Odla grönsaker i trädgården
Intresset för att odla grönsaker i trädgården ökar. Oavsett om du odlar storskaligt eller i mindre skala så är det en mycket härlig känsla att driva upp egna kryddor, morötter eller tomater. Det går att odla i många olika miljöer, så om din trädgård inte passar för odling finns det andra vägar att gå. Vi ger odlingstipsen!
Matlagning och ett mer miljövänligt leverne är något som blivit allt mer populärt under de senaste åren. Genom att odla grönsaker själv kan du både leva mer miljövänligt och laga spännande mat med råvaror direkt från din odling. Dessutom får du tillgång till absolut färska och extra smakrika grönsaker. Du har också tillgång till ett större urval av sorter än i grönsaksdisken när du botaniserar bland fröerna. Ofta går det att välja grönsaker som över huvud taget inte finns att köpa färska. Ytterligare ett skäl att odla egna grönsaker är att det är bra för miljön. Transporter av livsmedel står för stora utsläpp, och genom att odla grönsaker som paprika, morötter, lök och tomat där de ska ätas behövs besparar du miljön detta. Det pågår många försök för att på olika sätt öka odlingen av grönsaker inne i svenska städer och byar, och genom att anlägga din egen kökstäppa kan du bidra till detta arbete.
Odlingstips för grönsaker
- Odla paprika i växthus. Plantorna tycker inte om blåst.
- Odla morötter i djup, mullrik sandjord där rötterna kan växa rakt.
- Odla lök i mullrik jord, på en plats med mycket sol. En trevlig sak med lök är att du kan klippa av blasten och använda i sallader, men var noga med att inte klippa bort all blast.
- Odla tomat i växthus, på balkongen eller på friland. Det finns många sorters tomatfrö att välja mellan. Leta efter en sort som passar just ditt sätt att odla. Färska egenodlade tomater är något alldeles extra.
Odla kryddor
Det viktigaste för att framgångsrikt odla kryddor är att du har en solig odlingsplats. Kryddorna kan odlas i en kruka, balja, balkonglåda eller på friland. Flera kryddor som timjan, oregano, salvia och rosmarin, kan odlas tillsammans, exempelvis i en balja som går att flytta på. Basilika kräver dock mer vatten och gödsel än de flesta andra kryddörter och bör därför stå för sig själv.
Kryddor kan med fördel planteras tillsammans med blommor. Blanda fleråriga örter som oregano, mynta eller citronmeliss med blommor som också är perenna, till exempel riddarsporre, stormhatt eller pion. Bra att veta är att vilka växter som är perenna varierar beroende på vilken växtzon du bor i.
Odla vitlök
Du kan också odla vitlök, som planteras på hösten och skördas på sensommaren. Sätt ner vitlöksklyftor, helst från sättlök, ungefär sex centimeter djupt och med spetsen uppåt. Lämplig månad för att göra detta är september i norra Sverige och oktober om du bor längre söderut. När bladen på plantan börjar gulna i juli eller augusti följande år, är det dags att skörda vitlöken.
Odla i växthus
Vill du odla växter som inte klarar sig i den växtzon där du bor kan du anlägga ett växthus. Inuti växthuset kan du skapa ett klimat som passar de växter du vill odla. Växthus kan byggas på många olika sätt. Många lockas av att återanvända gamla fönster, men det kräver för det mesta mycket arbete och är krångligare än vad de flesta tror. Det är nämligen inte helt enkelt att få ihop fönster av olika mått till ett snyggt och symmetriskt växthus, men om du har tålamod och byggkunskaper kan du lyckas!
Vi rekommenderar att du köper ett färdigt växthus. Se till att det är tillräckligt stort för att rymma det som du vill odla. Köp gärna ett växthus som är minst tio kvadratmeter för att få plats med odlingar av variation. Tänk över takhöjden, speciellt om du vill ha träd där inne. Det går också att höja ett växthus genom att placera det på en sockel.
Odla hemma på balkong och i fönster
Även om du inte har någon trädgård kan du odla flera sorters grönsaker. Många odlar på balkongen, i krukor eller i balkonglådor. Bor du i en lägenhet utan balkong kan du odla i fönstren. Komplettera då gärna det naturliga ljuset med lampor som hjälper växterna på traven.