Trädgårdskalendern april/maj

Planteringstider!
Maj är en härlig vårmånad och perfekt för plantering.
Det kan vara svårt att få en uppfattning om växters utseende när man ser dem på våren i handelsträdgården, men titta på bilder, fråga personalen eller googla för att få information om tilltänkt växt.
Med rätt växt för rätt plats spar du både tid och pengar. Växten får en ärlig chans att trivas och du får njuta av resultatet.
Buskar och prydnadsträd
Dessa planterar du på samma djup som de står i krukan från affären. Buskar är i regel inte så känsliga för att få jord en bit upp mot stammarna men träd däremot vill inte stå djupare.
Det är också viktigt att tänka på med redan etablerade träd, att aldrig lägga på jord upp mot stammarna.
Behöver marken runt ett befintligt träd höjas upp av någon orsak så måste man se till att avgränsa så trädet fortfarande står i samma djup.
Rosor
Många rosor förökas genom så kallad okulering. Då växer rosen inte från en egen rot utan är fastsatt på en härdig rot. Det här är ett effektivt förökningssätt som också gör att känsliga sorter kan klara av att växa i vårt klimat. Plantera förädlade rosor med stället där grenar och rot möts tio centimeter under marknivå för att skydda förädlingsstället mot kyla. Om de börjat få fina blad kan det kännas fel att gräva ned dem så djupt, men det lönar sig i längden då rosorna på så vis blir härdigare.
Fruktträd
När du planterar ett fruktträd är det viktigt att förädlingsstället kommer ovanför marknivå, tvärtom som för rosor alltså. Längst ner på stammen syns det som en knöl eller utbuktning. Där har en förädlad sort, som växer upp och blir själva trädet, ympats in på en grundsort, roten. Det finns olika grundstammar vilka gör träden olika stora.
Klättrare
Murgröna är en fantastisk klättrare som passar lika bra till marktäckare och trivs bäst i halvskuggiga lägen. När den är nyplanterad behöver den lite tid på sig för etablering men sedan tar växtkraften vid. Den klättrar med hjälp av luftrötter och sätter sig fast hårt mot underlaget. Man bör vara försiktig med var den planteras då rötterna gör fula märken på underlaget.
Det är lätt att föröka murgröna. Klipp av skott från uppvuxen planta på ett par decimeter och spara bara några blad i topparna. Plantera dem direkt utomhus i lucker genomsläpplig jord och vattna. Se till att de inte torkar ut innan de kommit igång. Vips har du en ny planta! De brukar nästan alltid ta sig. Det går lika bra att sätta dem i en kruka såjord som vattnas. En fin ”gåbortpresent”!
När murgrönan får växa på sig och blir äldre når den sitt så kallade adulta stadie. Då slutar den klättra, får horisontella grenar och bladen får ett mer rundat utseende. Den blommar på hösten och bären mognar mot våren. Sticklingar av murgröna i det här stadiet blir till en vintergrön buske.
En murgröna blir flera!
Täck jorden!
… eller den kommer täcka sig själv!
Plantera marktäckande perenner i rabatterna där jorden är öppen så blir det i längden en lättskött rabatt.
Platsen måste vara fri från rot-ogräs innan planteringen. Risken är annars stor att ogräset tar över eller åtminstone försvårar etableringen rejält. Rot–ogräs känns igen genom sina långa rottrådar som ger nya plantor.
Tacksamma täckare

Stor vintergröna, Vinca major, har städsegröna blad och blommar på våren med himmelslila blommor. Passar framför häckar och buskage.
Revblidande smultron, till exempel sorten Fragaria vesca ’Rödluvan’, är fina både i blom och med bär. Passar lika bra i örtagården som blomsterrabatten.
Revbildande smultron – en perfekt marktäckare.
Hasselört, Asarum europaeum, får vackert blanka, gröna runda blad och trivs i skuggiga lägen.
Kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla ’Jack Frost’ har läckert silvriga blad och himmelsblå blommor. Trivs bäst i halvskugga men fungerar också i soliga lägen, dock ej för heta.
’Jack Frost’ med tulpaner och hyacinter.
Överflöd från trädgård och täppa
Många trädgårdsföreningar har växtloppisar på vår och höst. Ofta är även icke medlemmar välkomna att anmäla sitt deltagande. Där säljs odlade eller delade växter från den egna täppan och annat som hör trädgården till. En rolig sammankomst som lätt kan leda till att man har nya växter med sig hem.
Tips – Vad betyder namnet
I boken Växternas namn av Jens Corneliuson kan man läsa vad växters vetenskapliga namn betyder. Murgrönans vetenskapliga namn är Hedera helix. Hedera kommer från ordet ghed som betyder att omklamra. Ordet helix innebär att växten vrider sig runt.
Dela och föröka Perenner
Nu är det tid att göra fler av de perenner man har. Vårblommande sorter delas på hösten men övriga är i regel lätta att dela och få fina nya plantor av. Gräv upp perennens rotklump och dela den med en vass spade. Ibland kan det vara lättare med en handsåg. Omplantera delarna med mellanrum och täck på så vis in en större yta än förut, om så önskas. Tänk på att vattna det som är nyplanterat.
Extramaterial – Elins boktips om ätbart och grönt

Följ med på en upptäcktsresa i den gröna världen! Här bjuds det på både kunskap och nyskapande recept. Här finns tips på nya sätt att tillaga våra klassiska, odlade grönsaker, men även förslag på hur du tar tillvara sådana vilda ätliga växter som vi nästan glömt bort.
Vi får veta hur växternas olika delar – blad, blommor, stjälkar och rötter – och alla deras olika stadier och skepnader från grodd till färdig grönsak kan beredas till läckra rätter.
Mikael Jidenholm är stjärnkockarnas favoritleverantör. Han odlar ekologiskt på sin gård i Halland.
Risk för nattfrost
Den är inte helt över förrän en bit in i juni. Om det blir kallt kan du behöva ta in sommarblommor och känsliga plantor som du har i kruka. Alternativt kan du täcka med fiberduk.
Gödsla träd & buskar
Gödsla unga träd, prydnadsbuskar, häckar och bärbuskar. Använd långsamverkande gödsel.
Skörda första rabarbern
Gödsla den sedan ordentligt så kan den fortsätta producera stjälkar hela sommaren.
Förbered utplantering av tomaterna!
Vänta med att ställa ut dina plantor tills nätterna är lite milda – i maj i växthus och i början av juni utomhus. Avhärda först plantorna genom att ställa ut dem någon timme per dag och öka efterhand. Under tiden kan du preparera jorden genom att arbeta in hornmjöl i den. Stick också ned blompinnar eller något annat som tomatplantorna kan klänga på.
I växthus: Om du odlar i växthus, tänk på att inte sätta plantorna för tätt. Gärna 40-50 cm emellan.
På friland: Med friland menas att man planterar direkt i marken.
- Tag bort plantkrukan och sätt ner hela plantklumpen lite djupare än den stått tidigare, så växer det ut nya rötter även från stammen.
- Luta plantan lätt med nedersta bladskottet mot blompinnen.
- Vattna rejält så att jorden slammar första gången.
- En fiberduk över blir bra skydd om det kommer nattfrost.
Skydda späda plantor
Det kan vara bra att täcka över späda plantor med flis, eller med specialdukar med hål eller springor i. På så sätt skyddas plantorna mot kyla samtidigt som de får ordentligt med luft. Använd stenar eller brädor för att sätta fast köldskyddet längs rabattens kanter. På dagen, eller när du ska vattna, tar du bort skyddet.
Beskär rosorna
När björkens blad är stora som musöron är det dags. Det är en gammal regel som fortfarande gäller. Rabattrosorna klipper du ner till mellan 15 och 30 cm över marken. Busk- och klätterrosorna gallrar du ur och klipper till en fin form. Använd en vass sekatör!
Har gräsmattan börjat växa? Då är dags att gödsla den!
Förbered kökslandet och börja så
Nu kan du passa på att förbättra jorden med kogödsel och hönsgödsel, eller hästgödsel om du har tillgång till det. Om jorden är väldigt kompakt så blanda i kompost och barkmull. Blanda runt och kratta ytan så att den blir jämn och fin. Bor du i mellersta och södra Sverige så kan du börja så nu, eller så fort jorden reder sig. Det vill säga när värsta vinterblötan har torkat upp. Till exempel dill, persilja, morötter, rädisor, palsternacka och sockerärter.
Pyssla om tulpanerna
När tulpanerna blommat över knipsas den vissna blomman eller frökapseln bort. Blast och stjälk får stå kvar och tillverka kolhydrater till löken under jorden. Stjälk och blast tas bort först när de vissnat ner helt.
Tidig plantering
Tidig plantering är hur bra som helst för alla vedartade växter, det vill säga träd, buskar, rosor, barrväxter och häckväxter. Ju längre tid de får på sig innan den riktiga sommarvärmen kommer, desto bättre! För då hinner de acklimatisera sig ordentligt.
Odla med barn och barnbarn!
Plantera en jättepumpa, så bönor och morötter i alla möjliga färger eller köp färdiga majsplantor. Gör fina skyltar och plantera in lite blommor här och var som kan bli små sommarbuketter. Se fram emot att få dra upp en morot, pilla loss ett smultron eller nypa av en sockerärtsskida. Och fascineras av hur det växer och knakar – tillsammans!
Odla i pallkragar
Skaffa pallkragar om du vill odla på begränsad yta eller inte har något bra ställe att gräva ett land på. De fyller du med hälften bra planteringsjord och hälften kogödsel för odling av sallat, rädisor, spenat, kryddväxter med mera. Vackert, enkelt och kul!
Att göra egna odlingslådor är inte särskilt avancerat. Du kan använda obehandlat trä som skruvas ihop. I hörnen sitter det reglar för stabilitetens skull. Måtten är 80 x 120 cm och du kan bestämma arbetshöjden genom att stapla flera på varandra. Vill du odla potatis eller morötter är det bra med djupa lådor och mer jord. Behandla med olja eller måla för att skydda mot röta och fodra insidan med någon slags markduk för att hindra att jord sipprar ut.