Behöver du inspiration till ditt julbak? Om du inte bara vill baka klassiska pepparkakor och lussekatter så finns här recepten för dig. Med tips från oss på Villaliv så blir julbaket detta år lite roligare, och dessutom enklare. Vad sägs om att baka tryfflar med pepparkaka, knäckkola med polkagris eller maränger smaksatta med polkagris och pepparkaka?

Prova att baka något nytt till jul detta år. Det kommer helt klart att göra succé på julfikat eller på dessertbordet på självaste julafton. Använd fantasin och skapa ditt alldeles egna julbak, eller ta inspiration från våra tips för roligare julbak.

Att baka till jul

Innan du sätter igång med ditt julbak så måste du se till att du har alla ingredienser hemma. Men du behöver även bra verktyg, såsom bunkar, slevar, formar och kanske till och med en matberedare eller hushållsassistent. Känner du ”check” på alla dessa är det bara att sätta igång.

Chokladtryfflar med pepparkakssmulor

julbak
Tack vare pepparkakorna får dina tryfflar en härlig crunch!

Ingredienser:

  • 1,5 paket pepparkakor
  • 50 g mandelmassa
  • 1 dl färskost naturell
  • 200 gram mörk choklad

Ta fram din matberedare och mixa pepparkakorna till smulor. Plocka ut ca 1/3 av pepparkakssmulorna och lägg på ett fat vid sidan av. Tillsätt färskost och mandelmassa till de smulor som ligger i matberedaren. Mixa till en jämn smet. Rulla smeten till små bollar. Smält sedan chokladen och doppa bollarna i chokladen. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper och strö snabbt över resterande av pepparkakssmulor, så att de fastnar i den smälta i chokladen. Kyl i minst 1 timme innan servering, förvara dessa härliga jultryfflar i kylskåpet.

Knäckkola med polkagris

Ingredienser:

  • 1 dl polkagrisar
  • 3 msk hackad sötmandel
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk smör
  • 2 dl socker

Krossa polkagrisarna i en matberedare eller lägg i en påse och krossa till smulor med hjälp av en kavel. Lägg socker, sirap och grädde i en kastrull. Koka häftigt i ca 15 min. Testa smeten genom att en sked med smet och placera denna i kallt vatten. Om smeten därefter går att forma till en kula så är den klar, annars koka lite till. När smeten är klar ska du blanda i smör, hackad mandel och polkagris. Häll upp kolasmeten i små knäckformar på en plåt och låt dem kallna innan du serverar. Förvaras svalt i tät burk eller i låda med lock.

Smaksatta maränger

julbak

Ingredienser:

  • 3 dl socker
  • 3 äggvitor
  • ca 70 g pepparkakor
  • 1 krm kardemumma

Sätt ugnen på 100 grader. Krossa pepparkakorna till smulor i en matberedare. Ta vatten i en kastrull, placera på spisen och lägg en skål med rund botten ovanpå. Detta blir nu ett vattenbad. Låt vattnet sjuda och blanda sedan äggvitorna och sockret hastigt i skålen tills smeten är fast. Vänd försiktigt ner kardemumman och smulorna från pepparkakorna och klicka sedan ut smeten till ca 15 maränger på bakpappersklädd plåt. Grädda marängerna i cirka en timme, eller tills de känns torra och lätta.