Insändare: Reaktion på artikel om höga elpriser

Insändare med reaktion på vår artikel om höga elpriser

Villalivet kan publicera insändare och reaktioner digitalt. Här kan du läsa insändare och debattartiklar från Villalivets läsare. Var med och tyck till du med! En insändare är en argumenterande text.

Det som skiljer den från t.ex. Villalivets debattartikel är att insändaren/reaktionen ska vara ska alltså vara personlig, argumenterande med en tes (åsikt som man vill förmedla) och argument (något som stärker tesen).

En insändare är inte en professionell text; den som skriver insändare får inte betalt för det och är oftast en “vanlig” person.

Datum: 4 februari 2022 10:57

Martina Lidberg, Hej!

Läste er senaste tidning och uppmärksammade att ni tog upp det höga elpriset. Tyvärr på samma sätt om anledningen som övrig PK-information. Ni skriver: ”Villalivet ringde upp Magnus Thorstensson, elmarknadsexpert på Energiföretagen, för att få koll på läget och inte minst, få svar på hur det egentligen hänger ihop.”

Läs artikeln om höga elpriser här!

Hur det ”egentligen hänger ihop” betyder språkligt att man verkligen tar sig an uppgiften och kanske frågar fler än en. Kanske även någon som vågar säga hur det egentligen hänger ihop. Det är allmänt känt att elprisutvecklingen i Sverige också hänger samman med den politiska nedstängningen av kärnkraftverken R1 och R2. Men er expert anger bara den politiskt korrekta sanningen som lyder:

1
Kärnkraftverk barsebäck

”De höga elpriserna beror till största del på höga naturgaspriser i Europa, eller egentligen i hela världen, berättar Magnus. Stora delar av Europa använder naturgas för uppvärmning och där har vi gaslager som inte hunnit fyllas upp efter förra årets långa och kalla vinter så det finns ett uppdämt behov.”

Läs mer: Hitta energitjuvarna och håll värmen

Men det finns också en annan sanning som energiforskningsföretaget Energiforsk AB räknat på. Energiforsk AB:s ena hälft ägs av Energiföretagen Sverige och resterande del ägs av det statliga affärsverket Svenska kraftnät, Energigas Sverige Service och Swedegas. Det forskarna här tittade på är elområdena SE3 och SE4 mellan september och november förra året. Så här förklarar de sitt tillvägagångssätt:

”Vi använde en modell för att återskapa de priser som var i höstas för att kalibrera modellen. Redan det är ganska svårt. Vi stoppade in alla priser på naturgas, hur mycket det blåst, CO2-priser och så, och så har vi kört den modellen fram och tillbaka tills vi tycker att det stämmer med hur det var i höstas.”

2
Ringhals. Bildkälla: wikipedia

När forskarna därefter testade för att se hur elpriserna enligt modellen påverkades av att de stängda reaktorerna i Ringhals lades in i den, kunde de få fram en uppskattning av hur mycket dyrare elen blivit av att reaktorerna stängdes. Elforsk kom då fram till att priserna i genomsnitt hamnat på hälften för SE3 respektive SE4 om Ringhals 1 och 2 fortfarande varit i drift. Energiforsks VD Markus Wråke kommenterar det så här:

 ”Vi kom således fram till att priserna hade varit mycket lägre. Det var mer än jag trodde i alla fall”.

Tips: 10 snabba för att minska energiförbrukningen

Men denna sanning drabbar politikerna som stängde ner Ringhals två reaktorer och därför tycks media vara rädda för att berätta denna sanning för folket. Och nu har även Villalivet sällat sig till denna skara att inte ge hela sanningen – bara den som ligger utanför det politiska ansvaret, dvs:  ”De höga elpriserna beror till största del på höga naturgaspriser i Europa”, som er expert uttryckte det.

Tråkigt men sant, att även ni ägnar er åt att desinformera oss villaägare. Vad var syftet?

Med vänlig hälsning / I.A*

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -