Så fick de ett drömhem med sin kamin

Eldsjälar byggde drömhem!

Alldeles intill ett litet skogsparti i Älmhult ligger familjen Löfvén Löfquists drömhem. Ett hem där kaminen har placerats med omsorg. När elden inte syns kan man ändå höra sprakandet eller känna värmen från den.

drömhem med sin kamin

Drömhemmet stod klart för 3 år sedan. Det byggdes av en husfabrikant precis efter familjens önskemål. Resultatet blev ett härligt hem fyllt med värme och kärlek. Innanför entrén öppnar sig husets rymd. Den är en öppen planlösning med flera rum i rummet. Mitt i står kaminen som en levande skulptur och skapar en stämning som sprider sig ända ut i hallen. – Det var en av kriterierna för vårt val av kamin. Att ha så stort glas som möjligt så att vi kan se elden från flera delar av hemmet. Till och med direkt när vi kommer in genom entrédörren, säger Monica. – Det stora sidoglaset på kaminen gör att man kan se elden bättre även från sidorna.

Mitt i vardagslivet

När familjen ritade interiören ville de verkligen tänka igenom var de skulle placera den och hur de ville använda den. – Vi ville ha kaminen i mitten av huset för att kunna njuta av värmen och stämningen från alla delar av hemmet, berättar Monica. Precis mitt för kaminen ligger mat- platsen och köket. De två närmsta sittplatserna vid bordet kan bli lite väl varma när man eldar på ordentligt.

På ena sidan om kaminen är vardagsrummet, bestående av soffa och flera fåtöljer, förvaring och TV. I den andra delen av rummet ligger hallen. Sovrummen som är ganska små är placerade i anknytning till det stora gemensamma rummet. Tanken är att man ska umgås och leva tillsammans där och inte vara för mycket inne på sina egna rum.

Förvaringsö istället för murstock

– Vi byggde en slags pelare, en förvaringsö med inbyggda skåp bakom kaminen. Ett bra sätt att få undan lite prylar. Ett långt synligt rör hela vägen upp till skorstenen gjorde att vi slapp placera en murstock mitt i huset, förklarar Michael. Ovanför pelaren sitter små fläktar som drar in luft uppe i taket och ner in i pelaren. Därefter ut genom ett galler under de svarta skåpsluckorna. Det sprider värmen i huset på ett bra sätt. Familjen tog hjälp av några lokala hantverkare. Men Michael gjorde även en hel del av de enklare snickerierna själv.

Mest för stämningen

– Vi valde inte en kamin för att få ut bästa möjliga värme – utan för att kaminens rena design tilltalade oss och att den ger en stämningsfull atmosfär. Vi har nämligen golvvärme i hela huset och därför är kaminen bara ett komplement till vår värmekälla. Det fanns en annan kamin som Monica hade föredragit, en italiensk med runda rena former. Priset var dock ett helt annat än den de till slut valde. Totalt landade kostnaden på ca 30 000 kronor med skorsten. Med den italienska hade det kostat minst det dubbla. Familjen Löfvén Löfquist använder sin kamin alla årstider. Oftast på vinter-halvåret, men även en kylig sommar-kväll. Ibland flyttas fåtöljerna fram till kaminen så att de kan sitta precis intill elden. Hundarna Milton och Simon älskar att ligga på ett fårskinn framför brasan.

Familjen Löfvén Löfquists bästa kamintips!

1. Placera kaminen med omsorg. Att se elden från stora delar av vårt hem var för oss väldigt viktigt. Stämningen går först.
2. Så stort glas som möjligt, både framåt och på sidorna. Det hjälper till att sprida den stämning vi önskar.
3. Få upp brasan lite högre. Det bidrar också till att elden syns bättre. Flera modeller är ganska låga.
4. Designen är också väldigt viktig såklart. Vi önskade en stilren, enkel svart kamin.
5. Priset blev tillslut avgörande. Den vi allra helst hade önskat var mer än dubbelt så dyr.

Text: Helen Sturesson
Foto: Lotta Feldt

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -