Julgransskötsel för en fin gran!
Såhär i juletider med allt pyntande och fejande får man inte glömma den största den julikonen av dem alla: julgranen. Att bära in detta barrträd i bostaden har varit en tradition i västvärlden under många år och eftersom den tar en så central del av bostadens inredning förtjänar den självklart en hel del uppmärksamhet. Julgranar finns i en rad olika utföranden och storlekar, det syns inte minst på priserna som varierar en hel del beroende på vilken gran man väljer. Har man turen att äga egen mark där det växer granar är detta förstås ett icke-problem!
Många köper sin julgran långt före julafton. Traditionellt sett är det tänkt att man ska klä sin gran i samband med själva julhelgen, men numera är detta mycket olika och av den anledning ser man julgransförsäljare stå utanför butikerna och torgen redan under 1:a advent. Antagligen anser många att julen är förbi så kvickt att man vill hinna njuta av högtiden under en lite längre tid. Hur lyckas man då hålla sin gran fin och fräsch under hela julhelgen?
Lättast att sköta julgran som inte är huggen för tidigt
När man köper granen är det alltid viktigt att få tag på en gran som inte är huggen för tidigt. Känn på granens vikt om den känns tung eller väldigt lätt. Är den alltför lätt har den antagligen torkat och innehåller ingen eller mycket litet vätska. Granen ska heller inte sloka med grenarna. Av stor betydelse för granens livslängd är också vad det är för sorts gran. En kungsgran är dyrare än en vanlig rödgran, men den håller också längre, klarar torka mycket bättre än vad en rödgran gör och gör därmed julgransskötsel enklare.
Efter köpet av granen är det många som väljer att ha den ute, eller i kallgarage, innan det är dags att ta in den i bostaden. Detta är bra julgransskötsel eftersom detta är granens naturliga miljö. Här får man dock inte glömma att granen behöver en viktig sak för att överleva- nämligen vatten. Man måste vattna julgranen eftersom den helt enkelt inte kan stå för länge utan vatten. Lösningen på detta är att ställa granen i en hink med vatten, men tänk först på temperaturen där granen står. Många är de som satt en gran i en hink med vatten utomhus, tillfälligt glömt bort den där och sedan tar med sig en gran med en isklump in i huset.
Ta in julgranen i värmen i etapper
Bästa kompromissen här är att låta granen stå i vatten i ett förråd eller garage som inte har innertemperatur men heller inte frysgrader. På detta sätt blir det ingen chock för granen när den kommer in i värmen; den får mellanlanda i ett utrymme som inte är iskallt men samtidigt inte för varmt. Innan man ställer granen i vatten är det också bra, för att inte säga nödvändigt, att göra ett nytt snitt i trästammen nertill för att vattnet lättare ska kunna absorberas av granen. Detta gör det mycket enklare att vattna julgranen.
Väl inne i bostaden ska granen förstås hamna i en julgransfot, där den skruvas fast ordentligt så att den inte välter. Trevligast är om granen står rakt, vilket uppnås genom att man justerar lutningen med hjälp av skruvarna (beroende på modell av julgransfot). Som nämnts tidigare är det mycket viktigt att se till att vattna julgranen, eftersom den särskilt den första tiden behöver ganska rejält med vätska.