Många har en stor walk in closet utan att egentligen nyttja den fullt ut! Genom att maxa förvaringen, satsa på snygga färger och skapa en lyxkänsla kan du få till förvaringen för kläder och accessoarer som du bara drömt om.

Är du en av dem som har en klädkammare som bara står och är uppfylld av en massa bråte? Eller har du bara tröttnat på din organisering och hur det ser ut därinne? Vi ger dig här de tips och den inspiration du behöver för att förvandla din walk in closet till något användbart och praktiskt.

walk in closet
Bild hämtad från: Freshome.com

Praktisk förvaring som passar dig

Att inreda din walk in closet, eller klädkammare som det också kallas, handlar om att förvara praktiskt och utefter dina behov. I annat fall förloras hela meningen med att ha en sådan stor klädförvaring. Det är dock inte helt enkelt att skapa drömförvaringen när du inte vet var du ska börja. Många butiker, som Ikea, säljer färdiga lösningar för klädförvaring, men du kan likväl pussla ihop en förvaring som passar dig ännu bättre.[emaillocker]

  • Se till att ha rejäla klädstänger för saker att hänga upp. Det är något speciellt tillfredsställande med att kunna bläddra mellan olika plagg som hänger fritt på galgar. Detta resulterar i mindre röra bland dina kläder som kanske annars bara hamnar i en stor hög på någon hylla. Satsa på starka och välmonterade stänger, då det ofta tenderar att hamna mer kläder på galgar än vad du kanske tänkt från början.
  • Planera för stora fack eller lådor för kläder som viks. Det behövs alltid.
  • Glöm inte småförvaring i form av små lådor, mindre fack och utrymmen. Det blir alltid enklare att ha koll på prylar om varje sak har sin plats.
  • Sätt upp krokar för väskor, skärp, smycken och andra accessoarer.
  • Montera vägghyllor och skapa fack i lådor för skor. Det är en härlig känsla att kunna se sina favoritskor ordentligt uppradade.
  • Bygg på höjden. Den bästa förvaringen får du till om du bygger på just höjden. Då frigörs golvytan och det blir enklare för dig att gå in i din walk in closet och få en överblick över dess innehåll.
  • Fundera även på om du vill ha stängda hyllsystem eller öppen förvaring i klädkammaren. Öppen förvaring uppmuntrar till mer ordning men kan också göra att det ser ut att vara mer oordning än vad det är.
  • Se till att ha säsongsförvaring. Alla kläder kan inte användas året om, se till att några av dina största hyllplan används till lådor där du kan lägga undan vinter- eller sommarkläder enkelt, för att sedan ta fram det som gäller för säsongen. Plastskydd med dragkedja för hängande plagg är också en hit.[/emaillocker]

Walk in closet inredning – färger och detaljer

När du kommit underfund med vilket typ av förvarningssystem du ska ha så är det dags att tänka på det visuella. För du trodde väl inte att en klädkammare blir komplett av bara organisering?

Innan du sätter in din förvaring kan golv, väggar och tak behöva målas. Ljusa och jordnära färger är en fördel för rum där du ska förvara kläder. Det blir då lättare för dig att hitta rätt plagg. Ljusbeige ger en lyxig känsla och vitt fungerar alltid. För att få till en extra exklusiv känsla är heltäckningsmatta ett snyggt alternativ. Se till att ha bra belysning, både riktbar punktbelysning och spottar som räcker över hela rummet är praktiskt och snyggt. Glöm inte att sätta upp en stor spegel – har du ont om plats kan den med fördel sättas på dörren till klädkammaren, antingen på utsidan eller på insidan. En liten spegel är också alltid bra, speciellt om den är riktbar och går att flytta.

walk in closet
Bild hämtad från: walkingclosets.se

Detaljer är viktigt. Men är beroende av om du har plats. Har du plats så är detta något som ger en drömmig känsla till din walk in closet. Sätt upp inspirerande planscher eller tavlor därinne och ställ in någon form av sittmöbel, kanske en fåtölj, en liten soffa, en pall eller en schäslong. En provdocka eller en klädhängare kan även det vara praktiskt. Har du plats för ett sminkbord så är det ett extra plus! Ju mer plats du har – desto bättre. De allra lyxigaste walk in closets som finns är de som har plats för både klädprovning, förvaring, skönhetsrutin och eftertanke. Lycka till!