- Annons -

Att hålla koll på hundens klor är ett bra sätt att upprätthålla din hunds hygien. För en bra kloklippning på din hund krävs lite övning, både för din och din hunds del. Välj alltid ett tillfälle när hunden är lugn. Är det stressigt för din hund kan du klippa klorna på en tass åt gången.

Så lyckas du med kloklippningen

Hundar reagerar olika på kloklippning, en del verkar inte bry sig det minsta medan andra stressar upp sig. Har du råkat klippa hunden i pulpan under klon riskerar du att hunden blir stressad inför nästa gång. Pulpan är en inre del av klon som har kött och börjar blöda om du klipper.

  • Lokalisera pulpan med en lampa. Den ser ut som en liten rundning under klon.

1. Använd rätt verktyg

Välj en sax särskild avsedd för kloklippning, de är utformade på ett sätt som gör det enklare. Det är viktigt att tången eller saxen är vass. Börjar den bli slö är det viktigt att byta. Större hundar behöver en stor tång, medan mindre hundar kräver mindre verktyg. Anpassa storleken efter hunden!

Det är en bra idé att låta en skål med kallt vatten och några bomullstussar ligga nära till hands, ifall du råkar klippa i pulpan. Det kan nämligen börja blöda en del.

2. Gör en liten mysig stund av det

Ett av de bästa knepen för att få kloklippningen att bli en positiv upplevelse för din hund, är att du passar på att gosa och klia hunden mellan varven. Beröm hunden då och då och bekräfta den när den svarar lugnt på din klippning.

3. Håll hundens tass tydligt så att du ser klorna ordentligt

Lägg hundens tass i ditt knä. Det är viktigt att du har bra arbetsbelysning när du klipper, så du inte klipper snett eller för mycket. Håll sedan ut varje tå från tassen när du klipper. Fixera klokåpan ordentligt, och undvik att vrida tåleden. Med en bra uppfattning om var pulpan sitter, med rätt hållning och med en fixerad tåled bör kloklippningen på din hund gå bra.

4. Klipp i rätt vinkel

Om du tänker dig att hundens tass står mot marken, så ska du lägga “snittet” längs med marken. Klipp ett par millimeter från pulpan, eftersom det kan finnas känsliga nervtrådar intill den.

5. …Och lite åt gången

Istället för att klippa allt i ett klipp, gör det hellre i små etapper. Då riskerar du inte att klippa i pulpan och du får bättre kontroll över saxen. Glöm inte de små sporrarna lite högre upp på hundens tassar. Det går bra att fila ner den sista biten för att undvika att klippa för nära pulpan.

5. Klipp regelbundet

Det är bra att klippa hundens klor någon gång varje vecka. Du kan också fila klorna lite då och då.

6. Dags för en godis?

En lyckad kloklippning är en lättnad för alla inblandade. Hunden börjar associera klippningen med något positivt: mys, gos och kanske en godis efteråt. Du själv behöver inte heller tycka det är obehagligt längre, utan kan göra det mer spontant i framtiden när ni båda är mer avslappnade framför TV:n.

Så lugnar du en stressad hund vid kloklippning

Genom att skapa positiva associationer vid kloklippning kan ni båda andas ut. Men det kan vara så att hunden redan innan tycker det är en mycket obehaglig upplevelse. Det är viktigt att se till att ni båda sitter bekvämt, att du inte håller i eller på något sätt tvingar hunden att bli klippt. Genom att prata lugnt med hunden och berömma, kommer hunden successivt börja vänja sig vid kloklippningen.

Lyssna på hundens signaler, det är viktigt att ni båda hittar ett lugnt sätt att kommunicera.

Stressa inte

Det gör inget om inte alla klor blev klippta på en och samma gång. Stressa inte fram resultat, utan ta en klo i taget. Är det oroligt och stressigt får du ta nästa klo senare. Prata lugnande, klia hunden lugnt och få den att trivas med situationen så gott det går.

En grundregel i all hundträning är att inte klandra hunden för eventuella känsloutspel: visa hunden att du respekterar känslorna och att du inte är ute efter att skada den.

Klippa i pulpan

Det har upprepats några gånger redan, men hur ska man gå tillväga om man råkar klippa i pulpan? Det gäller för dig att behålla ditt lugn och inte stressa upp dig. Om du själv reagerar med att bli stressad, arg eller rädd kommer din hund spegla din reaktion. Lyssna på hundens sätt att reagera: pep den till, men behöll sitt lugn? Bra, då kan du arbeta vidare. Reagerar den med att skälla, morra eller streta emot? Släpp hunden i ditt grepp, bearbeta händelsen och torka bort blod. Till nästa gång gäller det att bygga tillbaka förtroendet med lugna ord och beröm.

Lycka till med din kloklippning på hund!

- Annons -