Alla med en trädgård har väl åtminstone någon gång stått och svurit över ogräset, de flesta av oss säkert regelbundet. Vi googlar desperat efter lösningar och försöker identifiera sort och bästa bekämpningsmetod. Det vi lätt glömmer är att ogräset egentligen inte är skadligt, sett till den biologiska är det faktiskt rent nödvändigt.
Pollinera Sverige, som arbetar för att sprida kunskap om pollinerande insekter och deras livsviktiga arbete i våra trädgårdar, utmanar nu normen för vad en trädgård ska vara med en ogräsbibel. Där lyfts istället dessa lågstatusväxter fram och får en möjlighet att ses med andra ögon.
Vad är ogräs?
Ogräs är växter som växer på oönskade platser, ofta i trädgårdar eller åkrar, där de konkurrerar med odlade växter om näringsämnen, vatten och ljus. De kan vara svåra att kontrollera och kan spridas snabbt, vilket gör att de blir ett problem för trädgårdsmästare och jordbrukare. Vanliga exempel på ogräs inkluderar maskrosor, kvickrot och tistlar.
Faktum är att det inte finns några speciella växter som är ogräs, allt kan bli ogräs om det växer på fel plats. Det vi kallar ogräs är ofta viktiga källor för nektar åt fjärilar, pollinerande bin och humlor. För oss är det också en hjälp då det kan locka naturliga fiender till trädgårdens skadedjur. Både nyckelpigor och blomflugslarver äter bladlöss och trivs därför bra i trädgårdar med ogräs.
Brännässla
Så utskälld, och hyllad på en och samma gång. Den som vill springa barbent i trädgården ondgör sig ofta över nässlor medan den som vill äta nyttigt, eller göra egen trädgårdsnäring gärna plockar nässlor hela sommaren lång.
Nässlor gillas av:
Olika fjärilslarver, som nässelfjäril, kartfjäril, amiral, påfågelöga och vinbärsfuks.
Fördelar med nässlor:
Brännässlan är väldigt näringsrik med sin mångfald av vitaminer: A, B1, B2, B6, C, och E. Den innehåller också mineraler som järn, kalcium, kalium, magnesium, zink och kisel, och ämnen som acetylkolin, myrsyra, serotonin och pantotensyra.
Brännässlan är en värdefull läkeväxt som sänker blodsockret, verkar urindrivande, förebygger järnbrist och stärker hår, hud och naglar.
Mest lättupptaglig blir näringen efter upphettning, därför är det bra att förvälla nässlorna innan konsumtion.
Äta nässlor
Allra vanligast är nog nässelsoppa men det går lika bra att använda nässlan i paj, pasta, risotto, smoothies eller pesto. Torkade nässlor går bra att ha med i brödbaket, till nässelpulver, att göra te på eller varför inte lite torkade nässlor i kakbaket. Det går bra att frysa in nässlorna, förväll dem gärna innan så håller de bättre.
Skörda nässlor
Skörda små skott tidigt på våren. Knipsa av toppskott fram tills nässlan går i blom. Blommor och frön samlar du vartefter de kommer. Klipp ned stjälkarna regelbundet för att få nya skott och toppskott hela säsongen. Det går att skörda nässlor tills kylan tar dem.
Kirskål
Kirskål är lättodlad, dekorativ och generös – men ändå ratad. På medeltiden visste man bättre, då odlades kirskålen för att användas till mat, medicin och djurfoder.
Kirskål gillas av:
Pollinerande insekter, blomflugor och citronbin. Många rovsteklar, parasitsteklar och parasitflugor som håller efter skadeinsekter i trädgården gynnas av kirskålsblommor.
Fördelar med kirskål:
Som läkeväxt användes kirskål bland annat för att behandla skär- och skrubbsår och för att lindra klådan från insektsbett. Invärtes har den använts för att behandla reumatisk värk och gikt.
Äta kirskål
Kirskål passar lika bra att äta rå som tillagad och är bra för matsmältningen. De späda skotten är godast, när bladen börjar bli tråkiga så går det att äta stjälken så länge den är krispig. Smaken påminner om persilja och kål.
Späda skott går att använda på samma sätt som grönkål, spenat eller mangold. I sallad, till pesto, i risotto, i en pastarätt, eller varför inte i en grön smoothie.
Maskros
Tvärt emot vad ryktet säger är maskrosen en värdefull växt som ger mat åt många pollinerande insekter. Den är till och med en av de viktigaste källorna till nektar i trädgården, så låt maskrosorna vara och få tid över till annat.
Maskros gillas av:
Humlor, honungsbin, solitärbin, skalbaggar, blomflugor och fjärilar.
Fördelar med maskros:
Maskros är både mat och medicin. Varje del – rot, blad, stjälk, knopp och blomma har en mängd användningsområden. Roten är en bra källa till kolhydrater och mineraler, den smakar bäst vår och höst när växten inte blommar. Som läkeväxt stärker den lever och matsmältning. En stjälk om dagen kan förbättra matsmältningen och stimulera gallblåsan som i sin tur hjälper kroppen bryta ned fett.
Äta maskros
Koka eller stek roten tillsammans med rotfrukter. Knoppar marinerade i olja är gott att plocka fram på vintern och ger lite vårkänsla i maten. Bladen, som har en fin beska, innehåller massor med provitamin A och en mängd mineraler. De är goda i sallader och kan användas på samma sätt som ruccola. Av blomman kan man koka marmelad, göra vin eller varför inte bara låta dem dekorera en sallad.
Tycker du den smakar för beskt?
Låt bladen dra i kallt vatten i ett par timmar. Prova gärna att förvälla dem och sedan steka i rapsolja med saften av pressad citron och fint hackad vitlök. Gott.
Ogräs som älskas av pollinatörer:
- Baldersbrå
- Brännässla
- Cikoria
- Fibblor
- Färgkulla
- Häckvicker
- Hundkex
- Kamomill
- Kardborre
- Kirskål
- Knölklocka
- Kungsmynta
- Kråkvicker
- Pipdån, toppdån, hampdån
- Rallaros
- Renfana
- Rödplister/Vitplister
- Röllika
- Sommargyllen
- Svalört
- Svartkämpe
- Tusensköna
- Tussilago
- Vitklöver, rödklöver
- Åkerviol
- Åkervädd