- Annons -

Garaget är en plats där allt från bil och verktyg till cykel och skidor ofta samsas om utrymme. Men vad får du förvara i garaget och vad är motsatsvis, inte lämpligt att ha ståendes där? Läs mer om vikten av att städa garaget för att ta bort det som kan vara riskfyllt och hur du får till en maximal förvaring i ditt garage.

förvaring i garage

Ett garage fylls snabbt på med prylar. Det som ska köras till återvinning eller återbruk, det som ska målas om och det som kan vara bra att ha någon gång i framtiden. Inte sällan finns en dunk bensin, målarburkar och gamla kartonger även inträngda i röran. Kort sagt är detta ett rum där mycket ska få plats och det blir lätt stökigt utan organisering. Brandfarliga och andra riskfyllda substanser får inte ligga framme hur som helst, vid påkörning eller temperaturförändringar kan det finnas både explosions- och brandrisk.

Detta ska inte förvaras i garaget

Först och främst. Det finns saker som helt enkelt inte ska förvaras i garaget. Det är de prylar du inte har använt på flera år. Gamla möbler som inte målats om ännu, skidorna ingen kommer åka med, cykeln som är för liten för alla i familjen. När du bestämmer dig för att organisera förvaringen i garaget är det första du ska göra att rensa ut de prylar du inte kommer använda. Dessa står bara och tar plats, helt i onödan. Kanske kan de säljas vidare, köras till soptippen eller skänkas bort?

Åk ett lass till återvinningscentralen och frigör utrymme

Finns det skräp som gamla flyttkartonger, trasiga bildelar och trädgårdsredskap som inte fungerar? Släng detta på en gång. När du tar bort det överflödiga blir det sedan enklare att ordna med förvaring.

förvaring i garage

Detta får förvaras i garage – men på ett säkert sätt

Vad är lämpligt och olämpligt att förvara i ett garage? När det kommer till olika vätskor och gaser som kan vara både giftiga och brandfarliga finns det ett regelverk att följa som gör att du enkelt kan lämna in de substanser som inte är lämpliga att ha i för stor mängd av.

  • Gasolbehållare större än 15 liter får du förvara högst två exemplar av.
  • Högst fem liter acetylen tillåts att ha i garaget.
  • Om du förvarar brandfarliga gaser och vätskor i garaget måste utrymmet vara ventilerat samt avskilt från bostadsdelen.
  • Bensin ska förvaras i en behållare avsedd och godkänd för produkten samt vara märkt med EU:s gemensamma regler.

De brandfarliga produkter som du har i garaget måste vara skyddade mot påkörning, de ska alltså inte gå sönder om du råkar backa på någon dunk eller burk. Alla brandfarliga vätskor ska även förvaras i sin originalförpackning med originaletikett. Samla alla brandfarliga vätskor i ett brandsäkert skåp med god ventilation. Se till att lock och kapsyler är fastsatta ordentligt för att minimera risker.

Lättantändliga produkter är känsliga för hög värme

Observera att sprayburkar och gasflaskor inte ska förvaras tillsammans med andra vätskor som medför brandrisk, detta eftersom att de förstnämnda är känsliga för både starkt ljus och hög värme med resultatet att de lättare antänder.

förvaring i garage

Organisera förvaringen i garaget

När du städat garaget och slängt det du inte behöver ha kvar är det dags att organisera förvaringen. Tänk igenom hur du på bästa sätt får plats med redskap, cyklar och småprylar. Några tips för att maximera förvaringen i garage är följande:

  •      Använd väggarna och bygg förvaring på höjden med krokar, hyllor och fästen.
  •      Stege, trädgårdsslang och cykel hängs upp på krokar.
  •      Skidor, takbox och tennisracket kan hängas upp i taket med fästen.
  •      Småprylar läggs enklast i markerade lådor på vägghyllorna.
  •      Brandfarliga ämnen förvaras i ett brand- och barnsäkert skåp.

Lycka till med rensning och förvaring i garaget!

- Annons -