna från båda växterna. Ympning används ofta för att föröka ädla fruktträd eller för att ge en viss sorts ros eller prydnadsbuske bättre egenskaper. Ympning kan göras på olika sätt, beroende på vilken typ av växt det gäller.
Läs också: Insynsskydd balkong
Stickling innebär att man tar en del av en växt (oftast en stam eller en kvist) och planterar den i jorden eller i ett annat odlingsmedium. Sticklingen ska sedan bilda nya rötter och växa till en självständig växt. Stickling används för att föröka många olika sorters växter, inklusive prydnadsbuskar, kryddväxter och vissa grönsaker.
Läs mer om Magnolia på Hasselfors.
Skillnaden mellan ympning och stickling är alltså att ympning innebär att man fäster en växt på en annan, medan stickling innebär att man planterar en del av en växt för att få den att bilda nya rötter och växa till en självständig växt.
Frösådd magnolia
- Samla magnoliafrön på hösten, när de mognat och blivit bruna.
- Sätt fröna i fuktig jord, täck med ett tunt lager av torv och ställ på en ljus plats.
- Håll jorden fuktig men inte blöt. Fröna bör gro efter 4-6 veckor.
- När plantorna har några blad, kan de planteras om i större krukor eller utomhus om det är tillräckligt varmt.
Magnolia sticklingar
- Klipp av en 10-15 cm lång kvist från en magnolia.
- Ta bort bladen från den nedre delen av kvisten.
- Doppa den nedre delen av kvisten i rotstimulerande hormon.
- Sätt kvisten i en kruka med fuktig jord och täck över med en plastpåse.
- Placera krukan på en varm och ljus plats men undvik direkt solljus.
- Håll jorden fuktig men inte blöt. Efter några veckor bör kvisten ha rotat sig och plantan kan tas ur påsen och planteras om i en större kruka.
Ympning av magnolia
- Ta en gren från en magnolia av den sort du vill föröka.
- Skär av en bit av grenen, ungefär 10-15 cm lång, med två knoppar.
- Skär av en gren på en annan magnolia av samma art och sätt in den avskurna biten från den första grenen på den andra grenen.
- Fäst ihop grenarna med en elastisk tråd och täck med en plastpåse.
- Placera grenarna på en varm och ljus plats men undvik direkt solljus.
- Efter några veckor bör ympningen ha tagit och plastpåsen kan tas bort. Plantera ympen i en kruka med jord.
Läs också: Plantera i kruka med Lasagnemetoden