- Annons -

Gör om barnrummet till Tonårshäng

Plötsligt finns det ingen återvändo. Din telning som nyss var så liten och ville omge sig med leksaker och gosedjur på rummet tycker allt är pinsamt och vill göra om. Känna sig lite stor, helt enkelt.

Här är några smarta tips som gör projektet lyckat!

Börja med att röja…

men gör det i dialog med din tonåring, det är inte ditt rum det handlar om. Vad ska sparas, vad kan slängas, vad ska gömmas, vad ska framhävas? Vilka intressen har barnet: sport, musik, gaming, pyssel? Kan ni göra något kul tema kring det?

Ordning & reda

Skapa förutsättningar för ett städat rum och tänk på att ungdomar mår bra av ordning – även om dom inte alltid är så bra på att hålla den. Förvaring som man kan stänga om plus några öppna hyllor för favoritprylarna brukar vara en smart kombination.

Lyckoboost

Alla behöver påminnas om det enkla och viktiga i livet.

Våga en udda fototapet

Djungelgrönska, tegelstenar eller cityfeeling? Se till att tapeten är övermålningsbar så är det enkelt att måla över den när tonåringen tröttnat på motivet.

Sittplatser för kompisar

Om man känner sig välkommen att hänga så gör man ju gärna det. Unna din tonåring att ha minst en extra stol att erbjuda kompisen, maxa upp med några sittpuffar på golvet och släng ett överkast på sängen så kan fler samlas.

Smart belysning

Din tonåring behöver både mysbelysning och arbetsljus. Botanisera i utbudet av smarta ljuskällor där en och samma glödlampa kan ge allt-i-ett, häng upp en slinga för extra stämning och tänk på att det som gäller i andra rum också gäller i tonåringens: flera sorters lampor ökar trivseln. Taklampa från Watt&Veke.

Måla om

Ett enkelt grepp som gör stor skillnad. Måla hela rummet i en ny färg, alternativt bara en fondvägg. Mörka toner förminskar, men skapar samtidigt en mysig känsla som tonåringen kanske gillar. Ljusa toner får ett litet rum att kännas större.

Kreativ hörna

Vissa tonåringar vill ha skrivbord, andra inte. Men någon form av plats för spelande, plugg eller pyssel är en bra idé. Bygg ut den med ett smart förvaringssystem på väggen. Exempel från Søstrene Grene.

3 tips för att undvika bråk

  • Sätt in en tvättkorg på rummet, har du tur slänger tonåringen sin smutstvätt i den istället för på golvet. Variant med lock, Åhléns.
  • Trött på tusen sneakers i hallen? Satsa på ett skoskåp i rummet, dom är platta och tar inte mycket plats. Exempel från Ellos.
  • Finns inga krokar så hamnar ju hoodies och skolväska på golvet. Både kraftig och snygg krok, från H&M.

Satsa på sängen

Mio

 

En skön säng ökar chansen för att din tonåring sover gott och mår bra. Se sängköpet som en investering och de extra tusenlappar du lägger nu tjänar du in när tonåringen blivit ung vuxen och flyttar hemifrån med en bra säng i bohaget.

  • Välj inte en för smal säng, 120 cm bredd är perfekt om plats finns.
  • En gavel att sitta lutad mot ger ombonad (vuxen) känsla i rummet. Trendigt!
  • Lyxiga hotellkuddar i storlek 70×100 cm.
- Annons -