- Annons -

Bord, och framförallt matbord, får med tiden utstå en hel del och blir ofta fulla av både repor och fula märken. Som tur är går det att laga repor i bordsskiva relativt enkelt, och samma knep kan dessutom användas för att dölja repor i andra sorters trämöbler – både med och utan faner på. Villalivet.se har sammanställt en massa bra tips, så läs mer här och lär dig laga repor!

Trämöbler av olika slag är vanligt förekommande i våra hem, speciellt nu då fanerade trämöbler och begagnade träbord blivit allt mer populärt. Alla möbler är tyvärr inte alltid i sitt bästa skick och den som någon gång ägt ett matbord med bordsskiva i trä vet hur irriterande en repa i skivan kan vara. Som tur är finns en hel del enkla knep man kan ta till för att dölja eller till och med laga skavankerna. Här har vi samlat några smarta tips på knep du kan ta till för att just laga repor i bordsskiva, och tipsen funkar även på en rad andra möbler.

Olika sätt att laga repor i bordsskiva

laga repor i bordsskiva

Trämöbler av olika slag kräver ett visst underhåll för att bibehålla sitt goda skick, men hur noggrann och försiktig man än är så är det lätt hänt att möbeln åker på en repa. Turligt nog finns några enkla knep att ta till för att maskera och laga repor! Här är de knep som vi tycker fungerar allra bäst:

 • Malda nötter och olja. Ett enkelt sätt att bli laga repor i bordsskiva eller i en annan typ av trämöbel är genom att fylla igen sprickan med hjälp av malda nötter. Allt som behövs är ett gäng nötter och lite träolja i passande färg. Börja med att mala ned nötterna och tillsätt en skvätt vatten eller olivolja för att skapa en pasta. När pastan har fått bra konsistens gnider du ned den i sprickorna, torkar bort överbliven extra pasta och låter det torka. Avsluta med att arbeta in träoljan för att färgnyanserna ska matcha bättre. Om du vill slippa att upprepa proceduren kan du avsluta med att lacka hela bordsskivan så får du ett mer permanent resultat av lagningen.
 • Vaxa möblerna för att laga repor. Ett smart och enkelt sätt att dölja en trämöbels repor är genom att fylla igen dem med vax och sedan måla om eller lacka för ett bestående resultat. Gnid in hårdvaxet med en trasa i reporna och låt torka. Du kan även blanda vaxet med färg för att få fram önskad nyans, och det knepet fungerar bra när du ska måla om hela möbeln.
 • Sågspån och lim. Detta är kanske det mest använda tricket för att laga repor i bordsskiva. Ta trälim och överblivet sågspån och blanda till en smet som du gnider ner i reporna. När smeten torkat är det bara att polera ytan och vill du ge lite extra glans kan du avsluta med att lacka eller måla.

Laga repor i bordsskiva som är fanerad

Har du en möbel som är fanerad och full av fula repor, skador och märken? Oavsett om det är ett matbord eller en klassisk bokhylla där det gått hål i faneren går dessa att laga. Viktigt är bara att du har rätt verktyg, rätt material och att du är noggrann när du genomför lagningen.

laga repor i bordsskiva

Detta behöver du för att laga faner

För att kunna laga repor i bordsskiva med faner behöver du ordentliga verktyg och material vilka är som följer:

 • Hobbykniv
 • Skruvtvingar
 • Stämjärn
 • Penna
 • Slipkloss och slippapper
 • Tryckkloss och tvingregel
 • Faner i samma träslag och nyans som det skadade områdets
 • PVA-lim
 • Plastfolie
 • Trasa

Så här gör du för att laga faner

Börja med att slipa området som är skadat med ett fint sandpapper. Lägg faneren så att ådringen ligger åt samma håll som på möbeln och skär ut en bit faner som är så pass stor att den täcker skadan du vill laga. Använd sedan din fanerbit som mall och skär ut runt och ned genom det befintliga faneret. Ta bort den skadade faneren som du skurit ut med hjälp av ditt stämjärn och avlägsna alla gamla lim- och fanerrester. Avsluta med att justera så din nya fanerbit passar i utskärningen i skivan. Limma med ditt PVA-lim både på hålet i skivan och på din nya fanerbit. Placera dit fanerbiten och var noga med att torka bort överflödigt lim, ett tunt lager lim räcker. Ovanpå din limmade fanerbit lägger du plastfilm och sedan en spännkloss och regel för att pressa fast fanerbiten med hjälp av skruvtvingar.

Låt torka torr och slipa sedan med sandpapper och slipkloss för att få ytan jämn, sedan är det bara att ytbehandla hela bordsskivan med lack för att ge ett snyggt helhetsintryck. Klart!

Vilket knep vill du testa? Lycka till med att laga repor i bordsskiva och i trämöbler!

 

- Annons -