- Annons -

Det är mycket som ska rymmas i hallen: skor, väskor, ytterkläder, men också andra saker. Hallen är det som både du och besökare ser först i ett hem. Genom smart förvaring, öppet intryck och genomtänkta detaljer kan du få en snygg och funktionell hall som känns välkomnande.

Första intrycket sätter ofta sina spår. Och just därför är det viktigt att ta tag i den där röriga hallen en gång för alla. Men det inte helt lätt att veta hur du organiserar på bästa sätt. Här ger vi våra bästa tips för att du ska få ordning i hallen och för att den ska kännas mäkta inbjudande för både dig som bor där och dina gäster!

inredning hall
Skapa rum med en spegel och ha skålar för nycklarna

Hallinredning – färger

Se till att din hall matchar med hemmets övriga inredningsstil. Det handlar om att hitta vilken stil du vill ha och arbeta utifrån det. I hallen är det extra tacksamt att vara personlig. Här kommer lite tips för färgval.

 • Om du har en mörk hall är ljusa färger till väggarna att föredra. Motsatsvis kan det vara klokt med mörkare färger på väggarna om hallen inte känns kolmörk, då mörkare färger gör att märken och smuts inte syns lika lätt.
 • Prova med en färgglad tapet eller med ett motiv som drar ögonen till sig. Det handlar om mottagande och något roligt livar upp hallen som så ofta kan bli tråkig och bortglömd.
 • Vill du ha en lugn och harmonisk hall är naturfärger som tonad grå färg något att satsa på.
 • Har du diskreta hallmöbler kan en mustig färg på väggarna ge snygg kontrast.
 • Vill du ha trädetaljer i hallen är en vit kall ton på väggarna supersnyggt. Det ger rummet en klassisk nordisk stil.
 • För att skapa struktur bland förvaring så kan du måla väggen till hälften i olika färger. Detta för att dela upp mellan jackor och kläder som hänger högt och skor som står nere i skohyllor.
 • Vill du vara extra kreativ kan du fundera över om det skulle kunna vara snyggt att ha olika färger på väggar och i taket, testa en ljusare nyans i taket för att skapa rymd uppåt.

Funktion – golv och ljus

Något som ofta glöms bort är hallens golv och belysning. Här följer våra bästa tips på respektive område.

Golvet måste tåla mycket

Det kanske säger sig självt men det är inte alla som tänker på det. Ett hallgolv måste vara tåligt. Där traskar du och familjen ut och in dagligen, med hårda sulor, leriga och blöta skor och grus som repar. Sten och klinkergolv är ypperligt att ha i hall, just eftersom det tål repor och vatten. Likaså fungerar nyare varianter av laminat bra. Gummigolv eller betonggolv passar det med, men gummit kan slitas och betongen kan få fläckar om det inte är ytbehandlat.

Se alltid till att ha en hallmatta vid dörren för att skydda de första metrarna av golvet, det är där golvet slits som mest. Om du har ett golv som repas snabbt kan det även vara bra att ha en stor matta liggandes i hallen. Men tänk på att mattan ska vara slitstark, lätt att göra ren och helst inte vara i en ljus färg.

Smart och mysig belysning

Belysningen är viktig i en hall. Det gäller att snabbt kunna hitta det du letar efter innan du ska iväg, samtidigt som du ska kunna ha dämpad och mysig belysning i hallen.

Satsa på riktigt bra dimbar takbelysning som sträcker sig över hela hallen, här kan spottar av något slag vara ett bra alternativ. För att få till en myskänsla i hallen kan du placera ut små snygga lampor på en eller flera platser. En liten med lampskärm i fönstret, en på avlastningsbänken eller varför inte skruva upp en häftig stallarmatur på väggen?

Förvaring hall – tips

Blanda öppen och dold förvaring och platsbygg vissa möbler, antingen själv eller med hjälp av möbelsnickare. En bänk med dold förvaring, ett högt skåp eller en skohylla som också fungerar som bänk är perfekta exempel på detta. Få upp så mycket förvaring som möjligt på väggar för att hålla golvet fritt och hallen luftig. Ett hellångt skåp längs hela hallväggen är en häftig och smart detalj som sväljer mycket grejer.

Idag finns det gott om smarta hyllsystem, lådor, krokar, stänger och mycket mer som passar perfekt i hallen. Ett bra knep för att billigt kunna dölja denna förvaring är genom att sätta upp ett draperi och ha förvaring bakom. Då blir det du förvarar dessutom inte lika dammigt.

Placera dina kläder så som du bär dem. Mössor ska vara högt upp, jackor på medelhöjd och skor långt ner. Tänk dock på att sätta anpassad barnförvaring om det finns små i hushållet. Tänk även på att säsongsförvara kläder. Det vill säga: ha inte vinterkläderna i hallen på sommaren. Det är varken praktiskt eller snyggt.

Detaljer – för pricken över i

inredning hallSist men inte minst så får du inte glömma detaljer i din hall. Det sätter kronan på verket, gör hallen inbjudande och det behövs faktiskt inte speciellt mycket för att lyckas.

 • Matcha detaljer efter hallens färgskala. Har du en grå färgskala i din hall kan kedjor att hänga galgar på, metallfärgade korgar och krokar exempelvis ge den perfekta industriella känslan.
 • Lägg ut ett snyggt fat på avlastningsbänken för nycklar och busskort.
 • Smycka väggar med tavlor och speglar, det ger känsla av rymd.
 • Sätt upp en snygg memotavla för att skriva viktiga saker och handlingslistor på.
 • Placera ut blommor – finns få saker som känns så välkomnande som växter.
 • Ha en gästbok hängandes på väggen eller liggandes på en bänk, en plats för minnen!
 • Ha alltid en pall, liten sittpuff eller en bänk i hallen, beroende på plats. Det ser mysigt ut och ger en given plats för att knyta skorna.
- Annons -