- Annons -

Att plantera träd är ett tacksamt sätt att ge liv och dynamik till din trädgård. Många planterar träd som en symbolisk handling när någon fyller år, för att fira tidens gång eller kanske början på en ny, livslång vänskap? Hur ger man ett trädskott bästa möjliga förutsättningar? Det reder vi på Villalivet ut åt dig!

Ett träd ger liv och näring till din trädgård, och är omtyckta av både människor och pollinerare som humlor och bin. På försommaren ger de vackra blommor, och lagom till sensommaren har du förmodligen frukt eller bär att koka sylt eller baka paj på. Det skapar också vackra nyanser till din höstträdgård som filtrerar oktoberljuset genom sina gula, orange och röda löv. Det finns med andra ord en massa anledningar till att plantera träd på sin trädgård!

Hur nära tomtgräns får man plantera?

Den generella rekommendationen är att undvika plantera trädet så att det skymmer sikten på gatan. Håll därför trädet två meter inom din egen tomtgräns. Olika kommuner har sedan varierande regler, men om du följer de generella råden bör du vara inom rimliga gränser. Välj sedan ut en plats för ditt träd som inte är allt för vindutsatt. Många träd trivs bäst där det inte är för blåsigt.

Syd- eller nordläge?

Innan du väljer vilket träd du ska odla är det bra att du först studerar dina förutsättningar. Vilken odlingszon bor du i? Har du sluttande tomt mot söder, eller en tomt mot norr? Alla olika tomttyper erbjuder olika odlingsmöjligheter, så låt inte dina förutsättningar hindra dig på något sätt! Välj sedan träd utifrån vad din tomt kan erbjuda, så får du ett friskt och starkt träd som kan ge mycket frukt.

Ge trädet rätt start

Precis som att frukosten är den viktigaste måltiden på dagen, kräver träden en bra början. Följ därför planteringsråden noga.

Har du köpt ett träd i kruka som ska planteras på din trädgård, brukar följande råd ges:

  1. Låt plantan stå och dra sig i en hink med vatten tills luftbubblorna har slutat puttra.
  2. Gräv en fyrkantig grop, djupare och bredare än omfånget på den befintliga krukan.
  3. Luckra jorden runt omkring med din spade. Trädet vill hamna i en mjuk grop där rötterna inte måste trängas ihop. Tänk dig att du ska gräva en grop där rötterna utan ansträngning kan sträcka ut sig, både djupt och brett. Om du vet med dig att din jord är mycket packad så ska du inte förhasta detta steg, lucka ordentligt!
  4. Fyll tillbaka jord i gropen så att plantan hamnar i samma höjd den hade i krukan. Detta gör du för att jorden under ska vara extra lucker och mottaglig för att rötterna ska få rota sig djupt.
  5. När du sätter plantan i gropen ska du hjälpa rötterna på traven genom att spreta dem brett och djupt.
  6. Fyll gropen med den jord du grävde ut med, men blanda den gärna med planteringsjord.
  7. Placera ett stöd i vindriktning intill trädet, men var noggrann så du inte skadar rötterna. Stödet placerar du snett mot trädet och djupt ner i jorden.
  8. Placera ett skydd runt trädet som hindrar snackssugna djur att mumsa i sig det unga, späda trädet (det är en favorit bland många trädgårdsströvande harar).
  9. Täck ytan på jorden med torv eller gräsklipp för att undvika uttorkning.

Vattna rikligt första perioden för att vattnet inte ska hamna för ytligt i jorden. Du vill att rötterna ska leta sig djupt ner för ett starkt och friskt träd!

Odla under trädet?

Kan man odla under trädet? Ja, med fördel! Ett fruktträd mår bra av att ha växtlighet under sig, och du kan sätta vitlök eller ängsblommor under ditt träd. En del växter sägs skrämma bort eventuella skadedjur, svamp och mögel. Det bidrar också till att jorden runt trädet blir mer lucker, vilket gynnar rotsystemet. Det sägs också att en del växter avskräcker rådjur från att tugga på ditt unga träd, till exempel växten Kejsarkrona.

  • Börja odla under ditt träd efter ett par år. Du vill inte att de andra växterna ska konkurrera om näringen när trädet är litet.

Lycka till med att plantera träd, önskar vi på Villalivet!

- Annons -