Råttor i huset och hur man blir av med dem

KATEGORI

Hur blir man av med råttor i huset?

Det finns alla möjliga slags ohyra som bostaden, och förstås de människor som bor där, kan drabbas av. Irriterande sådana kan exempelvis vara silverfiskar, trots att dessa inte gör så stor skada. Andra varelser som inte är så populära i bostaden är myror, spindlar och annat som man gärna ser utomhus men inte hemma i vardagsrummet eller källaren. Några av de mest störande skadedjuren man kan drabbas av, både inne i bostaden och i trädgården, är definitivt möss och råttor. Dessa ger sig på maten i skafferiet, tuggar i sig isolering som finns i huset och kan – i råttors fall – dessutom göra skada genom att gnaga av kablar. Den här artikeln handlar om just råttor och hur man på bästa sätt blir av med dessa.

råttor i huset
Råttan är en vanlig inkräktare i varje hem och kan vara en riktig pest att bli av med. I denna artikeln kommer vi gå igenom hur du blir av med envisa råttor i huset såväl som i trädgården.

Råttor i korthet

Råttor trivs i regel där det bor människor och av den anledningen söker de sig till bebodda platser. Särskilt gäller detta den kalla årstiden, då de söker skydd mot kylan – och ställen där de kan hitta mat. De trivs dock inte särskilt bra i torra miljöer, utan föredrar fukt. Av den anledningen är det särskilt vanligt att de påträffas i källare, som ofta kan vara den fuktigare delen av huset.

De trivs också i avlopp och kan ta sig in i fastigheter genom otäta avlopp och brunnar. Faktum är att en råtta kan ta sig in i hål så små som 20 mm i diameter och den kan klättra långa sträckor helt lodrätt. De är också duktiga på att föröka sig och kan avla mellan 800 och 1000 nya råttor under blott ett år. Detta faktum gör det lätt att förstå att de kan ställa till med stora problem i hus och hem. Råttor kan dessutom leva ett par år och hinner ofta växa ett par decimeter på den tiden.

Så, hur ska man göra för att undvika att få objudna gnagargäster i huset och trädgården? Det finns några saker som man kan tänka på, både inomhus och utomhus.

råttor i trädgården
Var noga med att ta hand om din trädgård! Råttor i trädgården är nämligen oftast en konsekvens av en illa skött gräsmatta med gott om krypin där råttorna kan gömma sig, vila, och föröka sig.

Råttor i trädgården (och utomhus i övrigt)

I trädgården kan man tänka på att sköta gräsklippningen, så att gräsmattan förblir kortklippt. När man planterar buskar och liknande växter, bör man se till att dessa hamnar en bit från huset. Detta gäller i synnerhet klätterväxter, eftersom råttor och andra gnagare är skickliga klättrare. Av samma anledning ska man heller inte stapla möbler, prylar eller annat som går att klättra på nära fasaden. Se vidare till att täta alla hål som finns synliga i grunden. Om det inte går att täta alla håligheter, kan man istället sätta dit metallnät så att man stoppar eventuella “inbrottsförsök”. Eftersom råttor, som tidigare nämnts, kan ta sig igenom så små hål som 20 mm, bör nätets maskvidd förstås understiga detta med god marginal.

Om man försett fåglarna med mat utomhus, bör man se till att samla upp allt spill som orsakats under matplatsen för att undvika matande av råttorna. Komposter och soptunnor mm bör placeras en bra bit från fastigheten. Slutligen är det bra att rensa bort eventuellt skräp och bråte som ligger runt huset, exempelvis under balkonger och altaner. Detta gör att råttan inte finner något skydd.

råttor inomhus
Att ertappa råttor inomhus är som sagt ingen högoddsare, då de är experter på att ta sig igenom små hål och skrymslen. Var därför noga med att minimera äntringspunkterna för råttorna så du slipper schasa ut eller döda dem.

Råttor inomhus

Inne i bostaden ska man hålla koll på vinden, om sådan finns. Det är också vettigt att hålla uppsikt över rör och annat där råttan både kan komma in och ta sig fram igenom. Har man källare i bostaden, ska man hålla rent och snyggt och städa upp allt tänkbart bråte som ligger framme på golvytan. Eftersom man inte vill mata råttan i onödan bör man också se till att det inte ligger mat framme någonstans i fastigheten. Har man sommarstuga, ska man inte glömma att tömma skafferiet som finns där, av samma anledning.

råtta inomhus
Förenkla inte råttans visit i ditt hem genom att slarva med matrester och hål som förblir öppna och ignorerade. Gör en vana av att städa och håll rent så gott det går.

Hur blir man bäst av med råttor ute och i trädgården?

Att sanera ett hus mot råttor och andra gnagare är nödvändigt och detta så snart som möjligt när man upptäcker att man har dessa objudna gäster – innan skadan hinner bli alltför stor. För att komma tillrätta med problemet finns det en rad olika fällor att tillgå. Det finns förstås de traditionella, fjäderstyrda, råttfällorna som man hittar i de flesta butiker samt modernare varianter som är helt digitala. De “vanliga” fällorna laddas lämpligen med något som kan locka råttan till den. Förr sades alltid att ost är det bästa att gillra en råttfälla med, men detta fungerar sällan. Här är det bättre att satsa på någon sorts köttprodukt. Korv, exempelvis, påstår många fungerar utmärkt. Råttor ska också vara förtjusta i godis och då särskilt choklad, så detta kan vara värt att prova.

råttor i trädgården
Att bli av med råttor i trädgården (och i hemmet, överlag) går att åstadkomma, sammanfattningsvis, genom ganska traditionella metoder – musfällan med en chokladbit eller korv på är fortfarande det mest effektiva sättet.

En summering av åtgärder mot råttor in- och utomhus

Förebyggande åtgärder:

  • Håll gräsmattan kortklippt och få bort växtlighet närmast fasaden.
  • Täta alla möjliga små passager in till fastigheten.
  • Städa bort bråte utanför fastigheten som ger råttan en fristad.
  • Håll koll på källare och vind i bostaden. Ta bort onödigt bråte.
  • Låt ingen gammal mat ligga framme.

Sanering av råttor:

  • Råttfällor, antingen traditionella eller digitala. Ladda fällan med kött eller choklad.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -