Odla potatis – Experttips och råd för en riklig skörd

KATEGORI

Odla potatis – Experttips och råd för en riklig skörd

Potatis är en av de mest populära grönsakerna i Sverige och finns i nästan alla maträtter. Att odla dina egna potatisar kan vara en spännande och tillfredsställande upplevelse. I denna artikel kommer vi att gå igenom stegen för att odla potatis från början till slut. Vi kommer också att diskutera de olika sorterna av potatis, val av plats och jord, och hur man tar hand om dina plantor.

Vad är Potatis?

Potatis är en rotgrönsak som härstammar från Sydamerika. Det är en av de mest konsumerade grönsakerna i världen och innehåller en mängd näringsämnen som vitamin C, kalium, och fiber.

Fördelar med att Odla Potatis

Att odla dina egna potatisar kan ha många fördelar. För det första kan det vara ekonomiskt fördelaktigt, eftersom du kan skörda en stor mängd potatisar från en enda planta. För det andra är det en bra aktivitet för hela familjen att göra tillsammans. Dessutom är hemodlade potatisar ofta godare och mer näringsrika än de som köps i butik.

Välj rätt sort när du ska odla potatis

Det finns många olika sorters potatisar att välja mellan, var och en med sin egen smak och konsistens. De vanligaste sorterna av potatisar i Sverige är Asterix, Folva, och King Edward. Innan du köper potatisfrön, ta reda på vilka sorter som lämpar sig för din region och jord.

potatissorter

Asterix, Folva och King Edward: En jämförelse av potatissorter

Asterix, Folva och King Edward är tre olika potatissorter som är populära i Sverige. Var och en av dem har sina egna egenskaper och användningsområden, vilket gör dem unika och lämpliga för olika typer av rätter och odlingssituationer.

Asterix

Asterix är en medeltidig potatissort med hög avkastning och runda, något avlånga knölar. Knölarna har en rödaktig skal och gult kött. Asterix har ett fast kött och behåller sin form bra vid tillagning, vilket gör den lämplig för kokning, stekning och gratäng.

Dessutom har Asterix ett högt innehåll av stärkelse och är därför också bra för pommes frites och potatismos. Asterix har ett gott motstånd mot de flesta potatissjukdomar och är en pålitlig sort att odla.

Folva

Folva är en medeltidig till sen potatissort med en hög avkastning och stora, runda knölar. Knölarna har ljusbrunt skal och ljust gul kött. Folva är en mycket allsidig potatis med en mjölig konsistens, vilket gör den lämplig för en mängd olika rätter som kokning, stekning, gratäng och potatismos.

Folva är även en bra sort för lagring, eftersom den har en lång hållbarhet och behåller sin kvalitet under en längre tid. Denna sort är också relativt motståndskraftig mot potatissjukdomar.

odla king edward potatis

King Edward

King Edward är en sen potatissort med medelhög avkastning och medelstora till stora, oregelbundna knölar. Knölarna har ett tjockt, ljusbrunt skal med rosa fläckar och krämigt vitt kött.

King Edward är känd för sin mjöliga konsistens och rika smak, vilket gör den till en utmärkt val för traditionella brittiska rätter som rostad potatis och potatismos. King Edward är dock mer känslig för potatissjukdomar och kan kräva mer noggrann skötsel under växtsäsongen jämfört med Asterix och Folva.

I slutändan beror valet av potatissort på dina personliga preferenser, odlingsförhållandena och vilka rätter du planerar att tillaga. Alla tre sorter har sina egna fördelar och användningsområden, så det kan vara värt att prova några olika sorter för att hitta den som passar dig bäst.

odla potatis pallkrage

I Sverige finns det flera olika sätt att odla potatis, både traditionella och mer innovativa metoder. Här presenteras några av de vanligaste metoderna:

  1. Frilandsodling: Det mest traditionella sättet att odla potatis är direkt i jorden, där man gräver diken eller gropar och sätter potatisen i jorden. Sedan täcks potatisen med jord och eventuellt ett lager av organiskt material, som halm eller gräsklipp, för att bevara fukt och förhindra ogräs.
  2. Hinkar och krukor: Ett annat populärt sätt att odla potatis, särskilt för dem med begränsat utrymme, är att använda hinkar, krukor eller stora säckar. Man fyller behållaren med jord och sätter potatisen direkt i jorden. Denna metod är enkel och platsbesparande, men skörden blir oftast mindre jämfört med frilandsodling.
  3. Pallkrageodling: Odla i pallkrage innebär ungefär som det låter att man använder pallkragar eller liknande ramverk för att skapa en upphöjd bädd där potatisen kan växa. Detta gör det lättare att skörda potatisen och minskar behovet av att böja sig och gräva i jorden. Dessutom kan upphöjda bäddar förbättra dränering och jordkvalitet.
  4. Stråmetoden: Stråmetoden innebär att man lägger potatisen direkt på marken och täcker dem med ett tjockt lager av halm eller annat organiskt material. Denna metod kräver ingen grävning och hjälper till att bevara fukt i jorden samt förhindrar ogräs. När det är dags att skörda lyfter man bara på halmen och plockar upp potatisen.
  5. Odla i säckar eller växtpåsar: Detta är en annan metod som är lämplig för dem med begränsat utrymme. Man fyller säckar eller växtpåsar med jord och sätter potatisen i jorden. När potatisen växer fyller man på mer jord, vilket gör att fler knölar bildas längs stjälken. Detta kan ge en högre avkastning än traditionell odling i jorden.

Oavsett vilken metod du väljer att odla potatis i Sverige är det viktigt att tänka på faktorer som jordkvalitet, dränering, solljus och skötsel för att uppnå en framgångsrik skörd.

Förbered jord och plats

Potatisar behöver ett soligt och väl dränerat läge för att trivas. Innan du planterar, välj en plats som är skyddad från vinden och har bra dränering. Gräv upp jorden och ta bort alla stenar och ogräs. Tillsätt kompost eller annat organiskt material för att förbättra jorden.

Läs mer: Skapa en Köksträdgård – 5 Tips för en Grönare Matlagning

Sätta potatis

Potatisar odlas från frön som kallas knölar. Köp knölar från en trädgårdsaffär eller beställ online. Knölarna bör vara fasta och torra, med en slät yta. Skär större knölar i mindre bitar, varje bit bör ha minst en knopp.

Gräv en liten grop i jorden och lägg knölen i gropen med knoppen uppåt. Täck över med jord. Lämna cirka 30 cm mellan varje knöl för att ge plantorna tillräckligt med utrymme att växa.

odla färskpotatis

Sena sorter och planteringsdjup

Sena sorter av potatis kräver lite mer utrymme för att frodas än tidigare sorter. När det är dags att plantera dessa, är det viktigt att gräva ner dem cirka ca 10 cm djupt i jorden. Detta ger potatisen möjlighet att utvecklas ordentligt under jordytan och ger utrymme för att bilda stora knölar.

När blasten på de sena sorterna har vuxit ca 10-15 cm över jorden är det dags att kupera potatisen. Kupning innebär att man puttar upp jord runt hela plantan så att den får extra stöd och utrymme att utvecklas i. Kupning hjälper också till att skydda potatisen mot solljus, vilket förhindrar att knölarna blir gröna och otjänliga för konsumtion.

Genom att ge sena potatissorter det extra utrymme och stöd de behöver, kommer du att få en riklig och hälsosam skörd av potatis att njuta av under säsongen.

Sättningstekniker

Det finns två huvudsakliga tekniker för att sätta potatis: på friland eller i hinkar och krukor. Båda metoderna har sina fördelar och nackdelar. Frilandsodling ger oftast en större skörd, men kräver mer arbete och utrymme. Att odla potatis i hinkar eller krukor är enklare och mer platsbesparande, men skörden blir vanligtvis mindre.

Sättningstidpunkt

Potatis kan sättas från mitten av april till mitten av maj, beroende på sort och lokalt klimat. Tidiga sorter kan sättas tidigare än sena sorter. Se till att jorden är uppvärmd till minst 7–8 grader innan du sätter potatisen, eftersom kall jord kan orsaka röta och dålig tillväxt.

Skötsel

Potatisplantor behöver vatten regelbundet för att hålla jorden fuktig. Du bör också gödsla plantorna med ett balanserat gödselmedel var tredje vecka under växtsäsongen. Tänk på att ogräs kan konkurrera med dina plantor, så se till att rensa bort dem regelbundet.

Gödning

Potatis är en hungrig växt och behöver extra gödning för att producera en god skörd. Använd en allsidig gödsel med en hög halt av kalium och fosfor, och en lägre halt av kväve. Gödsla potatisplantorna regelbundet, ungefär en gång i månaden, för att upprätthålla en konstant tillförsel av näringsämnen.

Luckring

Luckra jorden runt potatisplantorna för att förbättra luftcirkulationen och förhindra att jorden blir för kompakt. Luckring hjälper också till att förhindra ogräs och möjliggör bättre vatten- och näringsupptag.

skörda potatis

Skörda potatis

När skördas potatisen? Tidpunkten för att skörda potatis varierar beroende på vilken sort du odlar och de specifika växtförhållandena. Här är en allmän guide för när du bör skörda din potatis:

Tidiga sorter

Tidiga potatissorter, även kallade färskpotatis, är vanligtvis redo att skördas cirka 10-12 veckor efter plantering. När blommorna börjar vissna, kan du försiktigt gräva runt plantan med en grep eller händerna för att plocka de små potatisarna.

Tidig potatis har ofta en tunn skal och behöver konsumeras inom kort tid efter skörd.

Mellan- och sena sorter

Mellan- och sena potatissorter behöver vanligtvis 15-20 veckor efter plantering för att vara skördemogna. Du kan börja skörda när blasten börjar vissna och gulna. Det är viktigt att låta potatisen mogna ordentligt under jorden för att få en större och mer hållbar skörd.

För att skörda potatisen kan du använda en potatisgrep eller spade och gräva försiktigt runt plantan, var noga med att inte skada potatisarna.

Lyft upp dem ur jorden och plocka bort eventuella återstående blast. Låt potatisen torka något innan du förvarar dem på en mörk, sval och torr plats för längre hållbarhet.

Observera att dessa är allmänna riktlinjer och den exakta skördetiden kan variera beroende på väderförhållanden, jordtyp och andra faktorer.

Det är viktigt att observera din potatisodling och förlita dig på din egen bedömning för att avgöra när det är dags att skörda.

skörda potatis

Förvaring

Förvara dina potatisar på en sval och mörk plats för att förhindra att de börjar gro. Detta kan inkludera en källare, en garderob eller en matkällare. Du bör också undvika att förvara potatisar tillsammans med frukt, eftersom frukt avger etylengas som kan få potatisarna att gro.

Vanliga problematiska skadedjur och sjukdomar

Potatisar kan drabbas av skadedjur, inklusive bladmögel, skalbaggar och nematoder. Använd organiska bekämpningsmedel för att skydda dina plantor och förhindra skadedjur från att orsaka skada.

dålig potatis

Frågor och svar om odla potatis

  1. Vilken är den bästa tiden på året att plantera potatis? Svar: Potatisar bör planteras på våren när jorden har värmts upp.
  2. Kan jag plantera potatisar i en behållare istället för i marken? Svar: Ja, potatisar kan odlas i en behållare, så länge behållaren är tillräckligt stor och har god dränering.
  3. Vilken sorts jord är bäst för potatisar? Svar: Potatisar trivs i en lös, väldränerad jord med hög halt av organiskt material.
  4. Var kan jag köpa potatisfrön? Svar: Potatisfrön kan köpas från trädgårdsaffärer eller beställas online.
  5. Kan jag äta potatisar som börjat gro? Svar: Ja, grodda potatisar är fortfarande ätbara men kan ha en något annorlunda smak och textur.

Avslutning

Att odla dina egna potatisar kan vara en underhållande och tillfredsställande aktivitet. Genom att följa dessa enkla steg kan du odla hälsosamma och välsmakande potatisar i din egen trädgård.

Kom också ihåg att ta hand om dina plantor för att skydda dem från skadedjur och förvara dem på ett lämpligt sätt efter skörd. Lycka till!

Läs mer: “Potatis – odling, skötsel och skörd” på Jordbruksverkets webbplats.

Vilken månad ska man odla potatis?

Det rekommenderas att odla potatis på våren efter sista frost, vanligtvis i april eller maj. Det är viktigt att jorden har värmts upp tillräckligt för att potatisen ska trivas.

Hur ska man odla potatis?

För att odla potatis behöver du först välja en solig plats med näringsrik jord och dränering. Sätt sedan potatisen i ca 10 cm djupa hål med cirka 30 cm mellanrum. Se till att vattna regelbundet och håll jorden fuktig. Tillsätt gödselmedel en gång i månaden och ta bort ogräs när det växer.

Hur många veckor tar det att odla potatis?

Potatis tar vanligtvis mellan 10-12 veckor att mogna, beroende på sort och odlingsförhållanden.

Hur många gånger kan man odla potatis på samma ställe?

Det rekommenderas att du inte odlar potatis på samma plats mer än två år i rad för att undvika jordburna sjukdomar. Byt sedan plats eller mark och odla något annat i minst två år innan du odlar potatis på samma plats igen.

Måste potatisen blomma innan man tar upp den?

Nej, potatisen behöver inte blomma innan du tar upp den. Du kan skörda potatisen när de gröna bladen på växten börjar vissna och torka ut. Detta indikerar att potatisen är färdig att skördas.

När vet man att potatisen är färdig att skörda?

Potatisen är färdig att skördas när växtens gröna blad börjar vissna och torka ut. Gräv försiktigt runt i jorden för att kontrollera storleken på potatisen. Om de är tillräckligt stora och har en slät yta kan du skörda dem.

 

 

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -