Sveriges Mysigaste Hem 2022 – 2:a plats

KATEGORI

Sveriges Mysigaste Hem 2022 – 2:a plats är Evelina Klevefjord

I Göteborg hittar vi Sveriges näst mysigaste hem, en härlig 20-talsvilla som tack vare Evelina Klevefjord och sambon Robert Olssons idoga arbete återställts från sönderrenoverad 60-talare till en romantisk dröm med touch av sekelskifte.

– Efter alla år med renoveringskaos trodde jag nog aldrig att jag skulle kunna vara med i en tävling om ett mysigt hem, skrattar Evelina, så det här känns helt surrealistiskt.

Sedan Evelina och sambon Robert tog över huset i Kålltorp har det mesta förändrats. Huset som genomgått en ganska skoningslös renovering i slutet av 60-talet hade i princip inte rörts sedan dess och var vid tillträdet ett anonymt tegelhus med stora panoramafönster och omodernt kök.

1

Evelina och Robert som bodde i området sedan tidigare hade redan från början bestämt sig för att huset skulle återfå sin forna glans och insåg att de hade en omfattande renovering framför sig. Innan inflyttning gav de sig i kast med övervåningen, att renoveringen skulle ta tid var de inställda på, och på så sätt fick de i alla fall en våning i ordning och möjlighet att sova fritt från renoveringskaos.

Ett par månader efter köpet var de redo att flytta in, sedan dess har de enligt Evelina mer eller mindre bott i byggkaos. Åren som gått har inneburit omfattande förändringar och huset har sedan dess inte bara totalrenoverats utan dessutom byggts ut på två håll.

Så här med facit i hand, hade ni en aning om vad ni gav er in på?

– Ja, fast ändå inte skrattar Evelina. Det är ju en sak att renovera, det hade vi gjort med lägenheten vi bodde i förut också, men att bygga ut och dessutom bo i det och få ytterligare ett barn under tiden har ju tagit lite på krafterna.

I princip allt jobb har de gjort själva, snickare togs till hjälp för att resa stommarna på utbyggnaden sen tog Robert över. Evelina är den som jagat fatt i original detaljer, målat, slipat och skött markservice.

– Det fanns ju ingenting tidstypiskt kvar i huset, berättar Evelina, men det har vi försökt plocka tillbaka. Robert har gjort det mesta av det tunga snickrandet medan jag har letat gamla byggnadsdetaljer på blocket, skrapat och målat.

2

Inspiration har hon samlat på sig, både från promenader i området och på Instagram. I Evelinas sekelskiftesdröm samsas nu målad pärlspont med ljuvt mönstrade tapeter och trä-rena antika dörrar. I det nyrenoverade köket står en vacker gammal vedspis som familjen gärna eldar i under kyliga vintermorgnar.

– Vedspisen är ju över 100 år gammal och många tror att den funnits i köket alltid, säger Evelina, men den har vi köpt och satt in själva.

Ett annat fynd är de vackra gamla pardörrarna till vardagsrummet som Robert fick fatt i på återvinningscentralen. Dörrarna, som egentligen skulle målats, blev så vackra efter skrapning att de monterades upp trärena och är idag en härlig rustik detalj som bidrar till husets charm.

En sådan här omfattande renovering har så klart inneburit oerhört många beslut, är det något du känner dig extra nöjd med idag?

– Framförallt att vi valde att bo in oss innan vi gjorde några större förändringar. Vi har byggt ut huset på två håll, men det gjordes inte förrän efter tre år, och det var en himla tur det, skrattar Evelina, vi har nämligen inte alls byggt till på det sätt som vi tänkte från början. Det var också jätteskönt att ha våningen med sovrummen klar innan inflytt. Vi har bott i mer eller mindre kaos i så många år, så det har varit jätteskönt att åtminstone kunna komma undan där.

3

Hur har det då fungerat att renovera med två små barn?

– Det har ändå gått bra, säger Evelina, våra barn har ju blivit vana vid att det är så här, och de har ganska tidigt tyckt det är roligt att få vara med och hjälpa till lite. Men det är klart, att lägga fiskbensparkett med en hjälpsam fyraåring och en nyfiken ettåring i huset var kanske inte det allra enklaste.

Det är nu snart ett år sedan huset stod klart och Evelina försöker fortfarande vänja sig.

– Det känns nästan konstigt att inte bo i ett renoveringskaos, skrattar Evelina.

Renoveringen har pågått i flera år, men vi har haft både två barn och jobb vid sidan av så det har fått ta sin tid, och vi är fortfarande inte klara. Vi har både källare och en trädgård att få ordning på så vi är nog sysselsatta ett tag till. Jag ser verkligen fram emot den dagen jag har en stor, härlig tvättstuga i källaren men det får vänta lite, först ska vi njuta av ordningen ett tag till.

4

  • Vem bor här: Evelina Klevefjord, Robert Olsson, Valter 7 år, Algot 3 år
  • Gör: Evelina är lärare och Robert byggnadsingenjör
  • Huset: Villa på ca 150 m2 +källare som de totalrenoverat och byggt ut i stort sett på egen hand
  • Var: I ett mysigt villaområde i Göteborg, nära både skog och centrum

Priser tredjeplats – Totalt värde 71.244 kr

 

Partners Sveriges Mysigaste Hem 2022


 

5

6

7

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -