- Annons -

 Paret som valde att installera luft/vatten-värmepump

Hasse, 55, och Jeanette Lorentzson, 53, bor i en 60-talsvilla i Staffanstorp. Hasse är sjukpensionär efter en dykolycka i ungdomen och Jeanette jobbar som löneadministratör. Hasse är en riktig tekniknörd, som har minutiös koll på allt som har med villan att göra. För tio år sedan byttes värmesystemet ut till en luft/vatten-värmepump. Kostnaden har de tjänat in två gånger om!

Installera luft/vatten-värmepumpHasse och Jeanette Lorentzson bytte värmesystem från oljepanna till luft/vatten-värmepump. Kostnaden minskade beskedligt därefter.

När familjen Lorentzson köpte sin tegelvilla år 1995 stod det en gammal oljepanna i pannrummet. När de hade bott i villan ett år insåg de att de hade använt 3,5 kubik olja.

– Vi betalade 35 000 kronor per år för uppvärmningen och det tyckte vi var saftigt, säger Hasse.

Under tio års tid fick dock oljepannan stanna kvar som energikälla, men att fylla pannan med olja för 35 000 kronor per år var något som Hasse med tiden tröttnade på. Han bestämde sig så småningom för att det var dags att skaffa värmepump.

– Nackdelen var att värmepumpar var relativt dyra. Vi fick betala 108 000 kronor för panna, fläkt och installation. Men att välja pelletspanna var inte möjligt. Jag hade inte klarat av att bära tunga pelletssäckar, säger Hasse.
Bytte värmesystem

Jeanette framför familjens öppna spis. Strax innan installationen av den nya luft/vatten-värmepumpen köpte paret en energikassett till eldstaden för att få en tilläggsuppvärmning av villan.

 

Vad var din infallsvinkel på uppvärmningsfrågan Jeanette?

– Alla sådana saker överlämnar jag med varm hand åt Hasse. Det är han som är familjens expert på mer eller mindre allt som har med villan att göra, säger Jeanette med ett leende och Hasse nickar instämmande.

Det var inte heller aktuellt med jord- eller grundvattenvärme. Tomten var för liten för att gräva ner slang och Staffanstorps kommun tillät inte villa­ägare att borra djupa brunnar.

 

Hur kom det sig att ni valde att installera luft/vatten-värmepumpen?

– Solvärme blev för dyrt och några andra alternativ var inte aktuella för oss, säger Hasse.

Valet var hur som helst väl underbyggt. Innan de bestämde sig besökte både Hasse och Jeanette flera bekanta som hade installerat olika värmesystem i sina villor, och Hasse skannade av internet för att jämföra priser och omdömen.

– Vi tittade på många värmepumpar innan vi bestämde oss. Till slut blev det en panna från en svensk leverantör med kompressorn i pannrummet och en utvändig fläkt på villans södra gavel, säger Hasse och fortsätter:

– Det är alltid känsligt att placera en utedel som kan störa grannarna. För vår del blev det problem med en gång. Fläkten förde ett förfärligt liv.

Det visade sig att fläkten var felmonterad, men efter att Hasse hade spelat in oljudet på band och skickat till företaget åtgärdades problemet genast.

Därefter har allt fungerat bra! Hasse och Jeanette är mycket nöjda. Den installerade luft/vatten-värmepumpen tar värme från uteluften och fördelar den till alla vattenradiatorerna runt om i villan, vilket ger en jämn och behaglig värme.

– Systemet funkar bra ner till cirka 15 minusgrader, sedan går elpatronen in, säger Hasse. Och eftersom villan ligger i Skåne är det sällan det händer. Vi tittade på många värme­pumpar innan vi bestämde oss.

Specialförsäkring för pannan

I samband med köpet tecknade Hasse en trygghetsförsäkring för 4 000 kronor med Arctic AB.

– Försäkringen innebar att pannan skulle vara försäkrad i tio år. När expansionskärlet gick sönder efter fem år gick vår hemförsäkring in och tog en del, resten tog trygghetsförsäkringen, säger Hasse.

Och när moderkortet i pannan behövde bytas ut för två månader sedan betalade trygghetsförsäkringen hela kostnaden.

– En installerad luft-vattenvärmepump ska ha en livslängd på mellan 15 och 20 år, så när det är dags att förnya trygghetsförsäkringen om några veckor ska jag göra det, säger Hasse.

Vid en uträkning visar det sig att familjens luft-vattenvärmepump kostnadsmässigt har tjänat in minst 153 000 kronor på tio år.

– De sa att systemet skulle vara betalt på fem år och det stämmer minsann bra, säger Hasse.

Fakta om villan

Byggår: 1968
Köptes: 1995
Bostadsyta: 106 m2
Källare: 103 m2, uppvärmd
Garage: 70 m2, värms till 10 grader
Tak: Platt tak som är extraisolerat
Fönster: Treglas
Tomtarea: 900 m2
Renovering 2010: Kök, badrum, toalett
Antal boende: 2
Barn: 2 utflugna

Så mycket tjänade Hasse och Jeanette på att byta värmesystem

Uppvärmning med olja 35 000 kronor/år

Uppvärmning med luft-vattenvärmepump 8900 kronor/år*

Vinst per år: = 26 100 kronor

Vinst på 10 år:  = 261 000 kronor – installationskostnaden på 108 000 kronor= 153 000 kronor.

(* Den beräknade årskostnaden är baserad på att genomsnittspriset per KWh från 2006 till 2015 är 95 öre).

Läs också:

Vad säger energi- och klimatrådgivarna

  • Vilka tre tekniker är mest miljövänliga?
  • När är det dags att byta värmesystem?
  • Finns det bidrag att söka för villans värmeinstallation?

Text & foto Kersti Hilding Hansen

- Annons -