Trädäck – skapa rum som ger liv åt däcket

KATEGORI

Rum ger liv åt ditt trädäck

Sverige är trädäckens land. För varje sommar sluter sig allt fler till skaran som älskar att vistas på sina trädäck under varma sommardagar och kvällar. Genom att skapa rum för olika ändamål på däcket kan du göra din uteplats mer levande. Här får du tips på rumstänk och små finesser som ökar både mysfaktor och hjälper dig att få ut mer av altanen.

Trädäck intill damm

Möjligheterna att skapa ett levande trädäck är oändliga men i slutändan handlar det om vad just du vill ha ut av din uteplats. Ska altanen endast användas som matplats eller vill du ha fler funktioner som spabad, relax, lounge, solstolar, en bar eller kanske rent av ett helt utekök? Ju fler funktioner uteplatsen ska ha, desto fler rum, och desto mer plats krävs.

– Tänk som inne, med rum för olika ändamål. Gillar du att vara ute, och att laga mat, tycker jag verkligen du ska planera in ett utekök när du bygger din altan. Det blir ett ställe att samlas kring och gör uteplatsen dynamisk, säger trädgårdsarkitekt Anna Wiebe Fasth på Kungsbacka Trädgårdsdesign.

Skapa rum

Som grund behövs först och främst två väggar i vinkel för att få in en ombonad känsla. Annars blir det lite som att sitta på en scen.

Trädäck nivåskillnaderNivåskillnader som skapar sittyta mot trädgården blir lätt en favoritplats och en naturlig plats för växter.

– Är huset byggt i vinkel kan husets fasad utgöra dessa två väggar, annars behövs någon form av avskärmning, ett ribbstaket eller en spaljé som skjuter ut 90 grader. Vill du behålla utsikten är glas ett bra alternativ, säger Anna Wiebe Fasth. Därefter kan du skapa ytterligare rumslighet med hjälp av olika inslag. Nivåskillnader är ett sätt, växtlighet är ett annat. Planteringslådor med högt och tåligt prydnadsgräs på hjul är bra som avskärmare och går att flytta efter behov. Du kan också gå ner i däcket och plantera ett träd.

– Tänk bara på att välja träd med hög krona som ni kan passera under och att ett träd mitt i däcket begränsar möjligheterna att duka långbord, tipsar Anna Wiebe Fasth.

Trädäck kvadratiska krukorPlanteringslådor på hjul gör att du kan möblera om efter behov. Från Landgarden.se

Växtlighet hjälper också till att skapa balans för ögat.

– På ett horisontellt trädäck behöver vi balans även på den vertikala linjen. En planteringsyta med bambu i däcket till exempel ger ett formstarkt element som avdelar.

Kanske vill du odla kryddor? Det går att göra i platsbyggda lådor, vilka samtidigt fungerar som rumsavdelare. I extra djupa trappsteg kan du också få plats med kryddodling.

– Har du ont om plats är platsbyggda möbler väldigt bra. Bänkar fungerar både som förvaring och rumsavdelare, och kan byggas i vinkel. Annars är en av mina personliga favoriter pergolan, säger Anna Wiebe Fasth.

Med en pergola skapar du en avskärmad matplats eller lounge. Pergolan kan varieras efter smak och behov. Med eller utan tak och mer eller mindre täta ytterväggar genom att täcka mer eller mindre mellan stolparna.

Utnyttja hela trädgården

Det gäller att inte stänga in sig för mycket i sin iver att skapa rumslighet. För att inte förlora kontakten med övriga trädgården bör du tänka innerväggar snarare än ytterväggar på däcket.

– Du kan ribba upp bara mellan vissa stolpar eller slå ner stolpar med ett visst avstånd, 30-50 cm, så att det blir som en gles vägg. Det skapar ett stopp för ögat och ger väggkänsla utan att skärma av.

Låt också gärna däcket fortsätta ut i trädgården på ett naturligt sätt.

– Mötet mellan olika material är trevligt och bara för att du har trädäck utesluter det inte stenläggning. Gärna en plats som ansluter till däcket, kanske någon nivå lägre ner. Ytterligare uteplatser i trädgården kan gärna ansluta till däcket via en gång i sten eller grus, en brygga eller spång. Övergångar mellan olika uteplatser skapar dynamik och blir spännande, säger Anna Wiebe Fasth.

Tips 1. Skapa rum med belysning

Trädäck belysning

Med belysning kan du skapa väggar och blickfång för ögat även när det är mörkt.
Träd belyser du med uplights och i en pergola eller på ett ribbstaket passar det bra med downlights. Tänk på att ljuset gärna får landa på något, exempelvis en växt. Hela trädäcket kan belysas med ett horisontellt ljus men tänk på att undvika ljus som bländar, vilket kan vara fallet med spotlights som placeras i däcket.
Var inte rädd för att sticka ut.Det finns mycket roliga armaturer att välja på, varför inte en takpendel i pergolan eller en golvlampa i kombination med en fåtölj.

Tips 2. Eldstad på altanen

Trädäck eldfat

En eldstad på altanen är en mysfaktor som förlänger både den enskilda sommarkvällen och hela utesäsongen avsevärt. Hans Ylinentalo på Gardenfire tipsar om vad du ska tänka på.

  • Använd ett eldstadsplan, det vill säga ett icke brännbart material som eldstaden står på. En plåt eller vanliga trädgårdsplattor går bra. Välj en variant med glidtassar eller sätt hjul under om du vill ha möjlighet att enkelt flytta eller vrida eldstaden efter behov.
  • Elda med kådfri ved, exempelvis björk, för att undvika gnistor. För att minimera rökutvecklingen på altanen se till att veden är torr och att du har en eldstad där elden matas rikligt med syre.
  • Välj en eldstad som är tät och där elden är skyddad. Det minskar risken för att glödande kol faller ut och ner på däcket. En helt öppen eldkorg exempelvis är inte att rekommendera på ett trädäck.

 

Välj rätt material till ditt utedäck!

Trädäck i lärk

Sibirisk lärk

Påminner om gran i färgen och har naturliga egenskaper som gör den beständig mot röta.

Trädäck terassbord i sibirisk lärkTryckimpregnerat furu

Tryckimpregnerad furu har en mycket god beständighet mot röta, är det mest vanliga och ett prisvärt alternativ. Finns i både grön och brun kulör.

Trädäck värmebehandlat trä

Värmebehandlat trä

Har ofta en brun färg och ett kemikaliefritt skydd mot rötangrepp.

Trädäck pool

Organowood

Är virke där kiselämnen tillförs under hårt tryck vilket skapar en fysisk barriär mot röta. Blir vacker silvergrått med tiden.

Trädäck cederträ

Cederträ

Är relativt mjukt och har ett bra naturligt rötskydd och formstabila egenskaper.

Trädäck träkomposit

Komposit

Är en blandning av plast och cellulosa som är både färgstabil och förutsägbar och kräver minimalt med underhåll.

Trädäck bangkirai

Hardwood

Hardwood är tropiska träslag som exempelvis Bangkirai, Ipe och Cumaru som är hårda och i princip kvistfria med ett levande utseende i mörkare toner. Generellt tåliga och har lång livslängd men är dyra.

Text: Jenny Knudsen Sengoltz 

Foto: Olika leverantörer

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -