Ta bort getingbo
Som villaägare har man mycket att njuta av men det är tyvärr också vanligt att fler, objudna, gäster också vill vara med och utnyttja värme och skydd i ett hus. En vanlig skadeinsekt, som inte är så värst farlig för själva huset men besvärande för de personer som bor och vistas i närheten, är getingar. För människor som inte är allergiska mot getingar är stick mest obehagliga och kan ge en mindre svullnad som kliar, men för en person som har getingallergi kan ett stick faktiskt vara livshotande. Det är svårt att veta om man är allergisk mot getingar innan man utsatts för minst 1-2 stick och det finns därför anledning att vara försiktig med dessa insekter. Getingar bygger dock gärna bon i villor och för att bli av med getingarna i trädgård och/eller kring huset behöver man också få bort boet.
Hur vet man om man har ett getingbo i huset?
Det säkraste tecknet på att man har ett getingbo någonstans i eller på huset är att man, självfallet, ser ovanligt många getingar. Man kan oftast lokalisera getingboets ungefärliga plats genom att hålla koll på vart getingarna tar vägen. När man ser ett större antal getingar har dock getingboet etablerats och hunnit växa en stund. Det bästa är att försöka upptäcka getingbon tidigt på våren då det enbart är en drottning och larver i boet. Det är då lättare att få bort och har en storlek som är ungefär som en pingisboll. För att upptäcka tidiga getingbon gäller det att inspektera de ställen i huset som kan passa bra för bon, t.ex. på vindar, under takdelar som skjuter ut, på uteplatser eller i och runt t.ex. friggebodar eller verktygsskjul.
Hur tar man bort getingbon?
I de flesta villahemförsäkringar ingår ett avtal med skadedjursutrotningsfirmor som gör att man som villaägare, utan extra kostnad, kan få hjälp av en professionell skadedjursutrotare med att avlägsna och ta död på getingboet. Vill man ändå försöka på egen hand finns det ett antal saker att tänka på.
För det första bör man försöka hitta getingboet tidigt på våren då det endast bebos av drottningen, larver plus eventuellt några få kläckta getingar. Enklast är att försöka dammsuga ned boet. Det är bra eftersom man då kan använda den långa slangen och munstycket för att inte själv komma så nära getingarna. Dammsugarpåsen med getingbo bör därefter frysas för att ta död på getingarna. Även efter att getingboet tagits bort kan det surra omkring några getingar i några dagar, men dessa försvinner sedan. En annan metod för att få ned getingbon är att innesluta dem i en papperspåse och därefter såga eller skära ned boet. Detta kräver dock att man kommer närmare boet och kan därför vara en lite svårare metod.
Man bör, om man kan, välja att avlägsna boet på kvällen då getingarna är mindre aktiva p.g.a. mörker och svalare temperatur.
Har man tillgång till skyddsutrustning som t.ex. en bislöja, handskar, t.e.x. diskhandskar, och tjocka täckande kläder som skyddar mot getingstick är detta lämpligt att använda.
På hösten överger getingarna boet för att nästa år bygga bo på en ny plats. Getingar bor inte två år på samma ställe. Det gamla boet bör dock ändå tas bort eftersom det finns andra djur än getingar som gillar ett mysigt bo på ett skyddat ställe och som kanske även gillar resten av huset.
Vid avlägsnande av getingbon, även på hösten, gäller samma försiktighetsråd som ovan. Är det ett mycket stort bo bör man, som nämnts tidigare, ta hjälp av en professionell sanerare.