Stopp i vasken och hur man löser det

KATEGORI

Hur du förebygger stopp i vasken

Om det rinner av dåligt i diskhon, luktar illa eller i värsta fall är helt stopp i vasken, är det ett tecken på problem med avloppet. Att regelbundet rensa avloppet hjälper till att förebygga sådana bekymmer och är heller inte särskilt svårt. Här kommer goda råd som ser till att hålla avloppet i fin form, så du slipper få problematiska (och regelbundna) stopp i diskhon.

 

Stopp i Vasken
Ett stopp i vasken är något av det mest vedervärdiga som finns, varför vi också valt att pixla detta foto. När olyckan är framme -ha gummihandskar och hushållspapper nära till hands.

Varför blir det stopp i köket?

När det lagas mat är det mycket fett och matrester i omlopp. Avloppen är främst tänkta att användas för vatten och inte för mer fasta material som kan fastna eller börja bygga upp avlagringar. Vissa tänker sig inte för utan spolar ner benbitar, delar av skal och liknande saker som tyvärr har en tendens att fastna. Ett av de bästa tipsen är att använda en extra slasksil när du till exempel rensar fisk, skalar potatis eller dylikt som lätt kan leda till att olämpliga saker spolas ner.

Samtidigt går det inte att komma ifrån att en hel del fett kommer spolas ner i diskhon. Omfattande fettavlagringar kan ge stopp i vasken. En förebyggande åtgärd är att då och då tvätta ur vasken med mycket hett vatten. Det hjälper till att lösa upp fettavlagringar som satt sig i avloppet. Görs inte detta kommer avlagringarna att fortsätta växa tills de slutligen ger fullständigt stopp. En gnutta organiskt rensningsmedel i avloppen kan också hjälpa till att hålla dem fräscha.

Bästa sätten att lösa stopp i vasken

Om det väl blivit stopp i vasken kan du använda en vaskrensare. Tejpa igen översvämningshålet, tryck fast vaskrensaren över avloppshålet och fyll sedan diskhon till hälften med vatten. Börja sedan pumpa så att sugkraften till slut gör så att proppen lossnar. Om sugproppen inte fastnar ordentligt kan du testa att släppa in lite vatten undertill.

Stopp i vasken i köket
Stopp i vasken i köket är ett vanligt förekommande huvudbry. Men det går att lösa enkelt med rätt metoder, rätt verktyg och idogt underhåll av avloppsrören. Och skippa fett och benrester!

Ett så kallat rensband (rensspiral) är ett effektivt sätt att lösa mer problematiska stopp. Eftersom det är en lång, böjlig stålvajer kommer den åt även där avloppsrör kröker sig. Därmed kan de komma längre ner och förhoppningsvis nå det djup där stoppet finns. Vajern dras fram och tillbaka tills proppen löses upp eller tills kroken fångat upp det föremål som hindrar vattnet från att rinna ner. Tänk på att inte vara alltför hårdhänt och ha lite tålamod. Ibland krävs det många drag för att lyckas.

Undvik att använda starkt frätande rengöringsmedel som kaustiksoda. Det kan skada plaströr och även ge frätskador på hud och ögon. Starka medel är i princip aldrig nödvändigt. Se istället till att du har en vaskrensare och ett eventuellt rensband i beredskap så kommer du klara av även svåra stopp. Skulle du ha använt starka medel, till exempel de som innehåller saltsyra, måste du också – i det fall du inte klarar att lösa stoppet på egen hand – meddela rökmokaren om detta.

Läs också: Stopp i handfatet: Här får du 5 enkla tips

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -