- Annons -

[emaillocker]Byt ut fönster, installera värmepump och tilläggsisolera vinden – ju mindre energi ditt hus förbrukar desto bättre för miljön och din plånbok. Här skriver vi mer om hur du når en lägre energiklass och sparar pengar!

Alla hus i Sverige är uppdelade i energiklasser sedan 2014. Måttet som används är byggnadens energiprestanda i antal kWh per kvadratmeter och år. Det framtagna måttet gör det enklare att jämföra hus med varandra. För att mäta energiprestandan räknar man på hur mycket energi som går åt till uppvärmningen av huset, komfortkylan, tappvarmvattnet och fastighetselen. Den totala energin från denna summering delas sedan med husets uppvärmda yta i kvadratmeter.[/emaillocker]

Syftet med energideklarationen

En energideklaration har som syfte att hjälpa fastighetsägare att använda energi mer ansvarsfullt och kunna skapa en bra inomhusmiljö. Föreskrifterna för deklarationen tas fram av Boverket medan det är certifierade experter som utför besiktningar och upprättar själva energideklarationen för huset. Det är alltid bra att som fastighetsägare ha koll på vad huset du äger gör av med i form av energi. Deklarationen har stor vikt när du vill jämföra energiförbrukning mellan olika hus eller veta var du kan spara in energi, och därmed pengar.

Fastighetens elförbrukning går att hitta i energideklarationen, där går det även att finna den certifierade expertens förslag till åtgärder, som skulle minska förbrukningen av energi. Om det utförts en radonmätning i huset står även detta skrivet i energideklarationen, med tillhörande resultat. Allt detta är information som är bra att ha i åtanke när du funderar på att köpa ett hus och vill jämföra energiförbrukning och vad som behöver göras för att minska denna.

energiklass
Bildkälla: boverket.se

Klassningen går från A till G

Klassningen av husets energiprestanda går i bokstavsordning från A till G. Där är A det allra bästa eftersom lite energi då förbrukas i huset, till exempel genom att solceller finns installerade på tak samt att ett tätt klimatskal omger huset. Ingen värme försvinner ut genom fönster och ventilation. G är motsatsvis den allra sämsta klassningen. Detta är exempelvis en villa med äldre oljepanna, dåligt isolerade fönster, dåligt isolerad vind och källare. Har du en villa med G-klassning finns det med andra ord mycket du kan göra för att minska energiförbrukningen och höja upp huset en energiklass eller till och med två.

Så förbättrar du husets energiklass

Det går att förbättra husets energiklass, även om det ibland kan bli en relativt dyr investering. Vissa åtgärder är dock så små att de kan utföras snabbt och utan större kostnader. Dessa är till exempel:

 •    Täta fönster och dörrar
 •    Installera snålspolning i duschen och duscha snabbare
 •    Byta ut alla glödlampor till LED
 •    Stänga av stand-by-funktioner och dra ut laddare när de inte används
 •    Sänka inomhustemperaturen med en grad
 •    Byt ut energislukande apparater

energiklass

De lite mer komplicerade åtgärderna för att verkligen förbruka mindre energi är följande:

 •       Installera bergvärme eller luft/luftvärmepump
 •       Montera solceller för din hushållsel
 •       Installera en frånluftsvärmepump för tappvattnet
 •       Tilläggsisolera vindsbjälklaget
 •       Isolera källargolv och källarväggar invändigt
 •       Byt ut kopplade fönster till energifönster
 •       Sätt upp solfångare

Ett mysigt tips för att minska energiförbrukning

Andra sätt att tänka klimatsmart på är att tända en brasa om du till exempel har en vedeldad kamin, det är ett smart tips för dig som vill minska el- och eventuell oljeförbrukning. Desto kallare det är utomhus, desto mer lönsamt är det faktiskt att elda i en kamin. Samtidigt som det är väldigt hemtrevligt och mysigt med en sprakande eld en kall vinterdag. Det som är viktigt att veta är att kaminen ska vara modern och välfungerande samt installerad på rätt ställe och på rätt sätt.

Några sista ord till klimatförbättraren

Att tänka på innan du sätter igång med att förbättra husets energiklass är att du inte kan göra allt själv. Vissa åtgärder kräver experters hjälp eftersom de är mer komplicerade och dessutom farliga för den som inte vet exakt hur ström eller ventilation fungerar i ett hus. Du kanske kan byta ut glödlampor själv och släcka ljuset när du inte använder det, eller sluta duscha länge och byta ut den energislukande frysen i köket. Det du ska överlåta till yrkesfolk är dock att ta bort gamla oljepannor, installera bergvärme, montering av system med solfångare och solceller och liknande åtgärder. En värmepump ska även den installeras av en fackman, liksom byta fönster (om du inte är väldigt erfaren inom just detta).

Lycka till med att förbättra energiklassen på ditt hus!

- Annons -