- Annons -

Vilka gröna växter som tål sol passar perfekt på en altan i söderläge? Jo, bland annat lavendel, stockros, stäppsalvia och borstnejlika. Men även många fler. Läs mer växterna som klarar sommarvärmen bäst här!

Har du din altan på en torr och solig södersida? Många har sina balkonger och altaner mot solsidan på huset, vilket gör att det blir varmt och härligt på sommaren. Ett problem som lätt uppstår är dock att en hel del blommor som inte är tåliga för sol slokar och torkar ut efter bara några dagar. Vilka växter passar utmärkt på en soldränkt altan liksom vid en husvägg i solläge? Villalivet.se tipsar om massor av olika växter och blommor som tål sol utan att torka ut!

Gröna växter som tål sol

[emaillocker]Några riktigt solälskande växter är de som härstammar från varmare breddgrader. De blommor som brukar tillhöra favoriterna att köpa till varma balkonger och husväggar är bland annat följande gröna växter som tål sol:
 • Bägarranka – en klätterväxt med riklig blomning i rött, rosa eller vitt. Denna vill ha sin jord lätt fuktig och bli duschad ofta. Kallas även Mandevilla.
 • Borstnejlika – en äldre trädgårdsväxt som gärna står intill en varm husvägg i söderläge. Blir vacker som snittblomma och frösår sig så att den återkommer år efter år.
 • Stockros – passar perfekt intill husvägg och mur i soligt läge. Blomning varar en bit in på hösten.
 • Bougainvillea – en Medelhavsblomma som även kallas för Trillingblomma. Älskar solen och börjar klättra, vilket gör att den passar bäst invid en spaljé i sydvästligt läge i trädgården.
 • Citrusträd – En favorit hos många är citronträd i kruka. Dessa är riktigt dekorativa och älskar inglasade altaner där de får sol och värme utan att behöva torka ut. Vattnas med kalkfritt vatten och duschas gärna emellanåt.
 • Pelargon – en ökenblomma från början som finns i mängder av varianter. Trivs i skyddat och varmt läge utomhus och gärna i en större kruka med god jord.

Rosor och lavendel på soliga platser i trädgården

Har du en rabatt intill en tegelvägg i söder- eller västläge finns härliga rosor att införskaffa. Lavendel går bra att odla ända upp till Stockholmsområdet i Sverige och luktar gott när den blommar. En hel buske med lavendel kan bli hela 40 centimeter hög och trivs på väldränerade platser i trädgården.

Glöm inte att vattna växterna du planterat ordentligt, särskilt innan de helt har etablerat sig i kruka eller på en solig plats i trädgården.

Håll blommor i sol levande hela sommaren

Det är lite av en konst att hålla alla sina gröna växtligheter vid liv en hel sommar. Speciellt om du har många växter med olika preferenser rörande vattning och skötsel när du vill åka bort en tid för semester. Men att tänka på följande kan hjälpa dig att hålla dina solälskande blommor vid liv och blommande:

 • Välj stora krukor när det gäller växter i soliga lägen. Det ger inte bara bättre blomning utan minskar även risken för uttorkning hos blomman.
 • Skugga växterna mitten på dagen under högsommaren. Särskilt om du har en inglasad altan eller balkong, det kan bli väldigt varmt bakom glas i solen.
 • Varma, soliga dagar krävs det att du vattnar dina blommor varje dag. Ibland till och med både på morgonen och på kvällen.
 • Glöm inte att ge ständig påfyllning av näring till växterna, särskilt under blomningsperioden för att ge en rikare blomning. En mindre dos flytande näring vid varje vattning är ett bra råd.
 • Det är svalare i en lerkruka än vad det är i en metallvariant. En metallkruka kan bli riktigt het och torka ut växten inifrån när solen ligger på en varm dag.
 • Ska du resa på semester? Be då grannen eller en vän att se över dina blommor under tiden du är bortrest för att säkerställa att de är vid liv även när du kommer hem igen.[/emaillocker]

Detta karaktäriserar solälskande växter

Om du är osäker på om växten du har i kruka på altanen verkligen tycker om soliga lägen är rådet att titta lite extra på dess blad. Växter med blad som är grå och lite silvriga samt lite fjuniga är till exempel oftast torktåliga, denna typ av blad ser du på många växter som växer naturligt nere vid Medelhavet. Exempel på denna typ av växt är Lavendel, Lammöron, Salvia, Rosmarin och Stäppsalvia.

Lycka till med skötseln av dina växter som tål sol!

 

- Annons -