Så underhåller du laminerade möbler

Laminerade möbler är tåligare än sina kusiner, de lackade och oljade trämöblerna, men med en viss skillnad de är tåligare. Dock kräver alla typer av möbler sin skötsel, oavsett om det är byrå i valnöt eller ett bord i laminat. Läs mer om underhållet här och håll dina laminatmöbler i snyggt skick år efter år.

Har du köksstolar eller kanske ett bord i laminat? Då klarar de sig utan ytbehandling, till skillnad från trä som kräver sin lack och sin olja med jämna mellanrum. Laminat klarar till och med yttemperaturer på upp till 100 °C under kortare tidsperioder, även om dess yta kan bli matt av hettan. Men detta beskriver hur tålig denna typ av material faktiskt är, och varför det har varit en sådan framgångshistoria.

laminerade möbler

 • Laminatmöbler kom till av den enkla anledningen att man ville ge möbler en tåligare finish.

Hantering och skötsel av dina laminatmöbler

Trots att laminaten ger bättre tålighet kräver laminatmöbeln, liksom alla typer av möbler, en viss typ av underhåll och rengöring för att hålla sig fräsch. Så, vad finns det att tänka på när det kommer till underhållet av dina laminerade möbler hemma?

 • Rengör dina laminatmöbler med vatten och milt rengöringsmedel.
 • Du får inte använda syrahaltiga medel, dessa orsakar missfärgning.
 • Har du en svår fläck? Använd inte produkter som har slipningseffekt. Tvätta med vatten och tvättmedel innan du torkar torrt. Ekocertifierat diskmedel på en trasa med lite ljummet vatten på funkar bra.
 • Använd absolut inte stålull, slipade svampar och liknande vid rengöring, de skadar snabbt ytan och skapar fläckar du inte får bort.
 • Det finns däremot fönsterputsmedel du kan använda till att både förebygga och ta bort ringar och ränder med. Till exempel från te- och kaffekoppar eller vinglas.

Tvätta inte med starka medel som används för keramisk rengöring, eller sådant medel som används för att ta bort kalkavlagringar i diskhoar och avloppsbrunnar. Detta fräter sönder det annars så slittåliga materialet och orsakar irreparabla skador. Gäller inte bara för laminat utan för i stort sett alla möbler.

laminerade möbler

Generell skötsel av laminatmöbler

Förutom rengöringen av laminat beskrivet ovan, kräver alla möbler ett visst mått av uppmärksamhet för att hålla sig fina och i originalskick en längre tid. Detta gäller således även bordet och stolarna, byrån och golvet i laminat. Vill du ha den tåliga ytan fortsatt tålig och fin krävs det att du faktiskt sköter om den, med en viss portion sunt förnuft.

 • Tänk på att montera dina möbler på en mjuk och ren yta, oavsett material. Detta för att undvika repor och andra skador. Se till att vara vaksam när det kommer till kanter och hörn, dessa delar skadas allra lättast vid en montering.
 • Lyft inte dina möbler på ett ovarsamt sätt, som i toppskivan eller i en låda. Lyft i stommen.
 • Ställ inte dina möbler på ett fuktigt underlag, oavsett om det är i trä eller laminat som möbeln är tillverkad i.
 • Se till att i största möjligaste mån använda dig av tassar i filt på möblernas ben och fötter. Detta gör att du undviker repor i golv, oavsett om golvet är i laminat eller i något annat material.
 • Ha inte varma ämnen direkt mot ytan, som värmeljus eller varma kastruller. Det skadar ytan och kan göra så att den smälter. Brandfara och skador som inte går att reparera är risken med detta.

Såklart bör du även se till att skruvar och beslag samt andra liknande fästningsanordningar är ordentligt åtdragna. Kontrollera gärna detta med jämna mellanrum för att minska risken för snedvridet slitage eller skador på din möbel, som så lätt hade kunnat undvikas.