- Annons -

Skapa en vintervacker trädgård! Aldrig är väl trädgården lika vacker och åtråvärd som när snöstormen härjar som värst och klass 1-varning råder. Längtan efter stilla, varma sommardagar i hängmattan eller juniträdgårdens smäktande överflöd kan nästan bli outhärdlig. Men en frusen trädgård kan i all sin karghet vara mycket vacker. Spröd och bildskön stillar den din saknad. Men du måste planera för det och tänka vinter redan på sommaren.

Vintervacker trädgård
Vinterns trädgård är till för  den som inte bara låter sig förföras av bjäfs och grannlåt. Vinterns trädgård är formstark, med eller utan snöhätta. Den är sublim och en smula kärv. Undersköna detaljer som tål att synas på nära håll eller stå som skuggsiluetter mot snön, utan konkurrens från den orientaliska vallmons pråliga uppenbarelse eller körsbärsblommornas frökenaktiga pudervippor. Med formstarka linjer och undersköna detaljer fångar den ditt öga från både gata och fönster. Formklippta eller formstarka buskar och träd, gläns-ande stammar, vackra hällar och murar av natursten, ett bottenfruset fågelbad eller växter med extra vackra och iögonfallande knoppar kan vara svaret på din trängtan efter skönhet.

Vintervacker tra╠êdga╠èrd ÔÇô inte bara i tanken nypon 232x131xvinter200x100.jpg.pagespeed.ic.JbKTy8Kkax

För milda vintrar med barmark eller när snön smälter vid tillfälligt blidväder kan de städsegröna växterna rädda scenen från lerklafs och bladsladder. Smaragdgröna, mörkgröna eller gyllengula träder de fram som gröna fält, klot eller kanske som poetiska hängande slöjor. Olika gröna nyanser kan utgöra en fantastisk kuliss till gulnande rester av höstens storvuxna perenner och vinterstadiga prydnadsgräs med skimrande vippor.
Hur vintern beter sig i din trakt och vilken växtzon du bor i, ger dig en vägledning om vad du ska lägga tyngdpunkten på. Många städsegröna växter i kombination med vinterblommande buskar och perenner eller en rejäl stomme av häckar och träd med vackra stammar i grupper som syns även om snön ligger djup.
På vintern syns trädgårdens struktur tydligt; den grova planläggningen med häckar, träd och buskar framträder. Det är nu man får se om trädgårdens form håller, sanningens minut om man under sommaren hängivit sig åt endast detaljer och små kompositioner eller om man gjort sin läxa och dragit upp trädgårdens bärande stomme först.

Under snön syns konturerna av friväxande och klippta häckar kanske i kombination med en mer eller mindre avancerad ljussättning av din trädgård. Det är inte bara julgransbelysningarna till jul som kan lysa upp mörka kvällar; strålkastare av olika slag kan dramatiskt eller finstämt riktas mot ett vackert träd, en klippt buxbom eller kanske ett fruset fågelbad.

Välj häckar och träd efter grenverk

Välj häckar som har ett snyggt grenverk eller kanske behåller bladen under hela vintern. Bok- och avenbokshäckar är ovanligt vackra med sina orangebruna kvarsittande blad på samma scen som kanske mörkgrön idegran eller buxbom.
Häckar med kvarsittande blad är dessutom utmärkt insynsskydd och vindfångare hela året!

Detaljerna räddar vinterträdgården

Detaljerna sätter piff på vintern. Det finns ett flertal träd, buskar och perenner med vackra frukter som sitter kvar länge eller har knoppar som är slående eller poetiskt sköna. Små arrangemang i vintertåliga krukor med ett innehåll som kan bytas ut under vinterns gång. Placera dem intill entrédörren eller kanske på ett litet bord utomhus där du kan se arrangemanget dagligen. Kombinera med små ljuslyktor och andra vackra detaljer som är stämningsskapande.

Monas tips för en vackrare vinterträdgård

1. Blanda lövfällande växter med växter som är gröna på vintern.
Många av de arter som nämns finns i en mängd olika sorter: smala och raka som spjut, perfekta till täta häckar, vasformade , marktäckare eller kanske naturligt växande som små klot. Olika sorters thujor,  bambu, granar och tallar, enar, idegran,buxbom eller järnek.

2. Vinterblommande perenner och buskar
Härligt vinterblommande buskar ( Många av de blommande buskarna och tyvär inte härdiga så långt upp i landet): Kejsarolvon och trollhassel, vinterblommande jasmin (klätterväxt, blommar i slutet av november om man har tur).
Blommande perenner: Julrosor av olika slag, vanligast och allra tidigast (blommar redan i november) är den vita julrosen (Helleborus niger).

3. Träd och buskar med vackra och spännande stammar
Kopparhägg, himalayabjörk, glanskörsbär, björkar, korneller av olika slag, särskilt koralllkornell, gullkornell, blodkornell och korallpil.

4. Sätt ihop vackra arrangemang på ett bord eller kanske bänk som du ser varje dag.
Byt ut och lägg till. Komplettera gärna med någon liten belysning. Krukor med små vintergröna växter, mossa, vintergröna gräs, betongfigurer, lyktor, vackra kottar, ja välj det du tycker är vackert.

Text och foto: Mona Wembling

Vintervacker tra╠êdga╠èrd ÔÇô inte bara i tanken 3 Vintervacker tra╠êdga╠èrd ÔÇô inte bara i tanken 4 Vintervacker tra╠êdga╠èrd ÔÇô inte bara i tanken 5 Vintervacker tra╠êdga╠èrd ÔÇô inte bara i tanken 6 Vintervacker tra╠êdga╠èrd ÔÇô inte bara i tanken 7 Vintervacker tra╠êdga╠èrd ÔÇô inte bara i tanken 1 Vintervacker tra╠êdga╠èrd ÔÇô inte bara i tanken 2

- Annons -