Trädgård kan vara både roligt och utmanande, vi har nog alla planterat något med höga förväntningar bara för att inse att det inte tog sig alls. Så frågan är, finns det ett sätt att undvika trädgårdsmisstagen och hur ska man egentligen tänka?
Vi vände oss till trädgårdsdesignern Malou Augustin för att fråga, hur ska man egentligen tänka när man planerar sin trädgård?
Steg 1 – Förutsättningar
– Börja med att titta på hur trädgården ser ut, hur är jorden, är det ett soligt läge eller kanske halvskuggigt? Att ha koll platsens förutsättningar är jätteviktigt då det styr vilka växter som kommer att trivas. Väljer du växter anpassat efter dina förutsättningar får du inte bara en hållbar trädgård som etablerar sig snabbt, du får också växter som håller längre och slipper göra om.
Jag får ofta frågan om man kan påverka jorden och ändra förutsättningarna på en växtplats, och här skulle jag säga att det alltid är bra att tillsätta organiskt material, oavsett vilken jord du har. Blandar du i kompost blir din leriga jord mer lucker medan din sandiga jord kommer att hålla fukten bättre. Nästan alla växter vill ha en mullrik jord, så kompost är alltid bra.
– Jag får ofta frågan om man kan påverka jorden och ändra förutsättningarna på en växtplats, och här skulle jag säga att det alltid är bra att tillsätta organiskt material, oavsett vilken jord du har. Blandar du i kompost blir din leriga jord mer lucker medan din
sandiga jord kommer att hålla fukten bättre. Nästan alla växter vill ha en mullrik jord, så kompost är alltid bra.
Steg 2 – Form
– Nästa steg är att titta på den övergripande formen i trädgården och försöka se det lite ur ett fågelperspektiv. Här får du fundera på om vill du ha raka, symmetriskt runda, eller organiska och lite
mer böljande former. Mitt tips är att välja en form och hålla sig till den genomgående i trädgården så att det blir enhetligt.
– Det blir oftast bäst att låta en utvald form dominera i planteringar och gångar, sen kan man alltid mjuka upp och blanda lite med växtligheten. En trädgård med raka och ganska formella former kan mjukas upp med lite yvigare och vildare växter, medan en trädgård med böljande former kan stramas upp med lite mer ordnade planteringar med formklippta buskar eller symmetriska planteringar. Det är kombinationen av form och växter som sätter stilen i trädgården.
Steg 3 – Växter
– När du har koll på förutsättningar och form för din trädgård är det dags att titta på växter,
och här vill jag säga, var inte rädd för att ta in buskar och träd – vi behöver någonting som händer ovanför huvudet. Genom att plocka in växter som bygger på höjden kan vi skapa ett tak i trädgården som gör att det inte känns så öppet, så tänk högt och låt det gärna breda ut sig lite, det kan vara träd, buskar eller en pergola.
› Jobba med växtlighet i flera skikt
För att få till en härlig rumskänsla i trädgården, tänk växter i flera skikt. Ögat behöver olika nivåer att vila på, träd, buskar, perenner och lök ger tillsammans en plantering med naturkänsla och skapar en naturlig liten dunge i trädgården.
› Smådutta inte
När du väljer växter, smådutta inte. Försök tänka med lite större penseldrag och satsa på lite större sammanhängande planteringar, det ger ett mycket lugnare intryck. ”Ju större trädgård du har, desto större penseldrag kan du använda”
Tips: Är du inte duktig på växter själv, fråga på plantskolan! Berät ta om förutsättningarna på platsen så hjälper de dig att hitta passande växter.
Steg 4 – Skötsel
Många efterfrågar en trädgård som inte behöver så mycket skötsel, tyvärr måste jag säga att det inte finns några skötselfria trädgårdar men vill du minimera skötseln, jobba med marktäckande perenner och buskar. På öppna jordytor kommer ogräset att frodas.
Vill du ha en lite mer förlåtande trädgård skulle jag också vilja säga satsa på lite friare former. I en symmetrisk plantering blir det väldigt uppenbart om det kommer in ett ogräs, en friare form ger inte bara en mjukare upplevelse den är också mer förlåtande då det inte blir inte lika uppenbart att ett ogräs sticker upp. En annan fördel med marktäckande växter är att de hjälper till att behålla fukten i jorden. Med marktäckande växter eller täckbark behöver du inte bara vattna mindre, du får också mindre ogräs.
Daggkåpa är en klassisk marktäckare som fyller ut väldigt snabbt, vill man inte att den ska sprida sig kan man klippa av stänglarna efter blomning så fyller den på med nya blad istället. Nävor är också bra, de finns för alla möjliga lägen.
Var inte rädd för det som växer vilt
Genom att ta in något som växer vilt i närheten gynnar du den biologiska mångfalden. Sälg är omtyckt av våra pollinatörer och blommar tidigt, så tveka inte att ge dem lite hjälp på traven!
Fakta:
Malou Augustin
Trädgårdsdesigner och trädgårdsmästare på Evergreen Garden & Design AB. Vill du ha fler tips från Malou?
Läs bloggen eller anmäl dig till en onlinekurs evergreengarden.se