- Annons -

Åtskilliga arbetstimmar och en hel del planering: sedan är den din. En drömträdgård är inom räckhåll, men det kräver sin omtanke och förberedelse. Lär känna din jordmån, lyssna in din omgivnings säsonger och satsa på perenner som blommar vackert år efter år.

Alla har vi olika idéer om hur en drömträdgård ser ut. En del ser framför sig en prunkande trädgård med massor av blomstrande växter, medan andra vill ha en enkel, funktionell trädgård som det är lätt för barnen att spela fotboll i. Vilken trädgårdspersonlighet är du? Det viktigaste är att din trädgård får en karaktär som motsvarar dina förutsättningar. Om du inte vill lägga så mycket tid på din trädgård så bör du anpassa dig därefter, och vice versa!

trädgård

Trädgårdar har också personligheter

Går det att läsa av vilken person som bor i huset, bara genom att vandra i dennes trädgård? Många hade nog svarat ja på den frågan. För bara genom att ta en titt på vilka växter man har valt, hur man leker (eller inte leker) med olika utrymmen och rum, går det att se vad det är för odlare som döljer sig där bakom.

Praktikern

Välansad gräsmatta och växter som kräver minimalt underhåll. Den som har en funktionell trädgård med tydligt avgränsade rabatter intill husdörren är förmodligen hårt arbetande på annat håll, eller kanske finns det inget större intresse för odling generellt. Här odlar man gärna växter som tar bra hand om sig själva och som mest behöver några turer med gräsklipparen på sommaren. Här står kanske ett litet fotbollsmål för barnen att träna straffar i. Är det här din drömträdgård? Se till att sätta perenner, och lägg marksten istället för grusgång så behöver du inte rensa ogräs så ofta!

Romantikern

Romantikern vill sitta och dricka kaffe i sin syrénberså. Men lika mycket som den vill sitta och njuta av sin trädgård, trivs den också av det arbete som fordras. Romantikern klipper omsorgsfullt i sina rosenbuskar och tittar till sin örtagård där lavendel, timjan och rosmarin doftar starkt i den rosa kvällsluften. Trädgården är välskött och har lekande strukturer mellan varven, spaljéer av olika slag och kanske till och med en liten damm?

Bohemen

Krukor och ymniga buskar, mycket ätbart och gärna slingrande humle som klättrar längs altanen. Är inte så förtjust i att rensa ogräs – varför heter det ens ogräs? Är du den som gärna ser på hur växterna frodas tillsammans och experimenterar mycket med örter? Då ska du definitivt skapa dig en bohemisk trädgård. Lek med ytor, rum och låt den gamla skottkärran digna av klätterväxter som en kruka istället. En bohemisk trädgård är långt ifrån illa skött: bohemen är en nörd och vet precis vad den gör!

Rekreatören

Rekreatören är ute efter att trädgården ska vara en rogivande plats, för positiva associationer och tankemönster. Denne lånar inspiration från alla trådgårdstyper och är en del av en stor trend, där trädgården har en grundläggande funktion som terapeutisk plats. Rekreatören vill gärna skapa en köksträdgård och stilla sin klimatmedvetenhet genom att hushålla med egna grönsaker och örter på sommaren.

Planera trädgård med några enkla tips

Även om det finns många olika trädgårdstyper så finns det några enkla tips som de flesta har användning av:

  • Lär känna din trädgård. Vilken jordmån har du? Gräv runt i jorden för att se vad du har för jord. Är den stenig? Mycket gamla rötter? Eller behöver den inte bearbetas så mycket? Det är bra att känna till sina utmaningar och möjligheter till att börja med.
  • Planera. Det är lätt att låta odlingslusten ta över och sätta igång med stora projekt på en gång. Plötsligt installerar du både växthus och planterar häckbuskar. Gör istället en sak i taget och var medveten om vad nästa steg i din trädgårdsplanering är.
  • Planritning. Börjar du från scratch? Gör en ritning, om än en skissad!
  • Rensa. Även om du inte är typen som vill anstränga dig för mycket i din trädgård, gör det enorm skillnad att rensa bort gulnade blad och växter som inte ser ut att må bra.

Ta hjälp av proffs

Är det här med planering, jordmånskännedom och allt sånt där din grej? Det finns faktiskt trädgårdsplanerare som du kan anlita. De kommer över till din trädgård och studerar dina förutsättningar, sedan lägger de en trädgårdsplanering åt dig. Det är smart för den som verkligen vill, men inte har all tid och kunskap, att sätta igång med en trädgård som passar just ens egna förutsättningar!

- Annons -