- Annons -

Utan att behöva krångla kan du nu fixa hemautomation och få ditt alldeles egna smarta hem. Det finns massor av olika startpaket för smarta hem på marknaden, och de skiljer sig åt i funktion och pris. Här guidar vi dig till några av de lösningar som finns idag.

Kärt barn har många namn. Du kan kalla det smart hem, att automatisera ditt hem, hemautomation eller att helt enkelt styra ditt hem. Allt betyder egentligen samma sak, att du styr ditt hem genom en universalkontroll, smarta enheter eller specialprogrammerade knappar. Du kan också programmera olika komponenter i hemmet, så att ljuset tänds och musik strömmar ur ljudanläggningen när du kommer hem. Tanken bakom är att göra vardagslivet lite enklare.

Det finns olika startpaket för smarta hem på marknaden, och hur mycket de kostar beror på vilka funktioner och hur mycket kontroll du vill ha. Vill du bara tända belysningen är det inte speciellt dyrt, men om du dessutom vill ha koll på inomhustemperaturen när du inte är hemma kostar det mer.

startpaket smarta hem

Finns många olika system

Idag finns det massor av olika system för att göra ditt hem smart, och det inte helt lätt att hitta rätt i djungeln av dessa. En del av de system som finns på marknaden fungerar med varandra och en del gör det inte. Det som skiljer sig åt är hur signalen förs över mellan olika enheter, alltså hur de kommunicerar med varandra för att du ska kunna styra ditt hem.

Beroende på vilket system du väljer så måste du också välja lämplig styrning. Till många system finns det fjärrkontroller, men det räknas inte riktigt som full hemautomation. Vill du ha full hemautomation så ska du ha ett system med styrning som är kopplat till ditt nätverk eller Wifi därhemma. Med denna typ av styrning kan du då reglera, kontrollera, tidsinställa och styra enheter med applikationer och webbsidor. Vill du kombinera olika typer av system kan kontrollenheter från Telldus och Vera vara något för dig. Du kan även hitta styrning och system ihopbakat i startpaket för smarta hem.

Aktuella system idag

Här är några aktuella system som finns på marknaden idag, från olika tillverkare. Finns alla som startpaket för smarta hem. Dessa går att kombinera och finns att köpa på de största tekniksajterna online, och vissa även hos teknikförsäljare som Clas Ohlson, El-Giganten och Media Markt.

Z-Wave

Är en specifikation för trådlös kommunikation som är skapat för att vara kompatibelt med många batteridrivna enheter. Z-waves system bygger på ett strömsnålt protokoll och har upp till 20 meter räckvidd inomhus. Många tillverkare erbjuder Z-Wave produkter vilket gör att priserna idag är förhållandevis låga och installationen är ofta enkel. Detta för att du själv ska kunna installera Z-Wave system i ditt hem. Telldus, Vera, Sony och Nexa är några – bland många – som erbjuder dessa system. Med Z-Wave startpaket kan du styra de grundläggande behoven i hemmet, och det är enkelt att bygga ut paketet med kompletterande produkter.

Philips Hue

Är ett system för styrning av belysning som använder ett så kallat Zigbee-protokoll. Kan styras från både Philips egna kontrollenheter och andra. Räckvidden är runt 15 meter inomhus och antalet lampor förstärker signalen.

Apple Homekit

Något för de som verkligen tycker om Apple. Systemet använder Bluetooth och fungerar perfekt med de flesta Appleprodukter. Lite dyrare och fortfarande under uppbyggnad. Nya produkter kommer hela tiden.

- Annons -