Goda långkok – favoritrecepten på högrev
Trenden att avsätta tid i köket för goda långkok håller i sig, perfekt såhär till hösten tycker vi på Villaliv. Att långkok är populärt kommer du förstå när du väl sitter med köttet på tallriken, känner vilka smaker som du skapat och hur fantastiskt mört kött du har lagat.
Att göra långkok på högrev är populärt, och samtidigt väldigt smart. Köttet är prisvärt och har goda smaker samtidigt som det blir himmelskt mört om det får stå och puttra på spisen eller i ugnen lite längre än vanligt. Blir du sugen på att testa? Här kommer två underbara recept som är värda sin tillagningstid.
Pulled beef – hamburgare på en ny nivå
Pulled beef är ett det mest trendiga långkoket just nu. Detta goda långkok kräver ungefär 8 timmar i ugnen. Lång koktid men det lilla du behöver göra är att placera köttet i ugnen, sedan klarar det sig alldeles själv. Det bästa är därför att tillaga köttet under natten för att kunna vara hemma medan ugnen står på. Har du ingen gjutjärnsgryta hemma kan du istället använda dig av stora bitar aluminiumfolie och forma en skål i en ugnsfast form.
Servera din pulled beef med bröd efter tycke och smak, sallad, majonnäs och egen inlagd rödlök och hamburgaren har tagits till en ny nivå.
Till köttet
- 800 g högrev
- 3 dl Coca Cola
- 0,75 dl färsk chilipeppar
- 1 gul lök
- 0,5 dl tomatpuré
- 2 msk japansk soja
- 3 st vitlöksklyftor
- 1 msk spiskummin
- 1 tsk koriander, malen
- 1 msk svartpeppar
- 1 msk salt
Inlagd rödlök
- 2 st rödlökar
- 1,5 dl vitvinsvinäger
- 1,25 dl vatten
- 0,5 dl strösocker
- 0,5 tsk salt
Gör såhär
Sätt ugnen på 125 grader. Hacka chilin fint, spar kärnorna för att få lite extra hetta. Blanda ihop alla torra kryddor och tillsätt sedan tomatpuré och soja. Gnid in köttet med blandningen.
Lägg sedan köttet i en gryta som tål ugnsvärme. Lägg i skalad och klyftad lök och pressa i vitlöken. Häll på Coca Cola och sätt på ett lock. Tillaga i ugnen 8 timmar. Låt köttet sedan svalna något och dra därefter isär det. Köttet ska vara trådigt och mört.
Gör såhär – inlagd rödlök
Skala och skiva löken tunt och lägg i en burk eller skål. Koka upp vinäger, vatten, socker och salt och häll över löken. Låt dra i minst 8 timmar. Löken kan du ha i kylskåpet i upp till 3 dagar efter tillagning.
Perfekta köttgrytan – långkok högrev
Här kommer ett recept på en fantastisk köttgryta perfekt till hösten. Ta vara på höstens skörd och använd både morot, palsternacka och potatis. Med möra köttbitar och krämig sås kommer alla be om en portion till. Servera med nykokt potatis.
Till köttet
- 2 kg högrev
- 2 st gula lökar
- 3 st morötter
- 2 st palsternackor
- 1,5 msk tomatpuré
- 2 msk japansk soja
- 1 l utspädd kalvfond
- 10 kryddpepparkorn
- 6 st lagerbald
- Majsstärkelse
- Salt
- Peppar
Gör såhär
Skala och hacka morötter, palsternacka och lök i grova bitar. Skär köttet i grytbitar om 4 x 4 cm. Fräs sedan lök och rotfrukterna tillsammans med en klick smör i en stor kastrull. Låt löken bli lite mjuk och tillsätt sedan kalvfond, soja och tomatpuré. Koka upp och låt sjuda på svag värme.
Bryn köttet i smör och lägg ner i kastrullen. Tillsätt kryddor och lagerblad. Låt koka på svag värme under lock i ca 1,5-2 timmar. Tillsätt sedan majsstärkelse blandad med lite vatten för att skapa en lite tjockare konsistens på såsen. Tillsätt även en skvätt grädde om du vill lyxa till det lite extra.