Porträtt: Malin Olsson

KATEGORI

VILLALIVET INTERVJUN: Malin Olsson

Malin Olsson är en glädjespridare för både unga och äldre, men hon tycker det är viktigt att våga visa att man får vara svag ibland. – Det betyder inte att man är misslyckad, säger hon.

GÖR: Programledare i SVT, bland annat; Vem bor här, Hemmahäng och Sommarlov.
FAMILJ: Sambon och musikern Simon Peyron, 3-åriga dottern Blanka.
BOR: Funkislägenhet i Malmö.
AKTUELL: Med barnprogrammet Sommarlov.

”Lycka handlar om att vara trygg i sig själv”

Malin Olsson är tillbaka i rutan för alla skollediga barn med Sommarlov, som i år har tema vänskap. – Barnen kan inte vara publik på grund av Coronakrisen, men på något vis ska vi se till så att de är en del av programmet, det är jätteviktigt. Vi får helt enkelt vara kreativa och hitta nya vägar. Vänskap är centralt i barns liv, och kan vara väldigt komplext. Vem får vara med och inte? Hur är man en bra vän? Sådana saker ska vi prata om.

När hon själv var liten kunde vänskap vara ganska laddat. – Jag hade en riktig bästis, min granne Anna och jag var oskiljaktiga. Men jag kände mig utanför och annorlunda i skolan, jag hade väldigt svårt för att fråga om jag fick vara med. På ett vis blev jag nog ganska ensam. Rädslan för att få ett nej är stor för många, både barn och vuxna, men samtidigt förlorar man chansen att vinna en vän om man inte frågar.

Du är mamma nu, hur kommer du lära Blanka att vara en bra vän?

– Hon är redan väldigt empatisk mot andra och det gör mig så stolt och rörd. Om någon är ledsen så går hon genast fram och vill krama och trösta. Det är en fin kompisegenskap. Att bry sig. Och jag tycker det är viktigt att lära barn att säga ”tack” och ”hej” till andra människor, det kan låta trivialt men betyder mycket och ibland glöms sådana saker bort. Blanka ser ju hur jag är mot andra, jag kan stå och prata med en främling om ost i mejeridisken på ICA, bara för att det är trevligt.

Jag skulle vilja att vårt samhälle var mer åt det hållet, för att lindra ensamheten som många känner. Under våren har Malin spelat in programmet Hemmahänget, där barn som är hemma mer än vanligt på grund av Coronakrisen fått höra av sig och känna sig som en del av gemenskapen.

– Barns känslor kring svåra saker ska tas på allvar, det går inte smyga med sanningen för dem. Men man ska förstås göra det på en bra nivå och inte öka deras oro. Det handlar om att lugna och bekräfta, barn är så himla orienterade idag via alla kanaler så det är viktigt att som förälder ge bra fakta.

Hur har du påverkats privat av krisen?

– Än så länge har det gått bra för egen del, men min sambo Simon tappar många jobb. Vi klarar det på min inkomst så länge, men det klart att det är kämpigt och tråkigt. Mina föräldrar bor i Dalarna, så de hade jag ändå inte träffat så mycket om läget varit som vanligt. Jag tycker det är hemskt allt som händer, men jag hoppas ändå att det kan leda till andra beteendemönster. Som att vi inte jobbar när vi är sjuka, att vi stannar upp och är med varandra på ett lugnare sätt.

Hur viktigt är det med vänskap i en kärleksrelation?

– Det betyder mycket att man är vänner i grunden och kan skratta och göra saker tillsammans. Att man trivs med varandra. Jag och Simon är intresserade av att fixa och mysa hemma och vi spelar och sjunger tillsammans. Det är skönt att växla mellan romantik och nära vänskap. Man gör ju ett val varje dag vilken människa man vill leva med, och för mig är det viktigt med humor och att man accepterar att livet är en berg-och dalbana.

Malin Olsson har tidigare berättat om att hon har fler sidor än den glada vi ser i tv-rutan. Hon kan komma in i perioder då tillvaron blir mörk och hon känner sig låg, nästan deprimerad. Ibland behöver hon hjälp av omgivningen för att komma på fötter igen.

– Jag har lärt mig att leva med mig själv och mina svackor, de är en del av mig och så är det bara. Livet är ingen rak linje, mår man dåligt finns det hjälp att få. Man lär sig hela tiden om sig själv och hur man funkar, jag är känslig för hormonsvängningar i kroppen och tappar ibland kontrollen över humör och tankar på grund av dom.

Hon månar om att vara en förebild för andra när det gäller hälsa och mående, speciellt unga kvinnor och tjejer. – Det är helt okej att känna sig låg ibland, det betyder inte att man är misslyckad. Samhället ställer så otroligt höga krav och sociala medier stjälper ibland mer än de hjälper. Jag har ju en roll inför barnen och i den tycker jag det är viktigt att visa att jag inte bara är den käcka Sommarlovs-Malin. Privata Malin kan må skit.

Varför tror du vi är så rädda för att visa sårbarhet?

– Det har väl alltid varit så, de starka överlever, men jag tror vi håller på att vända stigmat kring depression. Ingen väljer att må dåligt. Och sen kan man ju fundera över varför vi tror att vi måste vara så lyckliga hela tiden? Bilden av lycka har blivit skev. Lycka handlar om att vara trygg i sig själv, då är det också lättare att öppna upp mot andra.

”Jag har lärt mig att leva med mig själv och mina svackor.”

TEXT Katarina Danielsson FOTO Janne Danielsson/Svt

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -