Vinnare Sveriges Mysigaste Hem 2021 – Camilla Dahlin

Camilla Dahlin är vinnaren av Sveriges Mysigaste Hem 2021

Camilla Dahlin i Dalarna är vår guldpristagare i Sverige Mysigaste Hem 2021 och hennes lyckorus när vi ringde och meddelade detta går nästan inte att sätta ord på.

Det är heeelt sjukt! Jag älskar huset så otroligt mycket – men att andra också tycker om det, gör att den här vinsten är helt ofattbar! Det mest fantastiska med det här huset är att det verkligen är vackert året runt, hela tiden. Med två olika altaner, vackra vyer och den där gammaldags känslan av äkthet så är det verkligen mysigt och inspirerande att bo här.

FAKTA: Camilla Dahlin

Familj: Erik Södergårds, 36, Camillas son Wilmer Dahlin, 17, och ragdollkatterna Cleo och Bodis.
Yrke: Camilla är förvaltningsledare på Trafikverket samt fotograf och Erik är brokonstruktör på Sweco.
Bor: I en liten by i Gustafs i Dalarna
Villa: 1,5 plansvilla, byggd runt 1890 och 108 kvm stor.

Camilla köpte huset för drygt 11 år sedan då hon just hade skiljt sig och hon berättar hur det gick till – en otrolig historia. – Jag letade hus i Falun och tyckte allt var för dyrt och dessutom fanns det inget som riktigt passade. Så en dag passerade jag ett hus som låg 500 meter från mitt föräldrahem i Gustafs och tänkte, där är ju mitt drömhus.

Lagom stort och charmigt. En månad senare låg det ute till försäljning och jag kunde inte tro att det var sant. Budgivningen blev inte alls så galen som jag var van vid från Falun. Så helt plötsligt var huset mitt. Och jag glömmer aldrig känslan i det ögonblick när jag satte nyckeln i dörren.

Den fina farstukvisten är renoverad av tidigare ägare, helt likt originalet, och med väldigt varsam hand. Pardörren och fönstrena i entrén är original. Familjens två underbara katter av rasen ragdoll poserar som om de aldrig gjort något annat så fort kameran kommer fram.

Jag kunde riktigt känna den gamla själen i huset och sa högt: ”Jag ska ta hand om dig!”. – Och nu vinner jag SMH! Det är en riktig kärlekshistoria, utbrister Camilla

Huset som Camilla blev lycklig ägare till är en 1,5 plansvilla som är byggd runt 1890 och är 108 m 2 stor. De tidigare ägarna hade gjort stora övergripande renoveringar i huset så som fönsterbyte och tak. De hade dessutom gjort det med väldigt varsam hand och sparat allt det fina och unika i huset. Kök och badrum var däremot i stort behov av renovering och Camilla minns hur mössen sprang över golvet titt som tätt.

– Golven är riktiga plankgolv och riktigt kalla. Och när mössen dessutom sprang över dem, ja fy jag bara ryser. Men katterna var överlyckliga, skrattar hon förtjust.

En tid därefter träffade Camilla sin sambo Erik och även han flyttade in i huset. Tillsammans har de renoverat alla ytskikt och slipat om plankgolven som finns kvar i original i hela huset.

– Erik har blivit superhändig och har bland annat byggt ett stort långbord av gamla golvplankor och till det har vi enkla gamla pinnstolar.

Camilla berättar att huset en gång ägdes av en cykelhandlare som hade cykelaffär i Lillstugan på gården.

– Min pappa köpte sin första cykel här i Per Olssons cykelhandel. Det gamla gårdshuset finns kvar och det har vi också fixat till. Ett helt fantastiskt hus med timrade gamla väggar. Det ligger bra till mot altanen som Erik byggt och därför blir det smidigt att sitta där inne om man till exempel firar midsommar och det börjar regna lite.

På altanen har familjen ett utekök med pizzaugn och en bardisk på hjul. – Det är jättepraktiskt! Är vi många sitter vi vid stora bordet, men när vi bakar pizza vill man vara med där det händer. Då drar vi fram bardisken och sitter runt om och umgås.

Det stora altan däcket passerar verkligen inte obemärkt förbi. Erik fick en idé om att lägga planket i fiskbensmönster och resultatet blev så otroligt vackert. Camilla lägger ut mycket bilder via instagram och det fiskbensmönstrade trädäcket har resulterat i mängder av frågor och beröm från intresserade följare.

– Jag är så stolt över Erik. Jag har sagt åt honom att han är värsta trendsettern som tagit inredningsvärlden med storm. Det går inte att ta miste på att paret trivs med att bygga och fixa tillsammans. De har blivit väldigt händiga längs resan och jobbar bra ihop. Oftast är det Erik som bygger och gör det tunga, och Camilla assisterar, men hon målar och ansvarar för andra delar i projekten.

– Vi har det väldigt bra här ute. Visst har det varit lite tokigt mellan varven. Som när vi skulle ge oss på att tapetsera första gången. Jag är lite som Pippi Långstrump och tycker ”Vi kan själva!”. Erik var inte fullt lika entusiastisk och tyckte ”Måste vi ta det finaste rummet med en så dyr tapet som första projekt?” Tapeten var en William Morristapet, en mönstrad grå tapet ”Pure honeysuckle & tulip” som passar bra för nordiska hem.

– Vi kollade något youtubeklipp i några minuter sen ville jag köra igång med tapetseringen. Efter tre våder var vi redo att skilja oss, skrattar Camilla. – Men sen kämpade vi på och det blev faktiskt riktigt bra till sist. Nu hjälper Erik till och med vänner att tapetsera.

– Det är ju det där med millimeterprecision. Erik är byggnadsingenjör i grunden och allt ska vara perfekt. Men jag brukar säga att allt görs relativt här, det måste man. Det går absolut inte att utgå från exakta mått på väggar och tak. Golvet på ovanvåningen skiljer 11 cm på vissa ställen och det är inte utan att man kan tro att man tagit ett glas eller två när man går där. Men man vänjer sig!

FÖRSTA PRIS! Camilla vinner varor för över 200.000 kr:

Fler bilder

TEXT: LILLEBIL HANSSON FOTO: PRIVAT


- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -

Relaterade artiklar