- Annons -

Ett akvarium är en snygg inredningsdetalj och ger liv till ett rum. Det är sitt eget lilla ekosystem, som med rätt placering, storlek och filtreringssystem ger ett välfungerande hem till dina akvariefiskar. Men se upp: en del fiskar trivs inte tillsammans! Låt dig inte luras av den siamesiska kampfiskens långa och vackra fenor, de tvekar inte att gå till attack mot dina guppies.

Har ungarna fått igenom sin vilja om att skaffa ett akvarium? Kul, tycker vi! Förutom att ett akvarium skapar en levande stämning i ett rum är det ett bra tillfälle att lära sig lite mer om biologisk mångfald och ekosystem. Ta tillfället i akt att förstå dig på havets hemligheter, för utan rätt kunskap kan du och din familj få det dyrt. Ju mer ni läser på, desto bättre kommer akvariumet kunna sköta sig själv!

Innan du köper akvariefiskar…

akvariefiskar

Ett akvarium är inget man kan köpa på impuls, utan kräver att man har några frågor klara för sig:

  • Budget hur mycket pengar kan du lägga på akvariet och akvariefiskarna? Ett välfungerande filtreringssystem är viktigt för att bakteriefloran i akvariet ska vara stabilt. En temperaturreglerare är också nödvändig för att hålla en jämn temperatur i vattnet. Allt detta kostar pengar, så skissa ihop en möjlig budget och rådgör med din zoohandlare.
  • Storlek – ju större akvarium, desto bättre för fiskarna. En del fiskar bör uteslutas helt om du inte har möjlighet till ett som inte rymmer mer än 40 liter. Tänk också på att inte låta för många akvariefiskar trängas, utan håll en rimlig mängd fisk i proportion till storleken.
  • Placering – akvariefiskar är, precis som många av oss, stresskänsliga varelser. Har du inte möjlighet att placera akvariet på ett ställe där det inte är en massa spring runt omkring bör du överväga att skippa idén. Fiskarna kan bli sjuka av stressen och måste bytas ut oftare.  

När du har en ny akvariefisk i gänget

När du väl har ett väl fungerande akvarium är det kanske dags för tillökning i ditt ekosystem! Ditt akvarium har en känslig bakterieflora, och därför är det viktigt att det inte förs in främmande bakterier i vattnet. Många brukar låta påsen med den nyinköpta akvariefisken ligga och flyta i akvarievattnet, medan de andra fiskarna nyfiket snuddar på påsen med den nya fisken i. Den nya fisken får ingen chans att gömma sig och själv komma fram när den är redo för nya bekantskaper. Dessutom finns det bakterier på påsen som kan skada den känsliga floran i vattnet!

  • Gör såhär istället! Ta en skopa vatten från ditt akvarium som har rätt bakterieflora och häll i en ren behållare. Häll i de nya fiskarna i hinken och låt det gå 10-15 minuter. Fyll sedan på med en ny skopa akvarievatten i hinken och vänta en stund till. De nya fiskarna har snart fått vänja sig vid bakteriefloran i vattnet. Innan du häller i de nya fiskarna i akvariet kan du möblera om lite i akvariet: då förstör du eventuella revir som de tidigare fiskarna haft tid på sig att etablera.

Utöka antalet i lugn takt! För många fiskar i ett akvarium saboterar lätt bakteriefloran och “gruppsammanhållningen” bland fiskarna.

Vilka akvariefiskar trivs ihop?

akvariefiskar

Olika fiskar trivs bra i olika typer av miljöer. En del trivs i varmare klimat medan några trivs bättre i svalare vatten. Se till att akvariefiskarna har god kompatibilitet med varandra: guppyn och neontetror trivs bra tillsammans. Men blanda inte in den siamesiska kampfisken – den råkar nämligen vara känd för att vara en aggressiv, revirhävdande fisk som inte tvekar ett ögonblick på att få mörbulta intet ont anande sebrafiskar (det förekommer, i alla fall).

  • Tips! Hör alltid i djuraffären vilka fiskar de rekommenderar att odla ihop. Du kan till exempel nörda ner dig lite extra på enklare nybörjarfiskar. Guppies finns i olika färger och varianter och brukar gå bra att kombinera med varandra. Underskatta inte de enkla fiskarnas egenskaper.

Honor och hanar

Om du vill odla fiskarna behöver du ha en bra balans mellan honor och hanar. Olika fiskar driver fortplantningen olika bra. Guppyn, som exempel, driver på honorna förhållandevis mycket, vilket gör att det är bra att ha fler honor än hanar. Skulle du ha kampfiskar i ditt akvarium bör du se till att inte ha både hona och hane i samma akvarium förutom när du ska odla, de kan angripa varandra.

Akvariefiskar och kost

Skilj mellan växtätande och köttätande fiskar och mata dem därefter. Rådgör alltid i din djuraffär om du känner dig osäker på vilken mat som dina fiskar ska ha. Har du ett renodlat akvarium finns det särskilt foder lämpade för specifika fiskar.

  • Det är viktigt att inte övergöda sina fiskar. Det beror framför allt på att du förstör vattnets bakterieflora om du häller i för mycket fiskmat – risken att de skulle äta ihjäl sig är liten.

Vi på Villalivet hoppas du har fått ett bra grepp om vad du ska ha i åtanke när du köper akvariefiskar. Lycka till!

- Annons -