- Annons -

Industriell design för villaägare

På senare år har allt fler blivit inspirerade av industriell design när de väljer sin heminredning. Det kan handla om olika inredningsdetaljer som har ett mer avskalat och enkelt utseende, ungefär som om de hämtats från en fabrikslokal eller ett stort lager. Framför allt handlar det om att fokusera på funktion lika mycket som på utseende. Till exempel lyfter man gärna fram byggnadsmaterial med ytor i metall, trä eller betong. Vad som gör industriell design så attraktivt är att det hyllar den uppfinningsrikedom och stora kunnande som frodats inom tillverkningsindustrin. Sedan kan produkterna förstås också vara väldigt vackra, även om de designats med andra egenskaper i åtanke. Läs vidare för att få inspiration om hur du kan utnyttja stilen i ditt egna hem.

Industriell metalldesign

Inredning i metall

Under storhetstiden för stålverk och järngjuterier var det väldigt vanligt med den typen av inredning även i vanliga hushåll. Några exempel är handtag på skåp och dörrar, lampor, synliga rörledningar och en mängd övriga inredningsdetaljer. Självklart används fortfarande mycket metall, inte minst för att metallytor kan vara mycket vackra, men det är inte längre lika dominant som det en gång var i hemmet. En av anledningarna är att plast ersatt metall i många fall för att det är billigare och inte lika tungt. Möbler med en stomme i gjutjärn är till exempel ganska tunga och otympliga.

Samtidigt går det inte att förneka att inredning i metall är ett av de mest effektiva sätten att ge hemmet en mer industriell känsla. Ytterligare en fördel är att du kan hitta hållbar och stabil inredning som sannolikt kan ärvas från generation till generation. Vill du att rör i tak eller väggar ska vara mer synliga kan man till exempel undvika att dölja dem och istället låta dem vara fullt synliga.

industriell design för hemmet

Inspireras av historiska byggnader

Passa på att titta på foton eller till och med besöka historiska byggnader. Då har du chansen att upptäcka vilken typ av industriell design som faller dig i smaken. Bland annat kan det röra sig om tegelväggar, takbalkar och stålkonstruktioner i den typ av byggnader som tidigare användes som lager eller som fabriker. En metod är att besöka de äldre delarna av den stad du bor i och låta dig inspireras. Nuförtiden är det vanligt att fabriker, lager, ladugårdar och dylikt restaureras och omvandlas till kontorsbyggnader eller lägenheter.

industriell design badrum

Synliga mekaniska lösningar

Med detta menas att hemmet kan ha olika mekaniska system som till exempel en enkel hissanordning eller ett snöre som man kan dra i för att tända en lampa eller öppna en lucka. Det behöver inte vara komplicerat och det kan gärna vara tydligt för en betraktare hur systemet fungerar. Tanken är mest att ge en känsla av industri. Tänk till exempel alla finurliga lösningar som finns i en industrilokal för att underlätta det dagliga arbetet. Låt dig inspireras och fundera om det finns något smart sätt att arbeta in det i inredningen i något av rummen.

industriell design kök

Köket är ett utmärkt rum för att blanda nytt och gammalt

Något av det roligaste med industriell design är möjligheten att blanda modern inredning med äldre inredning och arkitektur, som ofta har en unik charm. Köket är kanske det allra bästa alternativet. Där finns nämligen en mängd olika köksmaskiner och köksattiraljer som du kan välja ut med omsorg för att skapa precis den känsla du är ute efter. Till exempel kan kylskåp och frys ha en front av borstad metall och sedan kan man välja ut köksbänk och köksmaskiner med liknande utseende. Träinredning passar också bra att kombinera med detaljer i metall.

industriell design lampor

Konst

För att piffa upp exempelvis en naken tegelvägg går det att smycka ut den med ett målat konstverk. Liknande metoder är ett enkelt sätt att få industriell design att framstå som mer varm och personlig. När det gäller konst är det bara fantasin som sätter gränser och om du känner för det kan du verkligen ta ut svängarna. Abstrakt konst kan vara ett sätt att lyfta fram vardagsrummet eller sovrummet och få gäster att höja på ögonbrynen. Vill du göra industriell design rolig och annorlunda bör du definitivt fundera över hur den kan kombineras med olika former av konstverk.

industriell design sovrum

Möbler med få detaljer och enkla material

Under de senaste årtiondena har det skett ett uppsving för möbeltillverkare som satsat på enkla möbler med få detaljer och enkla material som trä eller metall. Ibland kan alltför mycket detaljer stjäla uppmärksamhet. På samma sätt kan för många färger ge ett plottrigt intryck. Därför är det inte dumt att låta sig inspireras av enkelheten inom industriell design. När saker designas för att effektiva och lätta att producera är det vanligt att onödiga detaljer och utsmyckningar skalas bort på ett naturligt sätt. Kom dock ihåg att även simpla möbler kan smyckas ut. Ett bord kan smyckas ut med en vacker duk. En enkel soffa eller stol kan ha väldigt vacker klädsel. Alltså behöver man inte välja bort alla detaljer bara för att man låter sig inspireras av möbler som följer stilen.

- Annons -