- Annons -

Plantera i kruka med Lasagnemetoden

Det perfekta pysslet under fina höstdagar är att plantera och mixa höstlökar. Vill du prova något nytt och enkelt?

Skapa en egen färgsprakande plantering i kruka och varva enligt lasagnemetoden för att få blomning hela sommaren.

 1. Lägg ett dränerande lager med lecakulor i botten. Det är bra om krukan även har dräneringshål.
 2. Fyll på med planteringsjord till ungefär mitten av krukan. Blanda med fördel i lite benmjöl för extra näring till lökarna.
 3. Plantera längst ner den lök som blommar sist på säsongen. Fyll på med lite jord.
 4. Varva med lökar som blommar i mitten av säsongen, lite jord och sist sätter du lökar som blommar tidigt på säsongen högst upp.
 5. Täck med lite jord och glöm inte att vattna.
 6. Ställ krukan utomhus, men lite skyddat. Vid sträng vinter kan krukan behöva isoleras runt om med bubbelplast eller jutesäck och ställas på en bit frigolit.
plantera lökar
iStock

Olika sorters lök Höstlökar planteras i jord under augusti – september, eller innan frosten kommit. De vanligaste höstlökarna är tulpaner, krokus och hyacinter.

Vårlökar planteras på våren i april – maj och blommar hela sommaren. Mest populära är dahlior med massor av olika färger och former, perfekta som snittblommor. Lökar måste plockas upp ur jorden på hösten före den första frosten, då de inte tål den svenska vintern.

Förvara dem torrt och frostfritt. Har du planterat dem i en kruka – ta in hela krukan och förvara den torrt och frostfritt. Matlök, även kallad sättlök är exempelvis röd och gul lök, vitlök och schalottenlök. Sätts på våren när jorden har plusgrader och en jämn fuktighet.

Värt att veta och planteringslökar

Det gör inget om löken råkar hamna upp och ner vid planteringen. Det innebär bara att det tar lite längre tid för blomman att växa upp vilket ger lite längre blomning. Lökar tål inte att stå fuktigt, då ruttnar de fort.

Se därför till att krukan, eller behållaren, har god dränering.

För att plantera i kruka så behöver du

 • Planteringsjord
 • Benmjöl
 • Lökar (höst – , vår – eller sättlök)
 • Spade eller lökjärn
 • Lecakulor (om du planterar i kruka)
- Annons -