Hur gör man för att måla om sina köksluckor?

Trenden på senare tid är att investera mycket tid och pengar på sitt kök. Med matlagningsprogram och hälsotrenden har köket blivit en allt viktigare plats i hemmet och alla vill ha ett kök att trivas i. Att renovera sitt kök, eller att helt enkelt piffa upp denna centrala plats i hemmet, behöver inte vara en stor investering eller något som förvandlar ditt hem till en byggarbetsplats. För många kan det räcka med något så enkelt som att måla om sina köksluckor för att köket ska få en helt ny touch! Köket är dessutom en väl använd plats i hemmet, som slits både av vanlig användning och av olja och os. Måla dina köksluckor själv och få en kick av att ha gjort något händigt, plus att du tjänar in en rejäl slant. Varför inte ta tag i dina köksluckor en ledig söndag?

Måla om köksluckor
Att få förändring i köket behöver inte betyda att du ska göra något stort projekt, som att renovera hela köket – satsa på att måla om köksluckorna istället! Nymålade köksluckor piffar upp ett kök direkt eftersom de är en så tydlig detalj i rummet.

Andra tips och tricks för köksluckorna

Det finns många sätt att trolla med köksluckorna. Innan du målar, vill du inte göra en verkligt stor förändring och sätta på trälister innan? Det kan göra en vanlig, tråkig kökslucka att se betydligt elegantare ut och kräver varken mycket tid eller pengar. Köp i så fall en vacker trälist (mät i förväg upp hur mycket du behöver) och såga till den med en geringslåda och träsåg. Fäst sedan listerna ordentligt med listnålar och ett riktigt bra trälim. Du kan också måla luckorna i olika kulörer eller mönster med hjälp av maskeringstejp.

måla köksluckor - trälist
Ibland behöver du inte ens måla köksluckorna – ibland kanske det ”bara” räcker med att ge dem en liten touch, som nya trälister med motiv!

Att välja kulör

Välj kulör noga. Det är en bra idé att köpa hem små provburkar om man är osäker. Ska man måla om och lägga ner arbete på det så är det lika bra att göra det genomtänkt och noggrant! Tänk på att färgen ska passa med väggfärgen. Det är dock lite tråkigt om den är i samma färg som väggarna. Säkerställ också att du köper en färg som lämpar sig för din typ av köksluckor. Kolla vilket material de är.

Måla köksluckor
När du målar om köksluckorna så är det viktigt att välja rätt kulör och ha ett öga för vad som passar, och vad som inte gör det.

Material för att måla om köksluckorna själv

Måla köksluckor själv
Du kan måla köksluckor själv! Se bara till att vara väl förberedd, från att läsa på om vad du bör tänka på, till materialen du behöver för att du ska kunna måla om köksluckorna på rätt sätt.

Det är en del saker du bör skaffa innan du tar tag i projektet, såsom:

 • penslar, roller och färg (grundfärg, lackfärg)
 • slipkloss
 • skruvmejslar
 • spackel
 • eventuellt trälister
 1. Börja med att skydda området där du ska måla med exempelvis tidningspapper eller folie. Färg är fult att ha på väggar och golv – och svårt att få bort! Lyft sedan av luckorna och skruva försiktigt bort beslagen. Håll reda på skruvarna! Du kan också välja att låta dem hänga kvar, vilket är smidigare med också kräver mer noggrannhet.
 2. Tvätta noggrant luckorna. Färg fäster dåligt på smuts och avlagringar. Använd svamp och gärna målarsoda. Se till att luckorna är torra och rena innan du målar dem.
 3. Vill du sätta på lister gör du det i detta steg.
 4. Det rekommenderas att först grunda med grundfärg, eftersom köksluckor utsätts för så pass mycket påfrestningar. När man målar något i köket är det viktigt att ytfärgen får så bra förutsättningar som möjligt att fästa. Använd gärna en roller där du kommer åt för att få ett väldigt jämnt resultat, och pensel där du inte kommer åt.
 5. Skulle dina luckor ha repor eller andra skador, kan du spackla dem. Detta gäller också om du vill byta beslag: spackla i så fall igen de gamla hålen. När spacklet har torkat, slipa ned det så att ytan blir jämn med en slipkloss. Måla sedan över dessa ytor med grundfärg.
 6. Låt detta lager torka, och applicera sedan ytfärgen. Du kan välja om du vill ha blank, matt eller halvmatt snickerifärg. Väljer du matt får dina luckor en mjukare finish som kan se väldigt hemtrevlig och samtidigt elegant ut. Det är väldigt viktigt att dra på ordentligt med färg, annars kan ytan bli ojämn och knottrig. Även här är det en fördel om man har en roller. Målar du luckorna när de fortfarande hänger på beslagen, börjar du med att måla kanterna, sedan insidan och till sist utsidan. Ligger luckorna ner så målar du kanten efter att du målar insidan och utsidan. Låt färgen torka ordentligt och måla gärna ett par tre lager för att resultatet ska bli snyggt och hållbart.

När du är helt säker på att färgen torkat (se burken för information om torktid och följ den) så kan du skruva tillbaka beslagen eller sätta dit nya. Häng tillbaka luckorna och njut av att ditt kök nu ser betydligt fräschare ut!

Detta är ett trevligt och relativt lätt jobb att själv göra hemma. Kanske ger det dig mersmak till att göra andra små renoveringsjobb hemma, som både är pyssligt, kul och ekonomiskt.