- Annons -

Släpp mässorna loss, det är vår!

Trädgård i April med Anni Jähde.

Hej! Jag heter Anni Jähde och är trädgårdsjournalist och arbetar även praktiskt med trädgård, växtrådgivning och beskärning.

Foto: Christina Uhlin

Försäljning, rådgivning, expertföreläsningar och idéutställningar – trädgårdsmässorna höjer pulsen och inspirerar till en ny odlingssäsong. På grund av rådande omständigheter kring Corona och regler kring folksamlingar uppmanar vi er att kolla med utställare om vad som gäller i dagsläget.

✿ Smålands Trädgårdsmässa, Växjö, 17–19 april

✿ Nolia Trädgård, Umeå, 24–26 april

✿ Trestads Trädgårdsmässa, Vänersborg, 24–26 april

✿ Gotland Hem och Trädgård, Visby, 25 april

✿ Blekinge Mat- och trädgårdsmässa, Karlskrona, 2–3 maj

✿ Lisebergs Trädgårdsdagar, Göteborg, 7–10 maj

✿ Medelpads Trädgårdsmässa, Timrå, 9–10 maj

✿ Hem & Trädgårdsmässa på Wapnö, Halmstad, 15–17 maj

✿ Österlen Garden Show, Lunnarp, 16–17 maj

✿ Malmö Garden Show, Malmö, 28–31 maj

✿ Trädgård & uteliv, Örebro, 30–31 maj

Få igång potatisen redan nu!

Bild potatisplantor i låda: Foto: Anni Jähde

Förodling av potatis har flera fördelar. Du vinner tid och kan skörda tidigare, vilket i sin tur gör att du undviker bladmögel på blasten. Bladmögel kommer senare på sommaren när luftfuktigheten är hög.

Gör så här:

Lägg potatisen i ett brätte med cirka 5 cm jord som du vattnat lätt. Jorden ska hållas jämnt fuktig, men inte genomblöt. På det här sättet utvecklar potatisarna groddar som växer ut till blast samt rötter. Starta förodlingen cirka 4–5 veckor innan det är dags för utplantering, den kan ske när jordtemperaturen ute är cirka 8 grader. Ställ brättet där du ser det, så du inte glömmer att vattna. Torkar jorden förstörs de fina rötterna!

Beskär tills knopparna sväller

Bild: Beskärning av fruktträd Foto: Anni Jähde

Det är temperaturen som styr beskärnings-perioderna snarare än almanackan. När tillväxtperioden startar med svällande knoppar ska du lägga undan sekatör och såg och inte ta fram dem igen förrän sensommar och höst. Fruktträd att beskära nu: Äpple och päron. Fruktträd att beskära sommar/höst: Äpple, päron, plommon, körsbär, persika, aprikos.

Smart tomatsådd

Nu i början på april är det hög tid att få tomatfröerna i jorden. Tänk på att välja sorter som passar där du ska ha dem, i växthus, i krukor på terrassen eller ute på friland. Generellt är busktomater bäst utomhus, medan högväxta kräver växthus eller mycket skyddade lägen ute.

Tips! Fyll krukan till ¾-delar med näringsrik plantjord och överst ¼-del med mager såjord. Fröna gror i såjorden och rötterna tar sig till näringen när de blivit lite kraftigare. Det gör att man kan hoppa över en omskolning.

Fint till sådden!

Gör egna pappkrukor med ett krukmakeriset, 359 kr från Impecta.

Städa lagom!

Unna dig att vara lite slarvig och gör samtidigt gott för det ekologiska kretsloppet. Växtdelar som får ligga kvar i rabatterna främjar jord och mikroorganismer och ger insekterna gömställen.

4 snabba

”Egentligen är det här gamla kunskaper”

Varför har du skrivit boken?

– Man kan se den som ett upprop eftersom världen har förändrats. Vi måste bli uppmärksamma på de här frågorna.

Vad är en hållbar trädgård?

– Det är en trädgård där den biologiska mångfalden är stor, allt återbrukas så att inget lämnar tomten och kemikalier är bannlysta. Till exempel väljer vi växter som passar vår trädgård så vi inte behöver byta jord eller vattna hela tiden. Egentligen är det här gamla kunskaper, vi gjorde så här förr i våra trädgårdar.

Har du mött klimatoro hos trädgårdsägare?

– Ja, och många vill göra något. Fördelen är att i en trädgård går det att göra skillnad snabbt. Jag själv är mer orolig för att trädgårdar försvinner, det blir allt mer stora trädäck, gräsmattor och stenläggningar. Där vore det bra om fler klimatkompenserar med många krukor med bra insektsväxter, till exempel lavendel.

Vad är det första och bästa vi kan göra?

Plantera fler och många olika blommande växter för pollinatörernas skull. Det ska blomma från tidig vår till sen höst. Starta med sälg som är jätteviktig för de övervintrade humledrottningarna. Och har du en tuva nässlor så rensa inte bort den – nässlor är värdväxt för många dagfjärilar.

Susanna Rosén är aktuell med boken Klimatsmart trädgård (Norstedts).
- Annons -