Använd pallkragar och gör odlingen enklare.
Nu värms jorden upp och reder sig så den går att bruka. Det är dags att tänka över vad du vill odla och att påbörja odlingssäsongen utomhus. Genom att förenkla och göra odlingen så lättskött som möjligt, till exempel med odlingslådor av pallkragar, blir det roligt att påta i trädgårdslanden och du får tid över till annat.
Att jorden reder sig betyder att tjälen har gått ur marken, jorden har blivit varm och torkar upp efter vintern. Det är då det börjar gå att så på friland. Är jorden för kall och blöt vid sådd kan det ta lång tid för fröet att gro och det kan till och med bli odugligt. Dessutom växer plantorna långsamt när det är kallt i jorden och blir känsligare för angrepp.
Pallkragar är ett enkelt och snyggt sätt att ordna sina odlingsytor. De avgränsade ytorna minimerar ogräs och blir lätta att överblicka och sköta. Det finns både stora och små som med fördel kan blandas. Sätt ut dem som ett rutnät på tilltänkt plats och lämna gångar emellan så det lätt går att komma åt för att rensa och skörda. Under pallkragarna är det bra med öppen och rensad jord men på gångarna kan du lägga markduk för att förhindra gräs och ogräs. Lägg duken så pallkragarna håller fast kanterna och täck sedan duken med träflis, smått stenkross eller natursingel. Fyll upp pallkragarna med planteringsjord blandat med bränd kogödsel och barkmull för att få en bra struktur på jorden. Har du kompostjord så är den också lämplig att använda. Kom ihåg att gödsla odlingarna under säsongen.
Pallkragar går också bra att ställa på hårt underlag som till exempel en plattsatt yta. Då är det ännu viktigare att fylla på med mycket organiskt materiel när maskarna och andra organismer inte kommer åt jorden. Ställ minst två pallkragar i höjd för att få bra djup och täta pallkragarna genom att häfta fast markduk på insidorna. Markduken släpper igenom vatten men håller jorden bra.
Tips!
Bygg på pallkragarna med två stående fönsterrutor lutade mot varandra och du har skapat ett enkelt miniväxthus. Perfekt för värmeälskande växter som pumpa, melon, gurka och buskiga tomatsorter.
Köper du hellre färdigt finns det flera varianter av pallkragar med ”tak”. Detta kommer från Bolist.
Busenkla grönsaker!
Tänk dig miraklet att det i varje frö finns exakt rätt mängd energi för att fröet ska kunna gro. Det är upp till oss att ge dem de rätta betingelserna av odlingssubstrat, vatten och ljus. För att lyckas bra med sådd så gäller det att ta reda på hur växten trivs och försöka ge de förutsättningarna.
Vissa växter är lättare att odla än andra och här kommer förslag på några sådana grönsaker till din täppa:
Mangold
Goda färska strimlade och masserade med olja och kryddor men också enastående i wokade rätter. Obs! Om jorden är för kall så är det lätt hänt att mangolden går i blom. Det heter att den ”går upp i stock”.
Squash
Squash bör förodlas inomhus och har du inte sått dem ännu går det fortfarande bra. I annat fall finns det ofta färdiga plantor att köpa i handelsträdgården.
Squash gillar varma mullhaltiga jordar i soliga lägen och bildar stora frodiga plantor.
Visste du att blommorna går att äta? Ovanlig men läcker bjudmat, fyllda och friterade.
Sallat
Sallat finns som bekant i en uppsjö av varianter. Ekbladssallat har djupt flikiga blad och blir dekorativa i salladen. Rödbladig sallat är också snygg som kantväxt i perenna planteringar men är även ett snigelgodis av rang. Tänk på att sallat vill ha lucker jord och god vattentillgång för att må som bäst.
Värt att veta: Sallat är växten och blir en sallad när den skördats och blandas med något annat.
Ätbara blommor
I pallkrage funkar det också fint att odla blommor och dessutom finns det många ätbara blommor att välja bland. Gurkörten får ludna blad och ätbara blå eller vita blommor med svag gurksmak. Penséer har en mild blomsmak men är nästan för vackra för att äta. Kryddtagetes, Tagetes tenuifolia, har smak av citrus och lyser upp med varma gulröda toner.
Odla underbar lök
Gul och röd lök är roligt och mycket lätt att odla. Ned i marken stoppar du små sättlökar som sedan växer till sig ordentligt under säsongen och blir stora fina lökar som skördas under sensommaren. De går att förvara torrt och svalt länge, men bara om du kan låta bli att äta upp alla färska, i mitten av sommaren när de bara hunnit bli spolformat stora, hela med blast skivade och lätt brynta i smör. Smakar underbart!
Tips för raka rader
För att lätt kunna rensa mellan de olika grönsakerna är det bra att så dem i raka rader. I pallkrage är det ingen konst att göra raka rader men på friland är det lite knepigare. Använd ett krattskaft, lägg ut det i landet och få en rak rad av fördjupningen som bildas i jorden, eller spänn ett snöre mellan två pinnar för att få en linje att följa. Enklast blir odlingsytorna att sköta om de inte är bredare än 120cm på friland. Tänk på att ha mellanrum mellan raderna enligt rekommendation eller som minst en renshackas bredd.
Lätt med potatis i hink
Det är inte alla förunnat att ha ett eget potatisland men däremot kan alla odla egen potatis, om än i liten skala. Använd dig av en vanlig tioliters svart plasthink, borra några hål i botten och häll i cirka tjugo centimeter med planteringsjord. Lägg i två förgrodda potatisar, fyll upp med jord i hinken och vattna. Låt hinken stå varmt men inte i direkt solljus. Håll jorden fuktig och potatisen är färdig att skördas efter cirka två månader.
Ögon på potatis
För att sättpotatis ska komma igång bra behöver den groddas. Det betyder att potatisen får ligga ljust och luftig så den bildar små knubbiga groddar från så kallade ögon som kan ses på potatisen som små prickar eller gropar. Var sedan rädd om groddarna så de inte skadas när du sätter potatisarna.
Tips!
Om du vill veta hur stora potatisarna blivit så kan du försiktigt känna efter med en hand ned i jorden.
Text: Elin Debora
Foto: Elin Debora/ Blomsterlandet/ Wexthuset