Slipp myror – bekämpa ohyra i grönsakslandet

KATEGORI

Ohyra i grönsakslandet är inte det roligaste, men det finns saker du kan göra för att slippa det. Alla vet inte hur de ske ska bekämpa myror och det är inte helt lätt att bli av med dessa inkräktare. Vi ger våra bästa tips som räddar ditt grönsaksland – och blir kvitt myrorna en gång för alla!

Problem med ohyra i grönsakslandet i form av myror och inte vill dela med dig av dina grödor till dem? Då har du kommit till rätt ställe. Med våra tips kan du troligen äta på dina grönsaker i fred, utan att myror varit där och mumsat innan.

Att bli av med myror

Det vanligaste scenariot när det kommer till myror i grönsakslandet är att du upptäcker att du är drabbad ganska långt in i skadegörelsen. Många ångrar då att de inte jobbat förebyggande mot myror redan från början.

Men det går att bli av med myror när de etablerat sig bland dina växande godsaker också, det gäller bara att ha lite mer tålamod. Egentligen är förebyggande åtgärder och bekämpning av myror som redan attackerat dina odlingar ganska snarlika.

Läs också: Myror inomhus: 5 tips på hur du får bort dem

Till att börja med måste du avlägsna angripna grönsaker från grönsakslandet tillsammans med annat du odlat, men släng dem inte på marken. Det bästa är att elda upp dessa växtdelar, eller slänga i en soppåse. Annars riskerar du att sprida myrorna till andra delar av tomten.

Samma gäller när du inspekterar din växtlighet, rör inte vid en angripen växt och sedan vid en annan, har du otur sprider du då myrorna och de hittar nya saker att mumsa på i din trädgård.

En annan sak du inte får glömma är att vattenspraya eller duscha odlingarna regelbundet, då blir det svårare för kryp att äta på dem.

ohyra i grönsakslandet 1

Testa att bekämpa myror miljövänligt

Frågan är vad som egentligen är mest effektivt för att få bort myror: kemiska medel eller mer miljövänliga alternativ. Massor av olika medel finns att köpa i butik, men vi på Villaliv rekommenderar främst de mer miljövänliga alternativen.

Då gäller det att veta vad du pysslar med för att slippa ettriga och envisa myror som mumsar godsaker i ditt grönsaksland. Sätt exempelvis upp alla fysiska skydd du kan, såsom fiberväv.

Där har myrorna det svårt att ta sig igenom vilket således minskar angreppen från myrorna.

Om du har myror i ditt grönsaksland beror det ofta på att du har myrstigar på tomten. Försök lokalisera dessa och sanda rejält med mald kanel på dessa stigar. Myror gillar inte kanel och det kan få dem att välja en annan väg bort från din tomt.

En annan metod för att myrbekämpning som passar den miljövänliga odlaren är att odla polejmynta i ditt grönsaksland, just eftersom att myror inte tycker om denna växt. Du kan även gnugga ut och klippa bitar av polejmyntan som du stör ut på myrstigarna, förhoppningsvis låter de då dina grönsaker vara i fred.

Om du har träd, buskar eller odlingar med tjockare stam kan du sätta en typ av klisterlapp, som finns att köpa i trädgårdsbutiker, runt stammen på dessa. Dessa klibbiga klistertejpbitar fångar upp ovälkomna kryp på väg uppför stammen för att äta frukt, bär eller grönsaker.

En klassiker vad gäller myrbekämpning är att spola bort krypen och deras myrstigar med vattenslangen. Men det kräver ganska mycket vatten och tid för att det ska fungera. Däremot mår ju trädgården ofta bara bra av att du vattnar den lite extra, inte sant?

Hittar du myrbon kan du hälla kokande vatten på det för försöka ta kål på drottningen, dör hon så dör så småningom hela myrstammen ut.

Myror i grönsakslandet behöver inte vara dåligt

Sist, men inte minst, är det värt att nämna att all ohyra i grönsakslandet kanske inte är så dålig ohyra. Visst är det inte kul när myrorna äter på dina odlingar, men det finns värre problem att handskas med, som löss exempelvis.

Det som faktiskt är bra med myror är att de är rovdjur som äter upp löss, larver och andra kryp som angriper dina grönsaker. Så, försök skydda dina grönsaker från att myrorna äter upp dem, men försök inte att utrota myror som bara finns där men faktiskt inte rör dina godsaker i landet – det kan vara som så att de skyddar dem mot ännu värre angrepp.

myror

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -