Sveriges mysigaste hem 2022 – 3:e plats

KATEGORI

Sveriges mysigaste hem 2022 – 3:e plats är Linda Dohrnér

Strax söder om Kalmar hittar vi tredjepristagaren i Sveriges mysigaste hem, Linda Dohrnér, en orädd sakletare som med små medel och stort tålamod lyckats förvandla ett traditionellt eternithus från 20-talet till ett personligt och roligt hem, fullt av överraskningar.

Med ”hållbarhet och humor” som ledord har Linda och Michael under snart 18 år lyckats renovera huset utan vare sig lån eller större investeringar. En rejäl arbetsinsats har förstås krävts men Linda, som inte är rädd för hugga i, berättar glatt om sina olika fynd och tar som exempel den stora verandan, som hon fått till skänks ”det var bara att åka dit och plocka ner”.

I huset råder en härlig maximalism där kitschiga detaljer varvas med loppisfynd och egna kreationer. I den lekfullt kreativa inredningen känns nakenbilden på Burt Reynolds faktiskt precis lika självklar som gasmasken och den uppstoppade illern. Att beskriva inredningsstilen är inte enkelt, Linda själv beskriver den främst som personlig.

– Vi inreder aldrig för någon annan, säger Linda, det här handlar helt och hållet om vad vi vill ha och tycker är kul. Vi har ganska mycket humor i inredningen, det är massor med prylar och säkert ganska spretigt, men för mig finns det en härlig hemkänsla i det.

Huset som från början var ett arv från Michaels mamma har genom åren genomgått en fullständig förvandling och har idag en härligt personlig prägel, full av bevarade originaldetaljer.

– Vi har aldrig tagit några lån för att renovera utan sparat ihop till det vi vill göra, berättar Linda. Vi har letat begagnat och fått hur mycket saker som helst till skänks så det har inte alls kostat särskilt mycket.

Mycket av jobbet har Linda gjort själv, hon räds varken att bygga veranda eller sätta panel. Ska det hållas stolpar eller resas takstolar får Michael rycka in, annars gör hon det mesta på egen hand.

– Ja men jag får ju alltid någon idé, skrattar Linda, och så tänker jag – kan andra så kan väl jag. Det började med lite mindre projekt, men sen lär man sig efterhand. Jag får så mycket fixa idéer och känner ofta att det tar lika lång tid att försöka förklara för någon annan som att göra det själv, så jag testar mig fram helt enkelt.

– Men ibland blir till och med jag lite trött, fortsätter Linda, när jag skulle bygga verandan fick jag för mig att det inte skulle finnas någon synlig skruv och att den skulle ha stickspåntak, så då fick jag lära mig bygga det. Det var ett helsike kan jag erkänna, skrattar Linda, sen tog stormen det så jag var tvungen att göra alltihop om igen, men andra gången gick det lättare.

5

Större delen av byggmaterialet har de fyndat billigt eller fått till skänks. Att hitta saker till ingen, eller väldigt liten, peng har enligt Linda inte varit alls varit ett problem, hon pratar gärna med folk, frågar runt och lusläser köp- och säljsajter, för henne handlar det snarare om en rolig skattjakt än ett måste.

Panelen till huset köptes ny från ett lokalt sågverk, men dörrar och fönster har fyndats på Marketplace.

– Det är ganska vanligt att folk får utbytt saker som kanske bara är skavda eller behöver lite färg, de kan man ofta köpa till riktigt bra pris. Jag köpte faktiskt en ny ytterdörr till huset, men hittade sen en betydligt bättre fast med lite färgskav för halva kostnaden på Blocket, så jag slog till på den i stället och lämnade tillbaka den första.

Senaste fyndet är parkettgolvet till vardagsrummet. Linda hade bestämt sig för holländsk parkett, men att köpa ny var det inte tal om.

– Jag skulle aldrig lägga sjuttio tusen för ett golv till vardagsrummet, skrattar Linda, det är jag alldeles för snål för. Jag har nog haft ögonen öppna ett år nu och plötsligt dök det upp ett golv som skulle rivas ut i en större husrenovering, det kunde jag åka och hämta alldeles gratis. Det går att hitta det mesta, bara man inte har bråttom.

6

För Linda handlar det lika mycket om hållbarhet som ekonomi, att bo i ett hus utan lån ger en enorm frihet och sett till det stora hela tycker hon att ekvationen är enkel.

– Parkettgolvet är ett bra exempel. Jag funderar helt enkelt över hur många timmar jag behöver jobba för att kunna köpa ett nytt golv, sätter jag det i relation till att det bara tar en förmiddag att åka och plocka upp ett som är alldeles gratis blir valet enkelt!

Ja uppenbarligen kan man göra en hel del med små medel. Familjen trivs idag väldigt bra i huset och har verkligen lyckats få till ett hem som är både välkomnande och välutnyttjat. I källaren finns såväl musikrum för Michael som hänga-rum för tonåringar, och Linda är mer än nöjd med vad de åstadkommit.

– Framförallt gillar jag att alla ytor används, säger Linda. Verandan på framsidan har fått en kamin och kan användas året om och likadant är det med uteplatsen med eldstad på baksidan. Det här är verkligen ett hus vi lever och umgås i, och det tycker jag är härligt!

7
Bild: Privat
  • Vem bor här: Linda & Michael Dohrnér, barnen Aiden och Kevin (utflugen)
  • Gör: Linda är enhetschef för Ung i Kalmar och Michael HR -specialist.
  • Huset: 1,5 plans villa på ca 120 m2
  • Var: Ljungbyholm, strax söder om Kalmar

Priser tredjeplats – Totalt värde 71.244 kr

 

Partners Sveriges Mysigaste Hem 2022


 

8

9

10

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas