Återvinn – ge ny växtkraft till din gamla jord

KATEGORI

Vi är nog många trädgårdsägare som ägnar större delen av våren åt att släpa tunga säckar med jord. Att den gamla, näringsfattiga, jorden ska slängas bort har vi fått lära oss sedan länge, blommorna behöver nytt och näringsrikt för att kunna växa och frodas. 

Men frågan är, behöver vi verkligen slänga den gamla jorden och köpa ny varje säsong? Nej, det går faktiskt alldeles utmärkt att återanvända den gamla, bara du tillsätter lite ny näring.

Titta på jorden

Det första du ska göra är att titta på jorden, har den fortfarande bra struktur räcker det med att gödsla upp den, växtnäring eller hönsgödsel går bra vilket som. Behöver strukturen på jorden förbättras finns det flera alternativ, vad du väljer att tillsätta beror naturligtvis på önskat resultat.

Läs också: Japansk Lönn: Odlingsråd, Sorter och Användningsområden

Lätt och luftig jord – Lera

Är jorden lätt och luftig kan du tillsätta lera. Leran är rik på mineraler och ger en tätare struktur som håller både fukt och näring bättre.

Tung och lerrik jord – Sand

Har du tung och lerrik jord kan du tillsätta odlingssand som skapar en mer stabil och dränerande struktur. För att jorden inte ska bli för tung, tillsätt inte mer än 5 % sand.

Pimpsten

Pimpsten är ett mineralmaterial som är väldigt lätt och ger jorden en grövre och luftigare struktur. Varken sand eller pimpsten tillför någon näring till jorden, det får du tillföra separat.

Läs också: Odla potatis – Experttips och råd för en riklig skörd

Hjälp jorden att hålla näring med biokol

Genom att tillsätta biokol får du en planteringsjord som är luftig och lättarbetad, biokolen hjälper också till att behålla fukten och gynnar mikrolivet i din jord. Biokolen binder näringsämnen så vill du maxa med näring – blötlägg biokolen i gödselvatten innan du blandar med jord.

Använd komposten

I komposten för hushållsavfall får vi en jord med högt näringsinnehåll, kanske till och med väl högt för unga och späda växter. För att få bra struktur och rätt näringsinnehåll är det bra att blanda upp kompostjorden med torvmull. Blanda i en hink eller skottkärra tills du får rätt struktur. Tänk på att jorden behöver vara lite porös om den ska användas i kruka.

För att inte riskera en för hög salthalt i kompostjorden kan du efterkompostera och låta regnet laka ut salterna ur komposten.

Pigga upp din gamla jord

För att odlingen ska få ordentlig fart i sommar behöver du se till att växterna får näring. För dig som vill undvika kemiska gödningsmedel finns det flera alternativ du enkelt gör själv, helt ekologiskt och utan att det kostar dig en enda krona.

1

Kaffesump

Släng inte kaffesumpen, torka och stö ut den i trädgårdslandet i stället. Kaffesumpen gör dessutom jorden lite sur och är perfekt för tomater, rosor, pelargoner, hortensia, rhododendron och azalea.

Det sägs också att sniglar och myror inte gillar kaffesump, så har du problem med oönskade kryp i landet kan det vara väl värt att testa.

Guldvatten

Tanken att hälla kiss på grönsaksodlingen får kanske många att rynka på näsan men kalla det guldvatten så har du en snabbverkande näring för dina odlingar rik på kväve, fosfor och kalium. Att gödsla med guldvatten är superenkelt, kissa i en hink, späd urinen 1 del urin och 9 delar vatten och vattna ut.

Urinen kan bränna ömtåliga blad, så häll inte på bladen utan vattna ut guldvattnet på jorden intill.

2

Nässelvatten

Har du nässlor i trädgården sitter du på en riktig guldgruva, åtminstone när det kommer till växtnäring. Nässelvatten innehåller stora mängder kväve, kalium och magnesium som bidrar till att skapa friskare jord och starkare växter. Fyll en hink med färska nässlor, täck med vatten, låt stå och dra i ca 2 veckor, sila av. Använd utspätt som näring, 1 del nässelvatten till 9 delar vatten.

Tång – Sparrisens favorit

Tång har använts som gödsel i kustbandet sedan urminnes tider. Tången är rik på kväve, fosfor och kalium men även flera viktiga mikronäringsämnen som bor och jod. Har du lyckan att bo nära havet är det bara att ge dig ner till stranden och samla. Gaffeltång, blåstång och knöltång blir utmärkt gödsel, men kom ihåg att tången innehåller en hel del salt, skölj den därför noga med färskvatten innan du lägger den i landen.

Tång från Östersjön kan innehålla förhöjda halter av tungmetaller, undvik östersjötång vid odling av grönsaker och ätbart.

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -