Mörka väggar är den nya trenden

Har du också en dröm om åskblå väggar, svartblanka trägolv eller dunkelgrå kalkfärg som för tankarna till gotländska putshus? Fortsätt läsa då att läsa. Den nya inredningstrenden handlar nämligen om att måla väggarna i dova kulörer.

Våga måla mörkt

Det finns en förlegad syn på mörka väggfärger som menar att dessa får rum och ytor att kännas mindre och instängda. Tvärtom kan rätt kulör på rätt plats verkligen ge känslan av att rummet känns större, eftersom mörka färger på väggarna skapar synvillan av att dessa drar sig tillbaka.

 • Tips! Innan du bestämmer dig för vilken färg du ska måla ett rum i är det viktigt att provmåla. Välj ut en del av väggen och måla en fläck för att kunna bestämma rätt ton och kombination. Då ser du hur nyansen förändras med ljuset under dagen. Att bara titta på en färgkarta eller i ett inredningsmagasin avslöjar inte hur färgen ser ut hemma hos dig.

Hetaste väggfärgerna i mörka kulörer

Vilka kulörer är hetast just nu? Det är framförallt matta väggfärger i svart, grått, marinblått, djupt bruna och dovt röda. Gröna väggar och mellanblå toner är även det vackert med rätt ljusinsläpp och ljusa inredningsdetaljer.

 • Chokladbruna väggar i matt finish gör sig väl med svarta lister eller lister i samma färg.
 • Dovt skogsgröna väggar passar utmärkt med äggvita lister och guldiga detaljer.
 • Ett rum med röda väggar gifter sig väl med vit, snickrad panel i blank finish.
 • Mörkblå och svarta väggar är särskilt stilrent när hela väggarna är i sirlig träpanel från golv till tak.
 • Kalkfärg i mattgrå ger rummet en lantlig känsla och gör sig utmärkt med liknande inredningsdetaljer i kontrasterande färger.

Om du inte vågar måla hela väggarna i en mörk färg kan du prova med att måla endast lister i en dov kulör, eller en ha fondvägg i en starkare ton.

Ljusa och dunkla rum

Ett bra tankesätt att utgå ifrån är att rum med stora fönster och bra ljusinsläpp, till exempel i söder- och västerläge, tenderar att upplevas som varmare för ögat. Det gör att du kan välja kallare toner när du inreder och ska måla väggarna. Ett rum som har mindre naturligt ljusinsläpp tenderar tvärtom att upplevas som kallare, något som gör att du med fördel kan välja kulörer i varma toner för att skapa balans.

Glöm inte bra belysning i ett mörkare rum

Att tänka på är också att belysning är extra viktigt i ett dunkelt rum. Ha flera belysningsarmaturer, med olika slags ljus, på plats i rummets vrår och hörn. Det ska vara både allmänbelysning som lämpar sig bra vid städning, men dessutom jämnt utspridd, stämningssättande belysning, läsbelysning och behändig arbetsbelysning.

Lek med ljus och mörker

Om du har ett ljust och luftigt rum är det bara att gå loss med att målarpenseln och låta väggarna gå i mörkare toner. Det ger inte bara rummet ett djup och en dimension, även en stor dos karaktär – eftersom dina personliga inredningsdetaljer syns extra bra och sätter stämningen.

 • Ljusstakar och andra detaljer i mässing, guldfärg, koppar eller rostfritt stål lyser mot mörka väggar.
 • Växter och grönska syns extra bra mot svart, mörkgrått och andra dova kulörer.
 • Tavlor i kontrasterande färger står ut och förstärks när du målat väggarna mörkt.
 • Med mörkblå väggar kommer lister i vitt att rama in både fönster, tak och golv runt hela rummet.
 • Svartvita fotografier sticker ut och lämpar sig väl i mot en mörkare vägg.

Våga leka med ljus och mörker för att skapa kontraster, förstärka det du gillar mest i rummet eller ge karaktär och personlighet åt utrymmet. Och blir det fel – då är det faktiskt bara att måla om.

Lycka till med att måla mörka väggar och leka med inredningsdetaljer när du gör om hemma!

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -